У Запоріжжі суд обмежив доступ до засідань

У Запоріжжі суд обмежив доступ до засідань

30 Жовтня 2020
1219

У Запоріжжі суд обмежив доступ до засідань

1219
Юрист ІМІ заявив, що ці обмеження мають ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.
У Запоріжжі суд обмежив доступ до засідань
У Запоріжжі суд обмежив доступ до засідань

Жовтневий районний суд Запоріжжя через карантин обмежив доступ до засідань – пускатимуть до зали лише учасників процесу. Про це 27 жовтня суд повідомив у Facebook.

«Пресслужба суду повідомлятиме про хід судового засідання на офіційному сайті суду та у Фейсбуці», – йдеться в повідомленні.

Помічниця голови, прессекретарка суду Марія Свідлова повідомила ІМІ, що доступ до інформації не обмежувався, йдеться тільки про доступ до приміщень.

«Обмежено вхід у зал судового засідання через неможливість забезпечити дотримання карантинних заходів, а саме одна людина на 5 квадратних метрів у залі 40 квадратних метрів», – розповіла вона та додала, що в кожному конкретному випадку рішення про доступ на засідання ухвалює головуючий суддя.

За її словами, журналісти можуть отримувати інформацію про перебіг справи з пресрелізів, крім того, пресслужба не відмовляється давати коментарі про хід справи.

Юрист ІМІ Алі Сафаров заявив, що обмеження не мають поширюватися на журналістів.

«Навіть у разі впровадження обмежень доступу до судового засідання сторонніх осіб, які не є учасниками судового процесу, таке обмеження не має поширюватися на журналістів. Виходячи з наведеного, недопуск журналістів до висвітлення судового процесу має ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, що є кримінальним правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України», – сказав він.

Нагадаємо, 23 червня 2020 року засновниця порталу «Судовий репортер» Ірина Салій повідомила, що Київський апеляційний суд обмежив допуск журналістів та вільних слухачів на судові засідання через «карантинні обмеження». Пресслужба Київського апеляційного суду підтвердила, що журналістів через «карантинні обмеження», згідно з наказом голови суду від 17 березня, не пускають на засідання, на них присутні лише учасники слухань. Водночас у суді додали, що в резонансних справах діють певні виключення – проводять онлайн-трансляції та допускають журналістів.

Щоб потрапити на засідання Київського апеляційного суду журналісти попередньо мають подати клопотанням, яке розгляне колегія суддів (у провадженні якої перебуває справа) та вирішить, чи допускати їх на засідання.  

Медіаюрист Інститут масової інформації Алі Сафаров сказав, що недопуск журналістів на засідання порушує вимоги статті про перешкоджання, проте в умовах карантину – необхідно зважати, як це виписано в документі. За його словами, якщо в документі не зазначено, що суд вважає резонансними справами – тоді це не відповідає вимогам законодавства України. У наказах, які суд надав «Детектору медіа», ця інформація відсутня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1219
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду