Вийшла друком книжка репортажів про життя  нацменшин України

Вийшла друком книжка репортажів про життя нацменшин України

4 Грудня 2018
3051

Вийшла друком книжка репортажів про життя нацменшин України

3051
У видавництві «Човен» вийшла друком книжка журналістки Олесі Яремчук «Наші Інші. Історії українського різноманіття».
Вийшла друком книжка репортажів про життя  нацменшин України
Вийшла друком книжка репортажів про життя  нацменшин України

Книжку, видану за сприяння Українського культурного фонду, презентували в Києві 3 грудня.

До «Наших інших» увійшли репортажі про життя 15 національних меншин, які мешкають у різних регіонах України. Це зокрема вірмени, німці, турки-месхетинці, євреї, румуни, шведи. Видавництво позиціонує книгу як спробу розповісти українському читачу про спільноти, які перебувають на межі різних ідентичностей, мов і культур.

«Репортерка Олеся Яремчук об’їздила багато поселень, від гамірних міст на Донбасі й Буковині до тихих сіл Бессарабії та Закарпаття, щоб задокументувати, як наші національні меншини живуть нині та яку пам’ять бережуть про своє минуле. У цій книжці зібрано 14 щемких і пізнавальних історій, історій людей і народів, які творять українську спільноту», — йдеться в описі книги.

Дев’ять репортажів з неї були опубліковані в інтернет-виданні «The Ukrainians», аде для книжки – доопрацьовані. Деякі з них виходили в перекладах у чеському виданні «Na Východ» та німецькому «Die Welt». П’ять нових ексклюзивних матеріалів авторка написала в 2018 році.

«Кожен читач тепер зможе взяти ці тексти в дорогу й читати в мандрах. Мені здається, що саме в книжковому форматі мої історії краще сприймаються – коли становлять єдине ціле. Паперове видання цінне зокрема й через поєднання в ньому текстової та візуальної складової. Мені подобається, як у нас це вийшло. А ще я тепер зможу подарувати книжки героям моїх репортажів», — коментує вихід книги «ДМ» Олеся Яремчук.

Журналістка збирала інформацію для репортажів про своїх героїв упродовж трьох останніх років (торік вона розповідала про цей досвід у інтерв'ю «Детектору медіа»). Вже незабаром Олеся планує продовжити цю роботу.

«В 2016 році, коли я складала собі чорновий список українських національних меншин, нарахувала їх щонайменше 25. Тому я маю ще багато тем для матеріалів. Але поки зроблю невелику перерву, бо відчуваю, що мушу емоційно відновитися. Адже ці історії часто важкі й мені буває психологічно складно над ними працювати», — зізналася авторка «Наших інших».

Буктрейлер книжки «Наші інші. Історії українського різноманіття». Автор передмови – Остап Сливинський. Літературна редакторка  — Анна Процук. Дизайн та верстка —Оксана Васьків

У поїздки до героїв Олеся Яремчук вирушала разом з фотографами та відеографами. В останніх репортерських подорожах брав участь Сергій Полежака, співзасновник компанії «New Cave Media», який створив короткі відеоісторії до книжки. Їх незабаром можна буде переглянути у вільному доступі в інтернеті.

Медіапроект «Наші Інші» було номіновано но ADAMI Media Prize для журналістів і журналісток із країн Східного партнерства ЄС – він увійшов до трійки найкращих з 300 аплікантів.

Щоб отримати книжку, потрібно зв’язатися з видавництвом «Човен» через електронну поштуFacebook, а найкраще — спеціальну форму на сайті. В майбутньому вона буде поширюватися також у книгарнях та бібліотеках.

Олеся Яремчук народилася 1991 року у Львові, де здобула журналістську освіту. Працює над дисертацією «Подорожня антропологія в літературних репортажах Йозефа Рота». Пише для газети «День», журналу «New Eastern Europe», онлайн-видань «Літакцент» і «The Ukrainians». Спеціалізується на темах культурної та національної ідентичності, пограниччя. Лауреатка конкурсу художнього репортажу «Самовидець» від видавництва «Темпора» (2014). Від червня 2017 року — головна редакторка видавництва «Човен».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3051
Читайте також
21.06.2019 13:30
Катерина Толокольнікова
для «Детектора медіа»
3 730
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду