У Росії журналіста оштрафували за «фейки про COVID-19»

У Росії журналіста оштрафували за «фейки про COVID-19»

11 Листопада 2020
1134
11 Листопада 2020
15:27

У Росії журналіста оштрафували за «фейки про COVID-19»

1134
Комітет захисту журналістів закликав російську владу негайно зняти всі звинувачення з пана Пічугіна та дозволити йому вільно працювати.
У Росії журналіста оштрафували за «фейки про COVID-19»
У Росії журналіста оштрафували за «фейки про COVID-19»

У Росії суд 11 листопада оштрафував редактора російського інтернет-проєкту «Репортер-ПН», автора телеграм-каналу «Сорокин хвост» Олександра Пічугіна на 300 тисяч рублів (110 тисяч гривень). Його звинуватили в «поширенні фейків про коронавірусну інфекцію». Про це повідомила російська організація «Центр защиты прав СМИ».

Сторона обвинувачення просила для журналіста покарання у вигляді 2,5 років обмеження волі. Суд визнав журналіста винним у злочині за статтею «публічне поширення завідомо неправдивої інформації про обставини, що становлять загрозу життю і безпеці громадян» та оштрафував. Адвокат Тумас Місакян повідомив, що буде оскаржувати вирок.

Справу проти Олександра Пічугіна порушили 17 квітня 2020 року через пост в телеграм-каналі «Сорокин хвост», у якому йшлося, що в Росії проходить «спланована акція по інфікування смертельно небезпечною хворобою». Пізніше журналіст уточнив, що мав на увазі святкування Вербної неділі й масове відвідування храмів, попри карантинні обмеження.

Захист наполягав, що в пості Олександр Пічугін не повідомляв про факти, а висловлював особисту думку. Це підтвердили призначені судом експерти. Сам журналіст пояснив, що своїм постом хотів переконати людей залишатися вдома й не брати участь в масових заходах через загрозу зараження COVID-19.

Напередодні суду, 10 листопада, Комітет захисту журналістів закликав російську владу негайно зняти всі звинувачення з пана Пічугіна та дозволити йому вільно працювати.

«Російська влада не повинна витрачати свій час на переслідування та розслідування судових справ проти блогера через сатиричний пост. Влада повинна зняти всі звинувачення проти журналіста Олександра Пічугіна та гарантувати, що ніхто не буде засуджений до кримінальної відповідальності за свої коментарі щодо подій, що становлять суспільний інтерес», – заявила координаторка програми CPJ в Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Нагадаємо, Олена Мілашіна опублікувала в «Новой газете» статтю під назвою «Смерть від коронавірусу – менше зло», у якій говориться, що в Чечні майже не проводять тестування на коронавірус, за винятком наближених до Рамзана Кадирова. 15 квітня голова Чечні Кадиров розкритикував російське видання «Новая газета» через статтю Олени Мілашиної та закликав ФСБ і владу Росії «зупинити журналістів». Того ж дня Федеральна служба РФ з нагляду в сфері масових комунікацій і зв'язку (Роскомнагляд) змусила видання «Новая газета» видалити статтю Олени Мілашиної.

У серпні 2020 року головний редактор «Новой газеты» Дмитро Муратов повідомив, що проти газети та його самого склали чотири адміністративні протоколи через «розповсюдження фейків» в двох матеріалах про коронавірусну інфекцію.

Крім того, на сайті «Радіо Свобода» 11 квітня 2020 року опублікували інтерв'ю Тетяни Вольтської з одним з петербурзьких реаніматологів, який говорив на умовах анонімності. 28 квітня пані Вольтська розповіла, що до неї приходив слідчий та просив видати запис розмови з лікарем. Журналістка відмовилася розкривати джерело інформації. У липні 2020 року поліція РФ звинуватила «Радио Свобода» в поширенні фейків через матеріал Тетяни Вольтської.

Фото: Роман Голотвін

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1134
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду