«1+1 медіа» вважає упередженими висновки Комісії з журналістської етики та ініціативи «МедіаЧек»

«1+1 медіа» вважає упередженими висновки Комісії з журналістської етики та ініціативи «МедіаЧек»

5 Червня 2020
3166

«1+1 медіа» вважає упередженими висновки Комісії з журналістської етики та ініціативи «МедіаЧек»

3166
Водночас «творча група ТСН розуміє всі допущені помилки».
«1+1 медіа» вважає упередженими висновки Комісії з журналістської етики та ініціативи «МедіаЧек»
«1+1 медіа» вважає упередженими висновки Комісії з журналістської етики та ініціативи «МедіаЧек»

Група «1+1 медіа» вважає упередженими критичні висновки Комісії з журналістської етики та ініціативи «МедіаЧек» щодо матеріалів ТСН і ТСН.ua про жертву зґвалтування з Кагарлика. Оскільки цю ситуацію висвітлювали й інші медіа, які розкривали особисті дані жертви, але не стали об’єктами критики. Водночас творча група ТСН розуміє допущені нею помилки при висвітленні теми. Про це йдеться в заяві групи «1+1 медіа».

«Творча група ТСН розуміє всю тонкість і делікатність висвітлення подібних тем і всі допущені помилки. Редакція керувалася тим, що в українських реаліях саме гучний розголос є запорукою того, що справа не буде замовчуватися, жертву припинять залякувати, а винуватці понесуть покарання. Журналісти намагались докласти максимум зусиль, щоб із постраждалої у відділку поліції міста Кагарлик не зробили образ недобропорядної людини», - йдеться в заяві.

За даними «1+1 медіа», адвокат потерпілої в розмові з кореспондентом дозволив назвати її ім’я в репортажі ТСН, а на своїй фейсбук-сторінці від 26 травня виклав інформацію про наявність у постраждалої дитини, її вік і хворобу.

Ситуація в Кагарлику висвітлювалася не лише в ТСН, наголошує «1+1 медіа», а й на інших українських телеканалах, в онлайн-ЗМІ, соцмережах. Так, 26 травня, коли стали відомі подробиці трагедії, водночас із ТСН вийшли сюжети на телеканалах ICTV і «Україна». У цих сюжетах були оприлюднені фотографії та відео жертви насилля (з блюром), її ім’я, зазначено детальний діагноз її неповнолітньої дитини, наведені коментарі близьких родичів. 2 червня на каналі «Україна» події в Кагарлику був присвячений випуск ток-шоу «Говорить Україна» з детальними подробицями безпосередньо від самої потерпілої, її рідних та односельців.

Утім, як помітила група «1+1 медіа», лише її ресурси були об’єктом уваги громадських організацій і профільних медіа. Зокрема, заява Комісії з журналістської етики не містить жодної згадки про український інтернет-ресурс, який першим розмістив інформацію про жертву та її фото з дитиною, також відсутні згадки про матеріали ICTV та «України», натомість у заголовку вказується ТСН. А ініціатива «МедіаЧек» сконцентрувалася на ТСН, коли вже вийшли випуски на інших телеканалах і ток-шоу «Говорить Україна». На думку представників «1+1 медіа», «Детектор медіа» на своїй фейсбук-сторінці непрямо закликав відправляти скарги саме на ТСН.

«1+1 медіа» заявляє про «цілеспрямовану дискредитацію саме бренду ТСН і телеканалу 1+1». «Ми занепокоєні відсутністю належного фактчекінгу з боку цих установ (КЖЕ, ГО «Детектор медіа», ІМІ. – ДМ) та рівновіддаленості від основних гравців медіаіндустрії», - йдеться в заяві «1+1 медіа». На думку «1+1 медіа», організації мали б базувати свій висновок на максимально повному моніторингу ЗМІ, які висвітлювали тему, аналізі результатів і порівняльних висновках, а не на розборі ситуації на прикладі одного каналу та сайту.

Група «1+1 медіа» закликає індустрію до створення загальних для медіаринку правил саморегулювання при висвітленні подібних тем.

Нагадаємо, що експерт «Детектора медіа» Отар Довженко у своїй колонці проаналізував розкриття особистих даних і фото зґвалтованої жінки в різних онлайн-медіа, у тому числі ТСН.ua. У підсумках моніторингу новин центральних телеканалів за 25—31 травня 2020 року «Детектор медіа» проаналізував, як телеканали «1+1», «Україна» та ICTV у новинах розкрили особисті подробиці, які стосуються зґвалтованої жінки. «Детектор медіа» також готує колонку про випуск токшоу «Говорить Україна» на цю тему.

Ініціатива «МедіаЧек» отримала скарги на сюжети про жертву зґвалтування в ТСН каналу «1+1» і «Сьогодні» каналу «Україна» та опрацьовує їх по черзі. Висновок щодо сюжету ТСН оприлюднено 3 червня. Нині готується наступний висновок щодо сюжету «Сьогодні».

1 червня Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд «1+1» за сюжет про жертву зґвалтування з Кагарлика.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3166
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду