Шефредактор «Вежі» залишає видання

Шефредактор «Вежі» залишає видання

26 Лютого 2021
1573

Шефредактор «Вежі» залишає видання

1573
Качор іде з власної ініціативи через розбіжності з донорами.
Шефредактор «Вежі» залишає видання
Шефредактор «Вежі» залишає видання

Шефредактор вінницького інтернет-видання «Вежа» Андрій Качор з 1 березня залишає видання. Про це він написав 24 лютого в Facebook.

«З 1 березня 2021 року я припиняю роботу на "Вежі" як керівник і взагалі. З цього дня до роботи редакції я не матиму жодного стосунку, зараз триває процес передачі справ», – повідомив Качор.

Він уточнив, що довго розміркував над цим та вирішив піти з власної ініціативи.

«Виникли певні розбіжності в поглядах на деякі процеси та явища з донорами. Це робочий процес. Я подумав, що не варто робити видання заручником певних персональних обставин і краще піти, щоб зберегти проєкт. У жодному разі не маю наміру когось звинувачувати абощо», – сказав шефредактор «Вежі» Інституту масової інформації.

Андрій Качор очолював видання від моменту запуску, п’ять років.

«Я думаю, що лишаю "Вежу" в достойному стані з хорошою динамікою. Проєкт має існувати і рости далі, для цього є все. І головне – зіграна, чудова команда, де кожен здатен на велике, а всі разом – взагалі на все. Але це можливо тільки тоді, коли в редакції є свобода», – розповів він.

Нині Качор відкритий до нових пропозицій.

Нагадаємо, що 12 липня 2019 року поліція відкрила кримінальне провадження за фактом погроз на адресу головного редактора вінницького інтернет-видання «Вежа» Андрія Качора.

Напередодні він на сайті видання написав, що отримує погрози від прихильників блогера Анатолія Шарія. За його словами, 8 липня у «Вежі» вийшла публікація про спалення невідомими агітаційних матеріалів партії Шарія. Останній після цього записав 15-хвилинне відео, у якому «погрожував родині (головреда видання «Вежа», – ДМ) та ображає навіть дитину».

Після цього відео, за словами журналіста, прихильники Шарія почали блокувати сторінку Качора в Facebook і надсилати йому повідомлення з погрозами. Крім того, за інформацією журналіста, прихильники блогера планували атаки на його помешкання та офіс його дружини, а також – фізичний напад на нього й «виловлювати по одному журналістів “Вежі”».

30 серпня 2019 року невідомі побили головреда «Вежі». Він пов’язав напад із прихильниками блогера Шарія. Поліція Вінницької області повідомила, що встановила особу нападника і зареєструвала кримінальне провадження за ознаками ч.1 ст. 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження). Підозрюваного в нападі поліція опитала та відпустила.

6 вересня 2019 у вінницькому пресклубі відбулася пресконференція Андрій Качора, присвячена атакам на нього та редакцію. На захід також прийшли прихильники Анатолія Шарія з адвокатом. «Вежа» повідомила, що прихильники Шарія поводилися на заході агресивно, намагалися його зірвати, систематично перебиваючи модераторку Оксану Пустовіт та не даючи головреду Качору відповідати на запитання журналістів.

2 жовтня 2020 року Вінницький суд оголосили вирок у справі про напад на Андрія Качора прихильника партії Шарія Артема Артеменка. Він отримав покарання у вигляді двох років позбавлення волі умовно, з іспитовим терміном три роки. Артем Артеменко балотувався дл Вінницької міської ради від «Партії Шарія».

Крім того, у листопаді 2019 року в Вінниці очільниця місцевого осередку партії Анатолія Шарія Світлана Магденко подала позов про захист гідності і честі та відшкодування матеріальної та моральної шкоди проти інтернет-видання «Вежа» та шефредактора Андрія Качора.

1 жовтня 2020 року Вінницький міський суд частково задовольнив її позов. Пана Качора зобов’язали спростувати інформацію, що Світлана Магденко працює на  Шарія; виплатити Світлані Магденко п’ять тисяч гривень моральної компенсації та 300 гривень матеріальної компенсації; спростувати інформацію, що вона передавала Анатолію Шарію дані про те, у який дитсадок ходить син журналіста. Андрій Качор раніше казав, що цю інформацію передала вихователька дитсадка Олена Панасюк, а не Світлана Магденко. 7 грудня Вінницький апеляційний суд скасував це рішення

19 січня 2021 року Апеляційний суд Вінниці відправив до суду першої інстанції на повторний розгляд справу про напад прихильника партії Шарія Артема Артеменка на Качора. Адвокат сказав, що його підзахисний напав на Качора нібито з побутових причин. Натомість обвинувачений розповів, що до нападу не був знайомий з журналістом.

Фото: Вежа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1573
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду