Суд оголосив вирок нападнику на шефредактора видання «Вежа» Андрія Качора

Суд оголосив вирок нападнику на шефредактора видання «Вежа» Андрія Качора

2 Жовтня 2020
2319

Суд оголосив вирок нападнику на шефредактора видання «Вежа» Андрія Качора

2319
Прихильник партії Шарія, який напав на журналіста, отримав умовний термін покарання.
Суд оголосив вирок нападнику на шефредактора видання «Вежа» Андрія Качора
Суд оголосив вирок нападнику на шефредактора видання «Вежа» Андрія Качора

У Вінницькому суді 2 жовтня оголосили вирок у справі про напад на шефредактора видання «Вежа» Андрія Качора прихильника партії Шарія Артема Артеменка. Про це повідомляється на сайті «Вежі».

Суддя вирішила, що свідчення потерпілого журналіста узгоджуються з наявними доказами у справі та показами свідків, водночас свідчення обвинуваченого Артеменка визнали такими, що вводили суд в оману. Було взято до уваги, що обвинувачений не розкаюється і жодним чином не визнає себе винним.

Артеменка визнали винним у скоєнні злочину за ч. 2 ст. 345-1 «Умисне заподіяння журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку зі здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності».

Через молодий вік підсудного та з огляду на відсутність у нього попередніх судимостей суд вирішив призначити покарання у вигляді двох років позбавлення волі умовно, з іспитовим терміном три роки. Вирок може бути оскаржений в установленому законом порядку.

Представники прокуратури та сам журналіст Андрій Качор просили суд призначити обвинуваченому покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі.

«Для нас головною метою було доведення вини у скоєнні злочину проти журналіста за його журналістську діяльність. Це важливий прецедент, який, я сподіваюсь, може убезпечити колег по всій країні від подібних нападів у майбутньому. Тому що дуже важливо було продемонструвати принцип невідворотності покарання і особливо за подібні злочини», - прокоментував рішення суду Андрій Качор.

Після оголошення вироку один із присутніх прихильників партії Шарія російською мовою почав під відеозапис ставити провокативні запитання представниці прокуратури та журналісту Качору, потім інший представник Шарія намагався заблокувати журналіста на сходах - проте припинив після попередження про кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, що 12 липня 2019 року поліція відкрила кримінальне провадження за фактом погроз на адресу головного редактора вінницького інтернет-видання «Вежа» Андрія Качора.

Напередодні він на сайті видання написав, що отримує погрози від прихильників блогера Анатолія Шарія. За його словами, 8 липня у «Вежі» вийшла публікація про спалення невідомими агітаційних матеріалів партії Шарія. Останній після цього записав 15-хвилинне відео, у якому «погрожував родині (головреда видання «Вежа», – ДМ) та ображає навіть дитину».

Після цього відео, за словами журналіста, прихильники Шарія почали блокувати сторінку Качора в Facebook і надсилати йому повідомлення з погрозами. Крім того, за інформацією журналіста, прихильники блогера планували атаки на його помешкання та офіс його дружини, а також – фізичний напад на нього й «виловлювати по одному журналістів "Вежі"».

30 серпня невідомі побили головреда «Вежі». Він пов’язав напад із прихильниками блогера Шарія. Поліція Вінницької області повідомила, що встановила особу нападника і зареєструвала кримінальне провадження за ознаками ч.1 ст. 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження). Підозрюваного в нападі поліція опитала та відпустила.

6 вересня 2019 у вінницькому пресклубі відбулася пресконференція Андрій Качора, присвячена атакам на нього та редакцію. На захід також прийшли прихильники Анатолія Шарія з адвокатом. «Вежа» повідомила, що прихильники Шарія поводилися на заході агресивно, намагалися його зірвати, систематично перебиваючи модераторку Оксану Пустовіт та не даючи головреду Качору відповідати на запитання журналістів.

На фото - підсудний Артем Артеменко / «Вежа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2319
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду