Комітет свободи слова закликав ДБР не перешкоджати мовленню Прямого каналу під час слідчих дій

Комітет свободи слова закликав ДБР не перешкоджати мовленню Прямого каналу під час слідчих дій

2 Вересня 2020
1477

Комітет свободи слова закликав ДБР не перешкоджати мовленню Прямого каналу під час слідчих дій

1477
Комітет розглянув звернення Прямого каналу про тиск з боку ДБР і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.
Комітет свободи слова закликав ДБР не перешкоджати мовленню Прямого каналу під час слідчих дій
Комітет свободи слова закликав ДБР не перешкоджати мовленню Прямого каналу під час слідчих дій

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова 2 вересня 2020 року закликав Державне бюро розслідувань дотримуватися прав журналістів та не перешкоджати мовленню Прямого каналу під час слідчих дій. Про це повідомляє Прямий канал.

На зустрічі були присутні генеральна продюсерка телеканалу Світлана Орловська, генеральний директор каналу Володимир Сташевський, народний депутат від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко, представники ДБР і Нацради.

Зокрема, пан Гончаренко з посиланням на неназвані джерела сказав, що ДБР нібито готує нові обшуки. «Зеленський наказав арештувати телеканал "Прямий". ДБР вже готує нові обшуки», – написав він у Facebook.

Про ймовірність нових обшуків казала й пані Орловська: «Зараз ми маємо інформацію, яка є в телеграм-каналах, про те, що ДБР, знову ж таки, зробило подання і звернулося з новими обшуками на телеканалі "Прямий", які вони хочуть провести. Вони звернулися до Печерського суду, а не до Шевченківського, як це має бути згідно з місцем розташування. Це те, що ведеться з боку ДБР».

Натомість представник ДБР відповів, що це неможливо. «Детектор медіа» намагається отримати коментар від Держбюро розслідувань.

«На всі наші запити щодо того, чому телеканал "Прямий" є речовим доказом, нам не відповідають. Коли ми виконуємо ухвалу суду, через день-два виникає нова ухвала суду і вимагають документи, які непередбачені законодавством. Це є шляхом до того, щоб заблокувати роботу телеканалу. Це викликає багато питань і виникає підозра, що це все є цілеспрямованою дією», – додав Володимир Сташевський.

Водночас Комітет свободи слова не підтримав рішення перенести засідання Нацради щодо результатів перевірки та ліцензії на мовлення «Прямий FM».

«Нацрада на засіданні збирається позбавити ліцензії радіостанцію "Прямий FM". Якщо у лютому таке засідання було двічі, та їм не вдалося це зробити, оскільки не вистачало голосів, тепер це проблемою не стане, оскільки Нацрада повністю укомплектована командою Зеленського. Вперше в історії цього органу – Національної ради з питань телебачення і радіомовлення – три з чотирьох керівних посад займають люди, які раніше працювали на одному з телеканалів», – вважає  генпродюсерка «Прямого».

Нардепи закликали Нацраду забезпечити доступ трьох представників телеканалу на засідання.

Як писав ДМ, 9 липня Прямий канал заявив про тиск з боку чинної влади після заяви головного слідчого Державного бюро розслідувань Олега Корецького. Того ж дня керівниця «Прямого» Світлана Орловська сказала, що канал звернувся з листом до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, у якому попросив відреагувати на інформацію про тиск на канал з боку Державного бюро розслідувань.

Олег Корецький вів справу щодо можливого ухилення та подальша легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, під час правочину з купівлі-продажу ТОВ «Телеканал "Прямий"». 8 липня 2020 року він розповів, що на слідчих Держбюро вже понад три місяці чиниться тиск у цій справі. Зокрема, за його словами, перший заступник директора ДБР Олександр Бабіков поставив завдання арештувати телеканал, визнавши його попередньо речовим доказом. У ДБР, своєю чергою, сказали, що заяви пана Корецького щодо тиску не відповідають дійсності і є політично-мотивованими. Держбюро також звинуватило слідчого в розголошенні відомостей досудового розслідування та вирішило призначити перевірку цієї інформації.  23 липня його звільнили нібито через скорочення посади.

21 липня Прямий канал у відкритому листі закликав українців відреагувати на тиск й атаки на телеканал з боку Державного бюро розслідувань та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

28 липня стало відомо, що Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження проти Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за позовом Прямого каналу (ТОВ «Телеканал "Прямий"). Телеканал просив суд визнати протиправним та скасувати рішення Нацради щодо перевірки каналу через програму «Поярков News», у якій ведучий Сергій Поярков нібито ображав президента Володимира Зеленського. 

У редакції нагадали, що Нацрада з грудня 2019 року не розглянула заяву про переоформлення ліцензії каналу, натомість протягом першого півріччя призначила три перевірки. А саме: 9 січня Нацрада призначила позапланову перевірку Прямого каналу за скаргою громадянки Касьяненко на ведучого Сергія Пояркова, який ображав у програмі «Поярков News» президента Володимира Зеленського. 9 квітня Нацрада призначила позапланову перевірку Прямого каналу через трансляцію програми «Вата-шоу», у якій звучали висловлювання, що мають ознаки порушення норм законів «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформацію» і «Про захист суспільної моралі». 4 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку Прямого каналу. Підставою стали результати моніторингу за 1, 2 і 3 травня. У ці дні на каналі транслювали в прямому ефірі та в повторі програму «Ехо України» з ведучим Матвієм Ганапольським. У програмі зафіксували використання ненормативної лексики, а саме слів «срака» і «гівно».

Фото: Прямий канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1477
Читайте також
09.03.2020 12:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду