Олега Сенцова перевезли до Москви та готують до обміну, – російські ЗМІ

Олега Сенцова перевезли до Москви та готують до обміну, – російські ЗМІ

29 Серпня 2019
1327

Олега Сенцова перевезли до Москви та готують до обміну, – російські ЗМІ

1327
Російські ЗМІ повідомляють, що українського режисера Олега Сенцова, незаконно ув'язненого в РФ на 20 років, перевезли з колонії в Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ Тюменської області) до Москви. Припускається, що його готують до обміну.
Олега Сенцова перевезли до Москви та готують до обміну, – російські ЗМІ
Олега Сенцова перевезли до Москви та готують до обміну, – російські ЗМІ

Про це пише «Настоящее время» з посиланням на російські агенції «Інтерфакс» і ТАСС. 

За словами джерела, Олега Сенцова переправлено з колонії, де він відбував покарання, до Москви – в Бутирське СІЗО. Також повідомляється, що він доставлений туди в рамках процесу обміну.

Водночас мати режисера Людмила Сенцова розповіла редакції «Крим. Реалії», що вчора, 28 серпня, син мав вийти на зв'язок, але не зателефонував. Вона також додала, що у листівці до її дня народження 12 серпня Олег Сенцов написав «Мамо, ти вір, ми скоро обіймемося».

Раніше російськи ЗМІ писали, що Україна і РФ «вийшли на фінальну стадію узгодження обміну» утримуваними особами за формулою «33 на 33». Повідомлялося, що в Україну повернуться українські військовополонені моряки, який російська сторона незаконно захопила в Керченській протоці. Згодом у московському СІЗО «Лефортово» повідомили, що вони утримують Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Романа Сущенка і Олега Сенцова. Українських політв'язнів раніше утримували в колоніях і в’язницях по всій РФ, а до московського СІЗО їх перевели нещодавно.

Прессекретарка генерального прокурора України Лариса Сарган зазначила, що суд відпустив Кирила Вишинського під особисте зобов’язання в рамках обміну «35 на 35». 

Нагадаємо, 10 травня 2019 року виповнилося 5 років із дня арешту Олега Сенцова. Його затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

Також у жовтні 2018 року стало відомо, що ЄСПЛ прийняв до розгляду позов режисера Олега Сенцова.

У січні 2019 року ЄСПЛ повернув пріоритет розгляду справи Олега Сенцова.

У липні 2019-го прессекретарка президента України Володимира Зеленського Юлія Мендель повідомила у фейсбуку про пропозицію з боку Офісу президента до російської сторони одночасно звільнити засудженого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова та звинуваченого в державній зраді керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського.

Фото: «Настоящее время»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1327
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду