У лютому зафіксовано 29 випадків порушень свободи слова – ІМІ

У лютому зафіксовано 29 випадків порушень свободи слова – ІМІ

4 Березня 2019
1770

У лютому зафіксовано 29 випадків порушень свободи слова – ІМІ

1770
У лютому 2019 року експерти Інституту масової інформації (ІМІ) зафіксували 29 порушень свободи слова, що сталися у 13 регіонах України. З них 17 випадків стосувалися фізичної агресії.
У лютому зафіксовано 29 випадків порушень свободи слова – ІМІ
У лютому зафіксовано 29 випадків порушень свободи слова – ІМІ

Такими є дані  щомісячного моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова», опубліковані на сайті ІМІ. 

Основними типами порушення прав журналістів стали перешкоджання   (11 випадків) та погрози (5 випадків).

Найбільше порушень свободи слова зафіксовано у Києві – 11 випадків, далі йде Вольнь з п’ятьма випадками, в інших областях країни сталося по два або по одному випадку. 

За повідомленням ІМІ, порушували право журналістів на професію приватні особи, правоохоронці, місцева та центральна влада, представники кандидатів у президенти та інші.

Зокрема, експерти ІМІ зафіксували три випадки стеження за журналістами (для порівняння – за весь 2018 рік було лише два таких випадки). У лютому про стеження охоронцями олігарха Рината Ахметова, зокрема, заявила редакція програми «Схеми: корупція в деталях». Також журналіст проекту Bihus.Info Денис Бігус заявив про зовнішнє спостереження невідомими за офісом редакції через розслідування журналістки Лесі Іванової щодо корупції в оборонному секторі.

ІМІ також зафіксував спробу Генеральної прокуратури порушити право журналістів на захист своїх джерел інформації. Зокрема, ГПУ отримала через суд доступ до внутрішніх документів редакції «Нового времени» і журналіста видання Івана Верстюка. Однак через апеляційний суд журналістам вдалося заборонити правоохоронцям доступ до електронної пошти та документів журналіста Верстюка.

Нагадаємо, в січні експерти ІМІ зафіксували 16 порушень свободи слова. 

Тобто, з початку року ІМІ зафіксував 45 випадків (18 - перешкоджання, 7 - погроз, 5 – доступу до інформації, 2 - побиття та 1 – цензури).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1770
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду