«Радіо Свобода» у прямому ефірі зробила фактчекінг дебатів

«Радіо Свобода» у прямому ефірі зробила фактчекінг дебатів

20 Квітня 2019
2755
20 Квітня 2019
14:26

«Радіо Свобода» у прямому ефірі зробила фактчекінг дебатів

2755
Журналісти проекту перейняли цю практику від американських колег, які робили онлайн-фактчекінг під час дебатів Гіларі Клінтон і Дональда Трампа у 2016 році.
«Радіо Свобода» у прямому ефірі зробила фактчекінг дебатів
«Радіо Свобода» у прямому ефірі зробила фактчекінг дебатів

Про це під час спецефіру на тему дебатів повідомив Тарас Ільків, керівник групи фактчекерів «Радіо Свобода».

«Це чи не вперше в Україні, коли прямо під час дебатів в живий ефір виводиться перевірка заяв кандидатів, які вони зробили. Ми цю практику перейняли у колег із США, які під час дебатів Гіларі Клінтон і Дональда Трампа у 2016 році робили це. Там, звісно, трохи інший рівень дебатів був, і більш фактологічно розмовляли кандидати. Але там великі групи фактчекерів сиділи і онлайн перевіряли. Ми, на жаль, не можемо дозволити кожну фразу превірити. Але тою командою – 5-10 людей, які мають досвід фактчекінгу, - ми це зробили», - сказав він.

19 квітня під час трансляції «Радіо Свобода» дебатів на НСК «Олімпійський» на екран виводився фактчек від видання щодо заяв кандидатів. Наприклад, на фразу Петра Порошенка «Ми так і не дізнались, що збирається робити сам Зеленський, а не його радники», РС представила фактчек: «Програма Зеленського не містить конкретних планів по напрямкам, за які відповідальний президент. Також він не назвав прізвища людей, які очолять ГПУ та СБУ».

Зеленський«Один Порошенко обіцяв долар по 10, інший робить по 30». РС: «Президент не відповідає за курс гривні, це справа Нацбанку. Хоча в листопаді 2014-го Порошенко казав, що поверне курс до обгрунтованого - 10 грн/долар».

Зеленський«Перший Порошенко каже, що передав бізнес у сліпий траст, а другий збільшив у 82 рази свої статки». РС з посиланням на «Форбс»: «У 2014 році статки Петра Порошенка складали 1,3 мільярда доларів, а до березня 2015 року зменшилися до 750 мільйонів, у рейтингу 2016 року - 858 мільйонів доларів. Згідно із Єдиним Державним Реєстром Декларацій - НАЗК статки Петра Порошенка за 2017 рік склали 589 мільйонів доларів. (У прямому ефірі помилково були опубліковані неточні дані про статки Петра Порошенка. Після завершення ефіру були внесені уточненняРед.) Тож, загалом, статки Петра Порошенка за роки президенства – зменшилися, він випав із списку світових доларових мільярдерів, рейтинг яких щорічно друкує Forbes. Водночас, як свідчить опублікована декларація за 2018 рік, Петро Порошенко задекларував дохід у розмірі 1,656 мільярда гривень. Це у 95 разів більше, аніж у 2017 році. У штабі Порошенка пояснили зростання доходів тим, що президент понад три роки не отримував дивідендів від підприємств, кінцевим бенефіціаром яких він є, і ця «сума є доходом за весь цей час».

Порошенко«Курс молодого бійця варто було почати в 2014, коли країна потребувала зусиль добровольців, а Володимир Зеленський ховався від повісток». РС з посиланням на «Міноборони»: «У 2014-15 під час мобілізації Зеленському надіслали чотири повістки, однак він до військового комісаріату не з'явився».

За словами пана Ільківа, кандидати під час дебатів дуже тиснули на емоції, тому їхні заяви було важко перевіряти.

«Перевіряти було дуже важко, тому що дебати були дуже емоційними. Обидва кандидати дуже сильно тиснули на емоції. Петро Порошенко робив це голосом, очевидно, Володимир Зеленський робив це за допомогою больових точок для президента, які важко піддаються перевірці, тому що він підкреслював, що це "питання з народу". Ми перевіряли просто факти, цифри, статистику, те, що можна перевірити фактами.

Коли Зеленський каже, "чому хтось не сидить", ми ж не можемо сказати, що Петро Олексійович як президент мав вплинути на судей чи на ще когось, щоб когось посадити. Максимум, що можемо зробити, це сказати, що в зону відповідальності президента не входить когось садити. Так само ви ніколи не перевірите фразу, "чому не відрубані руки, чому обидві руки у ваших друзів". У Зеленського таких фраз було дуже багато, які не піддаються перевірці, але які дуже подобаються аудиторії», - додав журналіст.

Зеленський«На Михайлівській площі один Порошенко кричить "Путін, я тобі покажу", а другий з паном Медведчуком передає "прівєтікі" в Москву». РС«"Схеми" зафіксували, як Медведчук часто заїжджав в АП, а також додому до Порошенка в Козин».

Порошенко«Що ви робили раніше, вибачалися перед Кадировим?». РС«Зеленський у 2014 році вибачився за жарт його колег, де на відео плаче Рамзан Кадиров».

Зеленський«Як так сталося, що Україна найбідніша країна при найбагатшому президенті в історії?». РС із посиланням на Світовий банк: «По ВВП за паритетом купівельної спроможності на душу населення Україна у 2017 році випереджала 73 держави».

Зеленський«Чому ви скасували закон про незаконне збагачення?». РС«26 лютого суд визнав неконституційною статтю про незаконне збагачення. Порошенко вніс законопроект про відновлення відповідальності за це діяння».

Також журналісти «Радіо Свобода» проводили фактчекінг виступу Петра Порошенка у студії Суспільного, де о 21:00 19 квітня мали початись дебати між ним та Зеленським, але останній не прибув до НСТУ, як і прогнозували в його штабі.

Порошенко«Більше 60 тисяч людей були присутні на стадіоні». РС із посиланням на МВС: «Станом на 19:00 (початок дебатів на стадіоні - ред.) у масових заходах на НСК "Олімпійський" брали участь 22 тисячі осіб».

Порошенко«Була жахлива частина, вона стосується позиції мого опонента, коли він назвав російських найманців і регулярні сили РФ повстанцями "ДНР" та "ЛНР"»РС«Зеленський на НСК сказав, що це питання з народу: "Чи правда (я не стверджую), що цукерки Roshen є у пайках повстанців "ЛНР" та "ДНР"?».

Порошенко«З початку війни ми повернули більше 3270 полонених, заручників і політичних в'язнів»РС з посиланням на СБУ: «З квітня 2014 року в зоні АТО звільнені або знайдені 3239 людей».

Порошенко«Дуже тішуся і пишаюсь результатами, коли і квоти на українському ТБ і радіо, і українське книговидання ніяк не зачіпає права національних меншин»РС«З 13.10.2018 всеукраїнські і регіональні канали мають показувати 75% українського контенту, місцеві мовники - 60%. У новинах має бути 75% державної мови».

Окрім фактчекінгу під час відеотрансляції, журналісти зробили більш детальну перевірку заяв на сайті «Радіо Свобода».

Нагадаємо, 19 квітня на НСК «Олімпійський» у Києві відбулись дебати між кандидатами в президенти України Петром Порошенком та Володимиром Зеленським. 20 квітня в Україні «день тиші», а 21-го - другий тур виборів президента.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2755
Читайте також
23.04.2019 13:17
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 320
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду