Журналісти на стадіонних дебатах: годинна черга, привілеї для акредитованих у Зеленського, гамір прихильників Порошенка

Журналісти на стадіонних дебатах: годинна черга, привілеї для акредитованих у Зеленського, гамір прихильників Порошенка

20 Квітня 2019
2331

Журналісти на стадіонних дебатах: годинна черга, привілеї для акредитованих у Зеленського, гамір прихильників Порошенка

2331
Як працювалося журналістам на стадіонних дебатах – у нотатках і фоторепортажі журналістів «Детектора медіа».
Журналісти на стадіонних дебатах: годинна черга, привілеї для акредитованих у Зеленського, гамір прихильників Порошенка
Журналісти на стадіонних дебатах: годинна черга, привілеї для акредитованих у Зеленського, гамір прихильників Порошенка

Дебатів кандидатів у президенти суспільство й журналісти очікували з моменту оголошення результатів першого туру. І, коли настав день Х, певно, гріли себе думкою про конструктив і дискусію. Однак дива не сталося – кандидати з перших хвилин розірвали намисто зі звинувачень, якими рясно посипали один одного поки модератори не сказали, що відведений час – вичерпано.

Якщо театр розпочинається з вішака, то дебати – з величезної черги на вході. Прохід для преси виявився одним з найдовших шляхів на стадіон. Люди з квитками «залітали» на НСК «Олімпійський», у порівнянні з журналістами, яким для цього доводилося чекати близько години.

Хоча по всій площі навпроти «Олімпійського» стояли десятки камер, які знімали охочих потрапити всередину, черга представників ЗМІ яскраво виділялася на фоні інших. Близько сотні журналістів були обвішані апаратурою, тримаючи в руках хто камери, хто фотоапарати, хто просто телефони. Чи то через невизначеність із проведенням дебатів, чи то через поспішність їх організації багато журналістів приїхали на стадіон з валізами – імовірно, прямо з вокзалу чи аеропорту.

Сергій Каразій (Reuters)

Серед охочих потрапити на подію журналісти «Детектора медіа» зустріли представників українських телеканалів і видань ATR, Kyiv Post, Mnews, NewsOne, ICTV, «Новое время», «РБК-Украина», «Громадське телебачення», «112 Україна», 24 канал, «1+1», «Радіо Свобода», «The Бабель», UATV, 5 канал, міжнародного інформаційного агентства Reuters, іспанської телекомпанії TVE, міжнародного французького радіо RFI, німецького іномовлення DW, польсько-білоруського телеканалу «Белсат», російського телеканалу «Дождь» та багатьох інших.

Сергій Андрушко (Радіо Свобода)

Любомир Ференц

Владислав Красінський (РБК-Україна)

Згодом у медіа-центрі і в штабі Володимира Зеленського нам повідомили, що загалом на подію акредитувалися понад 500 журналістів і представників ЗМІ, з них приблизно половина – іноземні журналісти. А модератор дискусії Андрій Куликов зі сцени сказав, що дебати транслюють або знімають близько 150 українських та іноземних телеканалів. Зокрема, у Росії українські дебати зі стадіону транслювали сім телеканалів.

Втомившись чекати в черзі, медійники починали стрімити або записувати стендапи. Більшість активно обговорювала, як правильно себе поводити на масових заходах, працювати з камерою та мікрофоном. Деякі читали книги, або фотографували іграшки на фоні «Олімпійського» (мабуть, свої ритуали). Інші бігали вздовж черги в пошуках знайомих. Деінде розводили конспірологію, робили ставки та намагалися спрогнозувати, що чекає Україну в найближчому майбутньому.

Подекуди до черги підходили люди з папірцями, висмикуючи декількох представників ЗМІ та проводили їх на початок черги. Згодом виявилося, що «привілейованого» права проходу були удостоєні журналісти, які акредитувалися через штаб кандидата в президенти Володимира Зеленського. Хоча, так можна сказати лише умовно. Адже більшість ЗМІ акредитувалася в обох кандидатів.

Журналістів без «привілеїв» перевіряли працівники НСК «Олімпійський». Далі медійників розділили вже на дві черги до металошукачів. Заходи безпеки, які обумовлені перебуванням на стадіоні двох кандидатів у президенти, один з яких – чинний глава держави, пройшли значно швидше, ніж пошук потрібного прізвища в списку із близько 500 журналістів.

Прохід для журналістів межував з VIP-коридором, по якому проходила, зокрема, команда Володимира Зеленського та представники Студії «Квартал 95». Вони й стали «лакмусом» на знання журналістами «хто є хто». Представники українських ЗМІ побігли до них по коментарі чи просто відзняти «віпів». Натомість іноземні журналісти явно не розуміли ажіотажу навколо цих персон. Деякі, про всяк випадок, зробили пару фото, й далі не розуміючи навіщо…

Представники команди Володимира Зеленського

Політконсультант Володимира Зеленського Дмитро Разумков

Представники Студії "Квартал 95"

Олександр Пікалов

Євген Кошевий

Вхід до медіатрибуни був виключно за журналістськими посвідченнями, які перевіряла охорона «Олімпійського». Та ККД їх робити дорівнював нулю. Адже вже на східцях трибуна преси змішувалася із прихильними кандидата Петра Порошенка, які оточували її з обох боків. До речі, активними прихильниками. Тому представникам ЗМІ довелося нагострити слух, адже група підтримки кандидата голосно вітала будь-які його заяви, натомість під час промов опонента стояв невдоволений гул.

Трибуни з прихильниками кандидатів

За 20 хвилин до початку дебатів медіаложа вже переповнена. Дружні розмови залишили за межами НСК, у черзі… Усі намагаються сконцентруватися, триває остання підготовка.

Члени родини Петра Порошенка проходять повз трибуни від однієї сцени до іншої

Крістіна Бердинських ("Новое время")

Єфрем Лукацький (AP)

З першого питання Володимира Зеленського, яке всіх здивувало своєю «лаконічністю» (кандидат озвучив до опонента з десяток питань, зібраних від людей «в інтернеті», запропонувавши одне на вибір), журналісти починають відбивати на телефонах і ноутбуках перші тексти, потім другі… Подекуди рефлексуючи на заяви кандидатів – то подивом, то посмішкою. З-поміж шуму та криків звучать відголоски англійської – перекладачі дублюють заяви кандидатів, від деяких в іноземних журналістів округлюються очі.

Проте півгодини обопільних звинувачень даються взнаки, журналісти починають трохи нудьгувати, переходячи в режим механічної фіксації. Інші в пошуках нового ракурсу намагаються пробитися до фан-зони (для якої необхідна окрема акредитація), однак працівники медіацентру байдуже відповідають: «Поліція не пустить», і швидко тікають по своїх справах. У коридорах стадіону «ховаються» пару журналістів, які, не витримавши гулу стадіону, слухають трансляцію дебатів з телефона.

Кандидати стали на коліна перед рідними загиблих у війні

Кандидати беруть останнє слово. Журналісти вже обмірковують, що робити з відзнятим матеріалом. Усі потрохи збираються та розходяться, розуміючи – майже тритижневе шоу завершене. Його попередні результати стануть відомі вже ввечері 21 квітня.

Фото: Олексій Темченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2331
Читайте також
23.04.2019 13:17
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 286
19.04.2019 17:05
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду