Обмін, що не відбувся: як один пост і один репост стали головним фейком дня

Обмін, що не відбувся: як один пост і один репост стали головним фейком дня

30 Серпня 2019
22305

Обмін, що не відбувся: як один пост і один репост стали головним фейком дня

22305
Що відомо про Анну Ісламову, яка повідомила неправдиву інформацію про повернення полонених в Україну, і до чого тут ФСБ.
Обмін, що не відбувся: як один пост і один репост стали головним фейком дня
Обмін, що не відбувся: як один пост і один репост стали головним фейком дня

Низка українських ЗМІ сьогодні повідомили про повернення з Росії українських політв’язнів та полонених моряків на батьківщину – серед них провідні видання, включно з агенцією «Інтерфакс-Україна».

Першоджерелом для багатьох з них став пост у фейсбуку новопризначеного генерального прокурора України Руслана Рябошапки. Він посеред ночі, о 1:52, перепостив допис іншого користувача фейсбуку – Анни Ісламової, у якої зазначено на сторінці, що вона «працює у Верховній Раді». На інші джерела видання не посилалися. Хто така Анна Ісламова і чи має вона стосунок до процесу обміну полоненими, у новинах також не повідомлялося.

Між тим, Анна Ісламова – депутат Бучанської міськради з 2015 року. Деякий час була директоркою навчального центру «Укрпошти» «Зелена Буча», але залишила посаду. Зараз у її декларації вказано, що вона тимчасово не працює. Ісламова також є волонтеркою декількох громадських організацій. У міськраді Бучі входить до фракції БПП, висувалася представниками УДАРу. За інформацією ресурсу «Чесно», Ісламова була помічницею на громадських засадах депутата від БПП Артура Палатного, який був депутатом 7-го скликання від УДАРу та 8-го скликання від БПП. Наразі про її співпрацю з будь-яким депутатом невідомо. Керівник відділу з питань державної служби, добору та розвитку персоналу Управління кадрів апарату Верховної Ради України Микола Лещенко повідомив «Детектору медіа», що Анна Ісламова не є штатним працівником апарату Верховної Ради. На момент публікації пані Ісламова не відповіла на запитання «Детектора медіа»: спочатку вона попросила зателефонувати пізніше, а потім перестала відповідати на дзвінки.

Свій пост про «повернення» Сенцова та інших полонених вона опублікувала вночі без жодних посилань на джерело інформації. Проте згодом, відповідаючи на запитання коментаторів, звідки вона взяла інформацію про завершення обміну, Ісламова послалася на новину видання «Апостроф» із заголовком «Вранці зустрічаємо: почався обмін полоненими між Україною і Росією, перші подробиці». Ресурс при цьому сам посилався на твіт колишнього депутата Держдуми Іллі Пономарьова, який повідомляв, що начебто відбудеться обмін полоненими. Ще одним джерелом цієї інформації «Апостроф» називав телеграм-канал «Незыгарь», який, за повідомленнями ЗМІ, є наближеним до ФСБ Росії.

Згодом свій пост вона видалила, потім опублікувала новий пост про те, що треба «трішки почекати обміну», а пізніше видалила і його. Генеральний прокурор на своїй сторінці не повідомив, чому він оприлюднив пост саме Ісламової, та жодним чином не прокоментував це повідомлення, яке виявилося неправдивим. Зранку Офіс президента на своїй сторінці у фейсбуку спростував чутки про завершення обміну, назвавши інформацію недостовірною та заявивши про «інформаційний хаос». При цьому в Офісі не пояснили, чому першим поширювачем цього фейку був призначений президентом генеральний прокурор.

Деякі видання після публікації спростування видалили первинну новину – наприклад, згаданий «Інтерфакс». Деякі ЗМІ оновили, виправили та доповнили новини, інші змінили заголовки, додавши посилання на джерело, дехто вибачився в соцмережах. Тим часом родичі та близькі полонених разом із журналістами поїхали зустрічати звільнених бранців до аеропортів.

Фото: 24.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22305
Читайте також
05.09.2019 17:30
Максим Буткевич
для «Детектора медіа»
1 653
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Изя
1671 дн. тому
Ну, Генпрокурор-то должен сам знать, а не пользоваться сообщением некоей Анны! Молодая Зелёная команда:))
Василь Іванович
1672 дн. тому
повідомлення -путлер запросив зеленського на святкування 09.05.2020 року в маскву ! Думаю потрібно приїхати... але на ТАНКАХ!!!!
Mikho
1672 дн. тому
А може, цим діячам, що публікують, а потім злодійкувато видаляють пости на такі болючі теми, теж щось видалити?
Олег
1672 дн. тому
І тут БПП.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду