Роскомнагляд наказав «Эхо Москвы» та «Говорит Магадан» видалити статті про коронавірус

Роскомнагляд наказав «Эхо Москвы» та «Говорит Магадан» видалити статті про коронавірус

27 Березня 2020
2043
27 Березня 2020
10:16

Роскомнагляд наказав «Эхо Москвы» та «Говорит Магадан» видалити статті про коронавірус

2043
Комітет захисту журналістів, своєю чергою, закликав РФ припинити цензуру новин про коронавірус.
Роскомнагляд наказав «Эхо Москвы» та «Говорит Магадан» видалити статті про коронавірус
Роскомнагляд наказав «Эхо Москвы» та «Говорит Магадан» видалити статті про коронавірус

Федеральна служба РФ з нагляду в сфері масових комунікацій і зв'язку (Роскомнагляд) 20 березня наказала радіостанції «Эхо Москвы» та новинному порталу «Говорит Магадан» видалити статті про спалах коронавірусу COVID-19 з сайтів та соціальних мереж. Про це повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

Головний редактор радіостанції «Эхо Москвы» Віталій Рувинський розповів, що з сайту вимагали зняти інтерв’ю з експертом із захворювань, який порівняв реагування влади на пандемію із реакцією радянської влади на катастрофу на Чорнобильській АЕС. Радіостанція видалили матеріал, проте планує оскаржити рішення Роскомнагляду в суді.

Головна редакторка «Говорит Магадан» Тетяна Брайс розповіла, що російський регулятор наказав їм видалити повідомлення про смерть чоловіка від пневмонії в місцевій лікарні. Крім того, поліція Магадана розпочала розслідування через нібито «поширення неправдивих новин», у рамках якого допитала пані Брайс та наказала провести «лінгвістичне розслідування» матеріалу.

Комітет захисту журналістів закликав РФ припинити цензуру новин та дозволити журналістам вільно висвітлювати ситуацію довкола коронавірусу.

Зазначається, що 18 березня Роскомнагляд опублікував попередження, що вживатиме каральні заходи проти «поширення неправдивої інформації» та спроб «посіяти паніку серед громадськості». CPJ пресслужба регулятора повідомила, що «виконує рішення Генеральної прокуратури про вилучення недостовірної інформації», що «створює загрозу масового порушення громадського порядку та безпеки».

23 березня уряд РФ посилив покарання, погрожуючи кримінальним провадженням поширювачам «фейкових новин» про коронавірус.

Нагадаємо, 18 березня 2020 року Міжнародне інформаційне агентство Reuters ознайомилося зі звітом ЄС, в якому йдеться про кампанії з дезінформації російських ЗМІ. У звіті Європейської служби зовнішніх справ йдеться про те, що Росія поширюює суперечливі та шкідливі повідомлення щодо коронавірусу. Кремль веде інформаційну кампанію в інтернеті англійською, іспанською, італійською, німецькою та французькою мовами. З 22 січня у базі даних ЄС вже є 80 випадків поширення маніпулятивної інформації про вірус.

24 березня високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель сказав, що дезінформація в різних державах перешкоджає ЄС повернути своїх громадян з-за кордону через поширення коронавірусу.

Фото: 5 канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2043
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду