detector.media
18.09.2018 14:34
Суд зменшив обсяг даних, які Генпрокуратура може отримати з телефону Наталки Седлецької
Суд зменшив обсяг даних, які Генпрокуратура може отримати з телефону Наталки Седлецької
Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу журналістки Радіо Свобода Наталки Седлецької на ухвалу Печерського суду, згідно з якою Генпрокуратурі надали дозвіл отримати дані із телефону журналістки за 1,5 роки.

Як повідомляє «Радіо Свобода», суд скасував цю ухвалу і постановив опублікувати нову, яка надасть ГПУ доступ до меншого обсягу даних із телефону Седлецької. Суд дозволив отримати від оператора дати, час та місце перебування телефону Наталки Седлецької протягом 17 місяців у рамках дії певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

Адвокат Наталки Седлецької Анатолій Попов не вважає рішення суду перемогою з точки зору захисту джерел журналістів.

«З точки зору журналістів та захисту їх джерел – це не можна вважати перемогою, бо суд все одно залишив право слідства отримувати дані про пересування журналістів протягом такого довгого періоду. І залишив право доступу ГПУ до доволі широкого обсягу інформації з телефонів розслідувачів. Але з точки зору громадян – це перемога, бо сьогодні суд підтвердив можливість оскаржувати ухвали слідчих суддів у випадку, коли вони прямо порушують конституційні права громадян», – прокоментував Попов.

Нагадаємо, головний редактор програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» Наталка Седлецька подала до Апеляційного суду Києва скаргу на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду, якою надано доступ ГПУ до даних з її мобільного телефону у період з 19 липня 2016 по 16 листопада 2017 років.

Районний суд дав доступ до телефонних переговорів журналістки програми у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування Артемом Ситником.

Речниця «Радіо Свободи» Джоанна Левісон назвала це рішення «надмірним» та таким, що «грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси». Рішення суду також засудила редакція програми «Схеми» , Transparency International, громадських організацій. Журналісти та ГО закликали ГПУ не реалізовувати ухвалу щодо керівника програми «Схеми».

5 вересня стало відомо, що крім пані Седлецької ГПУ отримала доступ до данних телефонних переговорів й журналістки видання «Новое время» Христини Бердинських у цій же справі. Обох журналісток допитали по ній у ГПУ ще в грудні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY