В Італії українці провели акцію на підтримку Віталія Марківа

В Італії українці провели акцію на підтримку Віталія Марківа

14 Липня 2020
1857

В Італії українці провели акцію на підтримку Віталія Марківа

1857
Через карантин суд ще не визначив дату засідання щодо розгляду апеляційної скарги на вирок Віталія Марківа
В Італії українці провели акцію на підтримку Віталія Марківа
В Італії українці провели акцію на підтримку Віталія Марківа

Під парламентом Італії українці 13 липня провели акцію на підтримку українського військового Віталія Марківа, засудженого в Італії до 24 років в'язниці через нібито причетність до вбивства на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі. Про це повідомила омбудсман Людмила Денісова на своїй сторінці в Facebook.  

Вона також розповіла, що 26 травня 2020 року Нацполіція завершила слідчий експеримент у кримінальному провадженні про обставини загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова. «Фахівцями проведено акустичні, балістичні та топографічні дослідження в ту саму пору року і на тих самих локаціях, де розгорталися трагічні події. Після отримання фахових висновків експертів слідчими Нацполіції, відомості були передані стороні захисту. Сподіваюся, що ці відомості будуть прийняті та враховані судом під час розгляду апеляційної скарги у Мілані», – сказала пані Денісова.

Крім того, Уповноважена з прав людини також повідомила, що через карантин суд ще не визначив дату засідання щодо розгляду апеляційної скарги на вирок Віталія Марківа, до нього також не пускають в італійську в’язницю. За її словами, ці обмеження не дають змоги йому отримувати необхідну медичну допомогу.

Пані Денісова звернулася до посла Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа, президента Асамблеї омбудсменів регіонів та автономних провінцій Др. Андреа Нобілі та комісара Ради Європи з прав людини з проханням забезпечити права і свободи пана Марківа під час перебування в ув’язненні.

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу загинули італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала нацгвардійця Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд тривав з 6 липня 2018 року. 12 липня 2019-го суд Італії визнав Марківа винним у причетності до вбивства Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році та засудив до 24 років ув'язнення.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Україна
ініціюватиме перемовини найвищого політичного рівня з Італією щодо справи Марківа.

11 жовтня суд присяжних міста Павії оприлюднив мотиваційну частину вироку українському солдату. Присяжні вважають, що Віталій Марків начебто активно сприяв умисному убивству іноземних журналістів на околиці окупованого тоді бойовиками Слов’янська.

20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на рішення суду міста Павія (Італія). Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року, проте був заблокований через пандемію.

25 травня 2020 року група експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та Київського політехнічного інституту провела в Слов’янську слідчий експеримент в кримінальному провадженні Нацполіції про обставини загибелі італійського фоторепортера та перекладача. Фахівці проводили акустичні, балістичні та топографічні дослідження в ту саму пору року і на тих самих локаціях, де розгорталися трагічні події.

Фото: Людмила Денісова / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1857
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду