Савік Шустер: Рішення про повернення в Україну ще немає

Савік Шустер: Рішення про повернення в Україну ще немає

1 Червня 2019
3196

Савік Шустер: Рішення про повернення в Україну ще немає

3196
Журналіст, телеведучий Савік Шустер 1 червня виступив на Львівському медіафорумі, де презентував результати дослідження емоцій виборців перед виборами в Україні та Литві. «Детектору медіа» він повідомив, що хотів би повернутися в українську журналістику, але поки не впевнений, що зробить це.
Савік Шустер: Рішення про повернення в Україну ще немає
Савік Шустер: Рішення про повернення в Україну ще немає

Дослідження емоцій громадян проводилось у рамках створеного Савіком Шустером фонду Open Mind Foundations. Проект мав назву «Вибори 2019». Напередодні виборів президента України (17 лютого-18 березня) громадян опитували, яку емоцію у них викликає той чи інший кандидат і чому. На вибір було три емоції: страх, надія та приниження. У випадку Петра Порошенка до набору цих емоцій також додали гордість. А у регіонах, де був введений воєнний стан, у респондентів була додана емоція «злість».

«Наприкінці лютого ми вирішили випробувати метод дослідження емоцій щодо виборів. Адже долари конвертуються у гривні, а емоції – у голоси… Відповіді за Порошенка показали, що 10,7 % відчують до нього гордість. Тоді я зрозумів, що він пройде у другий тур. Це доволі велика цифра для України… Опитані відчували до Зеленського майже 40 % надії і 70 % з цієї цифри сподівалися, що він перетворить Україну на більш європейську країну… Зеленський отримав великий відсоток надії, бо він дав надію молодому поколінню на боротьбу з корупцією і корупційними елітами. Хоча 21 % відчували щодо нього емоцію приниження, бо він не мав досвіду і детальної програми, а лише серіал», —  сказав Савік Шустер. 

Раніше «Детектор медіа» писав, що аналогічне дослідження також проводилося Open Mind Foundations напередодні виборів у Литві.

«Детектор медіа» попросив Савіка Шустера прокоментувати чутки щодо його можливого повернення на українські телеканали.

— Пане Савіку, є інформація, що ви ведете переговори з каналами «112» та «Україна» щодо повернення в ефір. Ви можете це підтвердити чи спростувати?

— Я ні з ким ніяких переговорів не веду. Я займаюсь своїми справами.

— Тобто про повернення на українські телеканали чи журналістику мова не йде?

— Ні, я хочу повернутися. Але я хочу не тільки повернення на українські телеканали, я хочу брати участь у зміні українського медіаринку. Я вважаю, що те, що тут відбувається, це не правильно.

— Яким чином ви це збираєтесь робити?

— Поки не знаю. Я вважаю, що все дуже несправедливо. Те, що відбувається сьогодні в Україні на медіаринку і у професії журналіста, — дуже неправильно. Тому я хочу з іншими людьми, які відчувають так само це, як і я, це змінити. Як — не скажу, не знаю.

— Ви казали, що призначення Олександра Ткаченка головою АП може стати тривожним сигналом. Він цей пост не зайняв, чи є якась інформація про інший пост, який заготували для нього?

— Я казав щось про Олександра Ткаченка? Я не буду про нього нічого говорити. Ця людина не заслуговує того, щоб я щось про неї говорив.

— Чому ви вирішили повертатися в Україну саме після виборів?

— Я зараз на форумі, бо мене запросили. Мені дуже важливо говорити про дослідження, які ми робимо.

— А щодо журналістики? Чому вирішили саме зараз взятися за зміни медіаринку в Україні?

— Чесно кажучи, я не впевнений, що хочу повертатися в Україну. Це рішення ще не прийняте. Поки йде щодо цього внутрішня дискусія між мною і мною.

Раніше з’явилася інформація, що повернення Савіка Шустера на українське телебачення — це «на 70% майже прийняте рішення». Ймовірними телеканалами для цього називали «112 канал» чи «швидше за все» ТК «Україна».

Голова «Савік Шустер студії» та колишній власник телеканалу 3S.tv Павло Єлізаров у коментарі «Детектору медіа» розповів, що наразі тривають складні переговори.

«Ще не ясно. Йдуть переговори з декількома каналами. Три великих з першої лінійки і кілька з другої лінії. Зараз два основних і найскладніших переговорних процеси. Сподіваюся, за тиждень зрозуміємо. Якщо щось підпишемо, то публічно оголосимо», - сказав пан Єлізаров.

Нагадаємо, у квітні 2016 року Державна фіскальна служба України звинуватила Савіка Шустера в неподанні декларації про отриманий у 2008 році кредит у розмірі 1,34 млн євро, в ухиленні від сплати податку з доходів фізичних осіб на суму понад 2,1 млн грн.

Посадовців ТОВ «Савік Шустер студія», генеральним директором якої теж є Савік Шустер, ДФС звинуватила в заниженні податку на додану вартість на загальну суму 1,99 млн грн за рахунок заниження вартості телепрограми «Шустер live» у 2012-2014 роках.

Телеканал 3S.tv офіційно повідомив про припинення своєї діяльності з 1 січня 2017 року через фінансові труднощі. «Детектору медіа» на каналі повідомили, що 3S.tv шукатиме можливості відновити свою роботу у 2017 році. Тоді ж «Детектору медіа» тимчасово виконуюча обов’язки директора телекомпанії «Київ» Світлана Криворучко пояснила, що програма «Шустер live», яка паралельно з 3S.tv виходила на каналі «Київ», на її каналі виходитиме тільки до кінця року, бо ліцензійна угода в телекомпанії «Київ» із ТОВ «Савік Шустер студія» підписана до 31 грудня 2016 року.

Починаючи з 1 січня 2017 року, 3S.tv продовжував мовити, транслюючи повтори старих програм.Телеканал припинив мовлення 28 лютого 2017 року.

Фото Володимира Малинки

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3196
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду