«Схеми» подали заяву до поліції через начебто стеження охорони Ахметова за знімальною групою

«Схеми» подали заяву до поліції через начебто стеження охорони Ахметова за знімальною групою

22 Лютого 2019
2243

«Схеми» подали заяву до поліції через начебто стеження охорони Ахметова за знімальною групою

2243
У заяві журналіст програми «Схеми: корупція в деталях» Михайло Ткач просить порушити кримінальне провадження за ч. 3 ст. 171 Кримінального кодексу України – переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю за попередньою змовою групою осіб.
«Схеми» подали заяву до поліції через начебто стеження охорони Ахметова за знімальною групою
«Схеми» подали заяву до поліції через начебто стеження охорони Ахметова за знімальною групою

Про це повідомляє «Радіо Свобода» (програма розслідувань «Схеми» є спільним проектом «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший»). Заяву було подано 22 лютого.

Так, за словами Михайла Ткача, охорона олігарха Ріната Ахметова систематично стежить за ним і знімальною групою вже протягом півроку. Відповідні фото- та відеодокази редакція оприлюднила 21 лютого.

«На моє переконання, Ахметов Рінат Леонідович є організатором цього злочину, тобто відповідно до ч. 3 ст. 27 КК України такою особою, яка організувала вчинення злочину, забезпечувала фінансування злочинної діяльності організованої групи. Натомість, встановити усіх виконавців, організатора/-ів, підбурювача/-ів та пособника/-ів можливо лише під час досудового розслідування в рамках кримінального провадження, відкрити яке, зокрема з цією метою, я й прошу цією заявою», – цитує видання заяву Михайла Ткача.

Журналіст вважає, що дії осіб, пов'язаних із Ахметовим, спрямовані на перешкоджання діяльності журналістів, оскільки в прогамі «Схеми» неодноразово «викривали інформацію щодо самого Ахметова за часів після Революції Гідності, а також продовжують фіксувати його непублічні контакти з першими особами держави».

Заяву в поліцію журналісти склали разом з юристами Інституту розвитку регіональної преси, які надають юридичний супровід програмі «Схеми». Редакція також звернулась до прес-служби Ріната Ахметова з питанням, із чим пов'язане стеження охоронців олігарха за журналістами, проте наразі не отримала відповіді.

Нагадаємо, 21 лютого керівник розслідувального проекту «Наші гроші» Денис Бігус повідомив, що за офісом редакції стежать невідомі особи. Він пов’язує це з анонсованим раніше сюжетом журналістки Лесі Іванової про корупцію в оборонній сфері України. У коментарі «Детектору медіа» Бігус повідомив, що, можливо, звертатиметься до поліції.

22 лютого журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач у своєму матеріалі на сайті «Радіо Свобода» повідомив, що протягом останніх декількох місяців за знімальною групою програми відбувається регулярне стеження автівками ТОВ «Дельта-Донбас», кінцевим бенефіціарним власником якої є Рінат Ахметов. У коментарі «Детектору медіа» головна редакторка програми «Схеми» Наталя Седлецька повідомила, що редакція звернеться до поліції з відповідною заявою.

Спільнота незалежних журналістів «Ініціатива 34» закликала Національну поліцію та Генеральну прокуратуру України негайно розпочати розслідування за фактами стежень за журналістами програм «Схеми» та Bihus.info.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2243
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду