detector.media
Катерина Толокольнікова
«Детектор медіа»
04.12.2018 12:37
Вийшла друком книжка репортажів про життя нацменшин України
Вийшла друком книжка репортажів про життя  нацменшин України
У видавництві «Човен» вийшла друком книжка журналістки Олесі Яремчук «Наші Інші. Історії українського різноманіття».

Книжку, видану за сприяння Українського культурного фонду, презентували в Києві 3 грудня.

До «Наших інших» увійшли репортажі про життя 15 національних меншин, які мешкають у різних регіонах України. Це зокрема вірмени, німці, турки-месхетинці, євреї, румуни, шведи. Видавництво позиціонує книгу як спробу розповісти українському читачу про спільноти, які перебувають на межі різних ідентичностей, мов і культур.

«Репортерка Олеся Яремчук об’їздила багато поселень, від гамірних міст на Донбасі й Буковині до тихих сіл Бессарабії та Закарпаття, щоб задокументувати, як наші національні меншини живуть нині та яку пам’ять бережуть про своє минуле. У цій книжці зібрано 14 щемких і пізнавальних історій, історій людей і народів, які творять українську спільноту», — йдеться в описі книги.

Дев’ять репортажів з неї були опубліковані в інтернет-виданні «The Ukrainians», аде для книжки – доопрацьовані. Деякі з них виходили в перекладах у чеському виданні «Na Východ» та німецькому «Die Welt». П’ять нових ексклюзивних матеріалів авторка написала в 2018 році.

«Кожен читач тепер зможе взяти ці тексти в дорогу й читати в мандрах. Мені здається, що саме в книжковому форматі мої історії краще сприймаються – коли становлять єдине ціле. Паперове видання цінне зокрема й через поєднання в ньому текстової та візуальної складової. Мені подобається, як у нас це вийшло. А ще я тепер зможу подарувати книжки героям моїх репортажів», — коментує вихід книги «ДМ» Олеся Яремчук.

Журналістка збирала інформацію для репортажів про своїх героїв упродовж трьох останніх років (торік вона розповідала про цей досвід у інтерв'ю «Детектору медіа»). Вже незабаром Олеся планує продовжити цю роботу.

«В 2016 році, коли я складала собі чорновий список українських національних меншин, нарахувала їх щонайменше 25. Тому я маю ще багато тем для матеріалів. Але поки зроблю невелику перерву, бо відчуваю, що мушу емоційно відновитися. Адже ці історії часто важкі й мені буває психологічно складно над ними працювати», — зізналася авторка «Наших інших».

Буктрейлер книжки «Наші інші. Історії українського різноманіття». Автор передмови – Остап Сливинський. Літературна редакторка  — Анна Процук. Дизайн та верстка —Оксана Васьків

У поїздки до героїв Олеся Яремчук вирушала разом з фотографами та відеографами. В останніх репортерських подорожах брав участь Сергій Полежака, співзасновник компанії «New Cave Media», який створив короткі відеоісторії до книжки. Їх незабаром можна буде переглянути у вільному доступі в інтернеті.

Медіапроект «Наші Інші» було номіновано но ADAMI Media Prize для журналістів і журналісток із країн Східного партнерства ЄС – він увійшов до трійки найкращих з 300 аплікантів.

Щоб отримати книжку, потрібно зв’язатися з видавництвом «Човен» через електронну поштуFacebook, а найкраще — спеціальну форму на сайті. В майбутньому вона буде поширюватися також у книгарнях та бібліотеках.

Олеся Яремчук народилася 1991 року у Львові, де здобула журналістську освіту. Працює над дисертацією «Подорожня антропологія в літературних репортажах Йозефа Рота». Пише для газети «День», журналу «New Eastern Europe», онлайн-видань «Літакцент» і «The Ukrainians». Спеціалізується на темах культурної та національної ідентичності, пограниччя. Лауреатка конкурсу художнього репортажу «Самовидець» від видавництва «Темпора» (2014). Від червня 2017 року — головна редакторка видавництва «Човен».

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY