detector.media
05.06.2020 18:50
«1+1 медіа» вважає упередженими висновки Комісії з журналістської етики та ініціативи «МедіаЧек»
«1+1 медіа» вважає упередженими висновки Комісії з журналістської етики та ініціативи «МедіаЧек»
Водночас «творча група ТСН розуміє всі допущені помилки».

Група «1+1 медіа» вважає упередженими критичні висновки Комісії з журналістської етики та ініціативи «МедіаЧек» щодо матеріалів ТСН і ТСН.ua про жертву зґвалтування з Кагарлика. Оскільки цю ситуацію висвітлювали й інші медіа, які розкривали особисті дані жертви, але не стали об’єктами критики. Водночас творча група ТСН розуміє допущені нею помилки при висвітленні теми. Про це йдеться в заяві групи «1+1 медіа».

«Творча група ТСН розуміє всю тонкість і делікатність висвітлення подібних тем і всі допущені помилки. Редакція керувалася тим, що в українських реаліях саме гучний розголос є запорукою того, що справа не буде замовчуватися, жертву припинять залякувати, а винуватці понесуть покарання. Журналісти намагались докласти максимум зусиль, щоб із постраждалої у відділку поліції міста Кагарлик не зробили образ недобропорядної людини», - йдеться в заяві.

За даними «1+1 медіа», адвокат потерпілої в розмові з кореспондентом дозволив назвати її ім’я в репортажі ТСН, а на своїй фейсбук-сторінці від 26 травня виклав інформацію про наявність у постраждалої дитини, її вік і хворобу.

Ситуація в Кагарлику висвітлювалася не лише в ТСН, наголошує «1+1 медіа», а й на інших українських телеканалах, в онлайн-ЗМІ, соцмережах. Так, 26 травня, коли стали відомі подробиці трагедії, водночас із ТСН вийшли сюжети на телеканалах ICTV і «Україна». У цих сюжетах були оприлюднені фотографії та відео жертви насилля (з блюром), її ім’я, зазначено детальний діагноз її неповнолітньої дитини, наведені коментарі близьких родичів. 2 червня на каналі «Україна» події в Кагарлику був присвячений випуск ток-шоу «Говорить Україна» з детальними подробицями безпосередньо від самої потерпілої, її рідних та односельців.

Утім, як помітила група «1+1 медіа», лише її ресурси були об’єктом уваги громадських організацій і профільних медіа. Зокрема, заява Комісії з журналістської етики не містить жодної згадки про український інтернет-ресурс, який першим розмістив інформацію про жертву та її фото з дитиною, також відсутні згадки про матеріали ICTV та «України», натомість у заголовку вказується ТСН. А ініціатива «МедіаЧек» сконцентрувалася на ТСН, коли вже вийшли випуски на інших телеканалах і ток-шоу «Говорить Україна». На думку представників «1+1 медіа», «Детектор медіа» на своїй фейсбук-сторінці непрямо закликав відправляти скарги саме на ТСН.

«1+1 медіа» заявляє про «цілеспрямовану дискредитацію саме бренду ТСН і телеканалу 1+1». «Ми занепокоєні відсутністю належного фактчекінгу з боку цих установ (КЖЕ, ГО «Детектор медіа», ІМІ. – ДМ) та рівновіддаленості від основних гравців медіаіндустрії», - йдеться в заяві «1+1 медіа». На думку «1+1 медіа», організації мали б базувати свій висновок на максимально повному моніторингу ЗМІ, які висвітлювали тему, аналізі результатів і порівняльних висновках, а не на розборі ситуації на прикладі одного каналу та сайту.

Група «1+1 медіа» закликає індустрію до створення загальних для медіаринку правил саморегулювання при висвітленні подібних тем.

Нагадаємо, що експерт «Детектора медіа» Отар Довженко у своїй колонці проаналізував розкриття особистих даних і фото зґвалтованої жінки в різних онлайн-медіа, у тому числі ТСН.ua. У підсумках моніторингу новин центральних телеканалів за 25—31 травня 2020 року «Детектор медіа» проаналізував, як телеканали «1+1», «Україна» та ICTV у новинах розкрили особисті подробиці, які стосуються зґвалтованої жінки. «Детектор медіа» також готує колонку про випуск токшоу «Говорить Україна» на цю тему.

Ініціатива «МедіаЧек» отримала скарги на сюжети про жертву зґвалтування в ТСН каналу «1+1» і «Сьогодні» каналу «Україна» та опрацьовує їх по черзі. Висновок щодо сюжету ТСН оприлюднено 3 червня. Нині готується наступний висновок щодо сюжету «Сьогодні».

1 червня Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд «1+1» за сюжет про жертву зґвалтування з Кагарлика.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY