Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд «1+1» за сюжет про жертву зґвалтування з Кагарлика

Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд «1+1» за сюжет про жертву зґвалтування з Кагарлика

1 Червня 2020
10282

Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд «1+1» за сюжет про жертву зґвалтування з Кагарлика

10282
Комісія закликала українські медіа змістити фокус уваги з особи потерпілої на ситуацію із насильством з боку поліції.
Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд «1+1» за сюжет про жертву зґвалтування з Кагарлика
Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд «1+1» за сюжет про жертву зґвалтування з Кагарлика

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу «1+1» публічний осуд за сюжет від 26 травня «Резонансна справа» про потерпілу у справі про насильство з боку поліцейських Кагарлицького відділення поліції. Про це КЖЕ повідомила 1 червня.

Журналіст «Українського тижня» Андрій Голуб поскаржився Комісії на низку ЗМІ, зокрема – ТСН.ua, РБК.Styler, «Апостроф», «Обозреватель», «Високий замок» та інші (перелік не є вичерпним).

КЖЕ вказала, що в сюжеті ТСН порушені стаття 3 (журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини) та стаття 18 (журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов’язаних з дітьми) Кодексу етики українського журналіста. Ці статті Кодексу порушили й інші ЗМІ, які поширили інформацію ТСН або давали власні матеріали, у яких розкривали персональні дані потерпілої.

Комісія нагадала, що згідно з Цивільним кодексом України (ч.5 ст.296) імена потерпілих можна оприлюднювати лише після їх згоди. «Виняток становлять лише ті справи, в яких до особи існує суспільний інтерес. У даному випадку, який розглядає Комісія, потерпіла такої згоди не надавала, і її особа не є такою, що може викликати суспільний інтерес. Тому підстав для оприлюднення персональних даних немає. Комісія також засуджує факти збирання інформації про потерпілу в знайомих та односельчан, вважає їх неприйнятними і такими, що завдають додаткової травми потерпілій. Будь-яка характеристика (навіть негативна) потерпілої не може бути виправданням насильства з боку поліцейських», – йдеться в рішенні.

Крім того, Комісія говорить, що невиправдано й неетично поширювати багато подробиць про злочин, адже вони можуть завдавати додаткової травми постраждалій та її сім’ї.

КЖЕ зверталася до керівництва новинної служби ТСН з проханням надати пояснення щодо сюжету, але наразі не отримала відповіді.

Рекомендації для ЗМІКомісія журналістської етики закликає українські ЗМІ, висвітлюючи злочини щодо жінок та дітей, особливо на ґрунті сексуального насильства:

  • стежити за досягненням балансу між суспільним інтересом та недоторканістю приватного життя постраждалих від насильства;
  • стежити за тим, щоб оприлюднені матеріали не дозволяли опосередковано визначити людину, яка пережила насильство, за допомогою комплексу оприлюднених даних. Пам’ятати, що навіть розрізнені дані, оприлюднені різними ЗМІ, у комплексі можуть вказувати на конкретну особу;
  • поважати гідність постраждалих та їхніх сімей;
  • вживати коректну термінологію, зокрема не вживати слово «жертва», а «жінка/чоловік, що пережили насильство», «постраждалі», «потерпілі»;
  • уникати надмірної деталізації злочину;
  • уникати потурання, заохочення, співчуття чи навіть сприяння злочинній поведінці.  

Нагадаємо, 28 травня 2020 року низка медіа поширила «сенсаційні подробиці» та фотографії жінки, яка звинувачує двох поліцейських у тому, що вони зґвалтували й побили її у відділку. Згодом деякі ЗМІ заблюрили обличчя на фотографіях або взагалі прибрали їх. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10282
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду