Комітет свободи слова не підтримав ініціативу «Голосу України» щодо створення додатків мовами нацменшин

Комітет свободи слова не підтримав ініціативу «Голосу України» щодо створення додатків мовами нацменшин

17 Січня 2019
1065
17 Січня 2019
16:00

Комітет свободи слова не підтримав ініціативу «Голосу України» щодо створення додатків мовами нацменшин

1065
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні, що відбулося 16 січня 2019 року, розглянув звернення головного редактора газети «Голос України» Анатолія Горлова до голови Верховної Ради України Андрія Парубія щодо необхідності утворення додатків до газети «Голос України» мовами національних меншин.
Комітет свободи слова не підтримав ініціативу «Голосу України» щодо створення додатків мовами нацменшин
Комітет свободи слова не підтримав ініціативу «Голосу України» щодо створення додатків мовами нацменшин

Заступник головного редактора газети Сергій Демський повідомив членам Комітету, що у зв’язку з непростою ситуацією в прикордонних західних областях, «Голос України» пропонує відновити колишню практику видання додатків до газети мовами національних меншин. За його словами, поки що трьома мовами (угорською, румунською та польською), і на такі щомісячні додатки, які будуть розповсюджуватися безкоштовно здебільшого серед тих, хто не володіє українською мовою, потрібно з державного бюджету 5 млн грн. Члени Комітету погодилися з пропозицією голови Комітету Вікторії Сюмар про продовження розгляду цього питання на одному з наступних засідань за умови надання авторами ініціативи детальної інформації щодо механізму реалізації проекту, точних розрахунків затрат, необхідних для забезпечення його ефективності, джерел фінансування тощо.

На думку народного депутата Григорія Шверка, видання додатків може бути продиктоване бізнес або суспільним інтересом. Наразі, не було ініціатив від організацій національних меншин щодо необхідності видання таких додатків парламентської газети. Його колега Владислав Севрюков поставив під сумнів можливість адресної доставки цих видань до споживачів. А перша заступниця голови Комітету Ольга Червакова виступила категорично проти цієї ініціативи, оскільки таке рішення було б кроком назад в світлі реформи роздержавлення друкованої преси.

«У час інтернету, коли будь-хто може за лічені хвилини отримати всю необхідну інформацію, треба подумати, чи ефективна буде така ініціатива. Спробуйте спочатку перекладати свої матеріали на сайті. Крім того, мені здається вам треба ще покращувати контент. Парламентська газета повинна більше писати про діяльність народних депутатів, парламентських фракцій, а не про те, що в якісь школі завагітніло відразу кілька дівчат», – сказала Вікторія Сюмар.

Нагадаємо, 2 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, яким дозволила не роздержавлювати газети «Голос України» та «Урядовий кур’єр».

Нагадаємо, що в державному бюджеті на 2018 рік на висвітлення діяльності Верховної Ради телеканалом «Рада» і підтримку газети «Голос України» передбачено 61,6 млн грн, з яких, відповідно до кошторису Верховної Ради, газета «Голос України» має отримати 13,8 млн грн. На фінансову підтримку газети «Урядовий кур’єр» у держбюджеті на 2018 рік передбачено 4,4 млн грн.

2018 рік мав стати останнім роком існування державної та комунальної преси, протягом якого вона мала бути реформована. Роздержавитися мали й «Голос України» з «Урядовим кур’єром».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1065
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду