У Києві вручили нагороди переможцям премії імені Василя Сергієнка (ФОТО, ВІДЕО)

У Києві вручили нагороди переможцям премії імені Василя Сергієнка (ФОТО, ВІДЕО)

6 Грудня 2019
3007

У Києві вручили нагороди переможцям премії імені Василя Сергієнка (ФОТО, ВІДЕО)

3007
В інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану нагородили премією імені Героя Небесної Сотні Василя Сергієнка переможців – журналістів-розслідувачів – у семи номінаціях.
У Києві вручили нагороди переможцям премії імені Василя Сергієнка (ФОТО, ВІДЕО)
У Києві вручили нагороди переможцям премії імені Василя Сергієнка (ФОТО, ВІДЕО)

Про це 5 грудня повідомляється на сайті Національного меморіального комплекс Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності, який цього року став партнером заходу.

До складу експертної ради конкурсу ввійшли: публіцист Віталій Портников, професор Сергій Квіт, ведучий проєкту StopFake Марко Супрун, журналісти Ростислав Мартинюк та Юрій Грицик.

«На ініціативу вдови Василя Сергієнка – присутньої на врученні Валентини Сергієнко, учасники конкурсу, члени експертної ради та гості заходу підписали відкритого листа генеральному прокуророві України Руслану Рябошапці з вимогою активізувати розслідування у справі вбивства Героя Небесної Сотні Василя Сергієнка та знайти замовника вбивства», – йдеться в повідомленні.

Переможцями премії стали:

  • у номінації «Найкраще розслідування в інтернет- та друкованих ЗМІ» – Максим Савчук, програма «Схеми: корупція в деталях» (Радіо Свобода), з роботою «"Зелена родина ру". Кінобізнес Зеленського у Росії»;
  • у номінації «Найкраще розслідування в місцевих інтернет- і друкованих ЗМІ» – Олена Жежера, Рух «Чесно», з роботою «Забудова урочища Протасів Яр: сліди Корбана й мовчання Зеленського»;
  • у номінації «Найкраще розслідування громадських активістів, блогерів» – Катерина Гандзюк, керуюча справами виконавчого комітету в Херсонській міській раді, за роботу «Остання крапля. Привід для вбивства»;
  • у номінації «Найкраще розслідування місцевих громадських активістів, блогерів» – Григорій Козьма, головний редактор журналу «Громадське слідство» та блогер, з роботою «Обороноздатність України? Ні, не чули – звертайтесь в ФСБ»;
  • у номінації «Найкраще ТБ-розслідування» – Данило Мокрик, Bihus.Info, за серію матеріалів «Прокурори Майдану» та Сергій Андрушко, програма «Схеми: корупція в деталях» (Радіо Свобода), за роботу «Андрій Богдан. "Незаслужене" звання та грамота від Азарова в розпал Євромайдану»;
  • у номінації «Найкраще місцеве ТБ-розслідування» – Олеся Борейко, ГО «Миколаївський центр журналістських розслідувань» та Bihus.Info, за роботу «Курорт для прокурорів».

Гранпрі від оргкомітету отримали журналісти «Слідство.Інфо» Анна Бабінець, Олена Логінова та Катерина Лихогляд за роботу «Гандзюк: системне вбивство». Диплом за вагомий внесок у боротьбу проти переслідувань журналістів отримав блогер Сергій Іванов з роботою «Поліція бану. Як поліція запроваджує цензуру в Інтернеті».

Фіналісти номінації «Найкраще розслідування в інтернет- та друкованих ЗМІ»:

  • Мар’яна П’єцух, «Українська правда»;
  • Тарас Зозулінський, Vse.Media;
  • Сергій Головньов та Юрій Віннічук, «БізнесЦензор»;
  • Маргарита Тулуп, «Слідство.Інфо».

Фіналісти у номінації «Найкраще розслідування в місцевих інтернет- і друкованих ЗМІ»

  • Станіслав Козлюк, «Тиждень.ua»;
  • Ольга Ферар , «Все»;
  • Тарас Боросовський, газета «20 хвилин»;
  • Ярослав Чепурний, Миколаївський центр журналістських розслідувань.

Фіналісти у номінації «Найкраще розслідування громадських активістів, блогерів»:

  • Ярослав Андрусяк, голова правління громадської організації «Громадський захист Волині»;
  • Сергій Чагаров та Катерина Лихогляд, громадський активіст у співавторстві з журналістом;
  • Олександр Пилипенко, керівник ГО «Платформа суспільної взаємодії»;
  • Олег Перетяка, координатор ГО «Луганська коаліція "Громадяни за прозорість дій влади"».

Фіналісти у номінації «Найкраще розслідування місцевих громадських активістів, блогерів»:

  • Ігор Гавриленко, фрилансер;
  • Павло Новик, блогер за добре врядування;
  • Олена Сінченко та Дмитро Сінченко, блогери;
  • Євген Лісічкін, член правління ГО «Харківський антикорупційний центр», блогер.

Фіналісти у номінації «Найкраще ТБ-розслідування»:

  • Михайло Ткач та Наталка Седлецька, програма «Схеми: корупція в деталях» (Радіо Свобода);
  • Євгенія Моторевська, Дмитро Реплянчук та Василь Бідун, «Слідство.Інфо»;

Фіналісти у номінації «Найкраще місцеве ТБ-розслідування»:

  • Анна Бабінець, Олена Логінова та Антоніна Торбіч, «Слідство.Інфо»;
  • Дмитро Реплянчук та Євгенія Моторевська, «Слідство.Інфо»;
  • Денис Миронов, ГО «Ініціативний рух "Громадський патруль"»;
  • Мар'яна Сич, проєкт «ВІП Розслідування».

Нагадаємо, журналістську премію імені Василя Сергієнка було започатковано в середині липня 2017 року. Як зазначали ініціатори конкурсу, він має кілька місій. По-перше, об’єднати та згуртувати журналістську спільноту, адже із групою однодумців владі розправлятися важче, ніж із розрізненими представниками ЗМІ. По-друге – підтримати, захистити та підняти на новий якісний рівень розслідувальну журналістику в Україні. По-третє, підтримати регіональних журналістів, котрі змушені працювати в умовах залежності від місцевої влади, тому є особливо вразливими. Також одна з місій конкурсу – вшанувати пам’ять та домогтися доведення до кінця розслідування вбивства видатного черкаського журналіста Василя Сергієнка.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 4 квітня 2014 року журналіста Василя Сергієнка з дому в місті Корсунь-Шевченківський на Черкащині викрали невідомі. Наступного дня його знайшли закатованим насмерть у лісі.

У жовтні 2015 року начальник управління МВС України в Черкаській області Владислав Пустовар повідомив, що журналіста, майданівця, громадського активіста, 58-річного Василя Сергієнка викрали, катували та вбили дві групи бандитів з Києва.

У всеукраїнському об'єднанні «Свобода», до якого входив Василь Сергієнко, його зникнення пов'язували  із журналістською діяльністю, зокрема серією статей, «що викривають злочинну діяльність одного із місцевих багатіїв-латифундистів, "регіонала" Геннадія Бобова».

Фото: maidanmuseum.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3007
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду