detector.media
16.07.2020 13:30
Кримські ЗМІ висвітлювали ситуацію з COVID-19 на півострові з порушенням стандартів – правозахисники
Кримські ЗМІ висвітлювали ситуацію з COVID-19 на півострові з порушенням стандартів – правозахисники
Також правозахисники зафіксували, що в інформаційних онлайн-медіа Криму відсутні критичні матеріали на цю тему.

«Кримська правозахисна група» повідомила, що кримські ЗМІ висвітлювали ситуацію з пандемією COVID-19 на окупованому півострові, здебільшого використовуючи дані окупаційної влади та з порушенням журналістських стандартів. Про це свідчать результати моніторингу, який правозахисники провели в квітні-червені 2020 року.

«Переважна більшість інформації про пандемію в кримських медіа містить висловлювання представників окупаційної влади без жодних альтернативних поглядів на ситуацію. Цілковита відсутність критичних матеріалів у популярних інформаційних онлайн-медіа Криму й низка порушень стандартів журналістики у висвітленні такої значущої проблеми, як пандемія, ставлять під загрозу ситуацію з доступом людей до об’єктивної та вірогідної інформації про поширення небезпечної для життя та здоров’я кримчан хвороби», – говорять правозахисники.

Вони проаналізовали 15 інтернет-сторінок, на яких знайшли 752 публікації про коронавірус. «У 93% із них згадуються або цитуються представники російської або підконтрольної їй кримської де-факто влади. Альтернативні позиції в таких матеріалах не репрезентовано. Жодного критичного матеріалу серед обраних для моніторингу не зафіксовано», – йдеться в дослідженні.

Зокрема, у матеріалах про коронавірус цитували президент РФ Володимира Путіна, підконтрольних Кремлю «главу Криму» Сергія Аксьонова та «спікера Державної Ради Криму» Володимира Константинова тощо.

Натомість лише у 46 публікаціях правозахисники зафіксували інформацію, не пов’язану з цитуванням російських і підконтрольних їм кримських чиновників. «У цих статтях автори писали про стан місцевої інфраструктури, графік роботи різних установ і закладів, а також цитували експертів. Жодного критичного матеріалу серед усіх обраних публікацій немає. Важливо відзначити, що серед цих матеріалів є тексти, написані з порушеннями стандартів повноти, точності та вірогідності», – зазначається в повідомленні.

Зокрема, моніторинг показав, що кримські ЗМІ публікували суперечливу або цілком фейкову інформація, брали коментарі в некомпетентних у цій сфері спікерів («МК Крим» в астролога та «Крим24» у фокусника).

Нагадаємо, 9 липня 2020 року голова правління «Кримської правозахисної групи» Ольга Скрипник розповіла, що регіональні ЗМІ часто висвітлюють тему Криму із порушенням журналістських стандартів. Вона уточнила, що в регіональних ЗМІ зазвичай про Крим згадують у негативному контексті (сепаратистів тощо). Водночас посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Надія Цок звернула увагу на низький рівень висвітлення економічної ситуації на півострові, теми санкцій та обмежувальних заходів проти РФ, введених через окупацію Крим. 

Фото: Слово і діло

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY