detector.media
Володимир Малинка
01.06.2019 17:00
Савік Шустер: Рішення про повернення в Україну ще немає
Савік Шустер: Рішення про повернення в Україну ще немає
Журналіст, телеведучий Савік Шустер 1 червня виступив на Львівському медіафорумі, де презентував результати дослідження емоцій виборців перед виборами в Україні та Литві. «Детектору медіа» він повідомив, що хотів би повернутися в українську журналістику, але поки не впевнений, що зробить це.

Дослідження емоцій громадян проводилось у рамках створеного Савіком Шустером фонду Open Mind Foundations. Проект мав назву «Вибори 2019». Напередодні виборів президента України (17 лютого-18 березня) громадян опитували, яку емоцію у них викликає той чи інший кандидат і чому. На вибір було три емоції: страх, надія та приниження. У випадку Петра Порошенка до набору цих емоцій також додали гордість. А у регіонах, де був введений воєнний стан, у респондентів була додана емоція «злість».

«Наприкінці лютого ми вирішили випробувати метод дослідження емоцій щодо виборів. Адже долари конвертуються у гривні, а емоції – у голоси… Відповіді за Порошенка показали, що 10,7 % відчують до нього гордість. Тоді я зрозумів, що він пройде у другий тур. Це доволі велика цифра для України… Опитані відчували до Зеленського майже 40 % надії і 70 % з цієї цифри сподівалися, що він перетворить Україну на більш європейську країну… Зеленський отримав великий відсоток надії, бо він дав надію молодому поколінню на боротьбу з корупцією і корупційними елітами. Хоча 21 % відчували щодо нього емоцію приниження, бо він не мав досвіду і детальної програми, а лише серіал», —  сказав Савік Шустер. 

Раніше «Детектор медіа» писав, що аналогічне дослідження також проводилося Open Mind Foundations напередодні виборів у Литві.

«Детектор медіа» попросив Савіка Шустера прокоментувати чутки щодо його можливого повернення на українські телеканали.

— Пане Савіку, є інформація, що ви ведете переговори з каналами «112» та «Україна» щодо повернення в ефір. Ви можете це підтвердити чи спростувати?

— Я ні з ким ніяких переговорів не веду. Я займаюсь своїми справами.

— Тобто про повернення на українські телеканали чи журналістику мова не йде?

— Ні, я хочу повернутися. Але я хочу не тільки повернення на українські телеканали, я хочу брати участь у зміні українського медіаринку. Я вважаю, що те, що тут відбувається, це не правильно.

— Яким чином ви це збираєтесь робити?

— Поки не знаю. Я вважаю, що все дуже несправедливо. Те, що відбувається сьогодні в Україні на медіаринку і у професії журналіста, — дуже неправильно. Тому я хочу з іншими людьми, які відчувають так само це, як і я, це змінити. Як — не скажу, не знаю.

— Ви казали, що призначення Олександра Ткаченка головою АП може стати тривожним сигналом. Він цей пост не зайняв, чи є якась інформація про інший пост, який заготували для нього?

— Я казав щось про Олександра Ткаченка? Я не буду про нього нічого говорити. Ця людина не заслуговує того, щоб я щось про неї говорив.

— Чому ви вирішили повертатися в Україну саме після виборів?

— Я зараз на форумі, бо мене запросили. Мені дуже важливо говорити про дослідження, які ми робимо.

— А щодо журналістики? Чому вирішили саме зараз взятися за зміни медіаринку в Україні?

— Чесно кажучи, я не впевнений, що хочу повертатися в Україну. Це рішення ще не прийняте. Поки йде щодо цього внутрішня дискусія між мною і мною.

Раніше з’явилася інформація, що повернення Савіка Шустера на українське телебачення — це «на 70% майже прийняте рішення». Ймовірними телеканалами для цього називали «112 канал» чи «швидше за все» ТК «Україна».

Голова «Савік Шустер студії» та колишній власник телеканалу 3S.tv Павло Єлізаров у коментарі «Детектору медіа» розповів, що наразі тривають складні переговори.

«Ще не ясно. Йдуть переговори з декількома каналами. Три великих з першої лінійки і кілька з другої лінії. Зараз два основних і найскладніших переговорних процеси. Сподіваюся, за тиждень зрозуміємо. Якщо щось підпишемо, то публічно оголосимо», - сказав пан Єлізаров.

Нагадаємо, у квітні 2016 року Державна фіскальна служба України звинуватила Савіка Шустера в неподанні декларації про отриманий у 2008 році кредит у розмірі 1,34 млн євро, в ухиленні від сплати податку з доходів фізичних осіб на суму понад 2,1 млн грн.

Посадовців ТОВ «Савік Шустер студія», генеральним директором якої теж є Савік Шустер, ДФС звинуватила в заниженні податку на додану вартість на загальну суму 1,99 млн грн за рахунок заниження вартості телепрограми «Шустер live» у 2012-2014 роках.

Телеканал 3S.tv офіційно повідомив про припинення своєї діяльності з 1 січня 2017 року через фінансові труднощі. «Детектору медіа» на каналі повідомили, що 3S.tv шукатиме можливості відновити свою роботу у 2017 році. Тоді ж «Детектору медіа» тимчасово виконуюча обов’язки директора телекомпанії «Київ» Світлана Криворучко пояснила, що програма «Шустер live», яка паралельно з 3S.tv виходила на каналі «Київ», на її каналі виходитиме тільки до кінця року, бо ліцензійна угода в телекомпанії «Київ» із ТОВ «Савік Шустер студія» підписана до 31 грудня 2016 року.

Починаючи з 1 січня 2017 року, 3S.tv продовжував мовити, транслюючи повтори старих програм.Телеканал припинив мовлення 28 лютого 2017 року.

Фото Володимира Малинки

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY