Французькі режисери оголосили голодування на підтримку Олега Сенцова

Французькі режисери оголосили голодування на підтримку Олега Сенцова

16 Вересня 2018
1753
16 Вересня 2018
17:07

Французькі режисери оголосили голодування на підтримку Олега Сенцова

1753
Французькі кінорежисери оголосили голодування на підтримку Олега Сенцова й по черзі ночують біля посольства Росії у Парижі.
Французькі режисери оголосили голодування на підтримку Олега Сенцова
Французькі режисери оголосили голодування на підтримку Олега Сенцова

Про акцію розповідається в репортажі французького суспільного мовника RFI.

Французькі режисери вирішили таким чином підтримати українського колегу, який вже чотири місяці голодує в російській тюрмі.

Кожен учасник акції проводить добу в наметі біля представництва російської дипмісії у XVI окрузі Парижа.

Відомий артхаусний режисер Крістоф Ружжіа зазначає, що стежить за справою незаконно ув'язненого українця з моменту його взяття під варту 2014 року, але не думав, що все зайде так далеко. 

«Його фільми говорять про молодь на її мові, але не закликають до революції. Так, вони говорять про людей без майбутнього ... Але причина його затримання була мені незрозуміла. І потім я занурився в цю історію – в історію анексованого Криму ... Але я не думав, що все зайде так далеко. Це розуміння прийшло до мене лише 14 травня 2018 року, в день початку страйку. До цього ми писали петиції, але це не спрацювало», – каже пан Ружжіа.

Він розповів, що режисери писали голові FIFA й президенту Франції Емманюелю Макрону, уважаючи неприпустимим, щоб Чемпіонат світу з футболу проходив в Росії у час, коли дисиденти перебувають у в'язниці. Потім учасники акції почали розглядати цей захід як спосіб звільнити Сенцова. Згодом припустили, що, можливо, президент РФ Володимир Путін вирішив почекати завершення чемпіонату – але й опісля Олега Сенцова не звільнили.

«Я думаю, Сенцов розумів те ж саме – спочатку він думав, що щось станеться до чемпіонату світу, потім – побачив, що нічого не відбувається. І тоді він зважився піти на голодування під час Каннського кінофестивалю. Він подумав, що інакше на 20 років залишиться в російській в'язниці, і ніколи не побачить своїх дітей і свою країну», – припускає Крістоф Ружжіа.

Режисер вірить у ефективність акції, у якій бере участь. «Наше завдання – зробити так, щоб Захід змусив Путіна звільнити його...Це ще й спосіб сказати Макрону, Меркель, Туску, лідерам США, Великої Британії, Австралії, всіх демократичних режимів: що ви робите? Як ви можете дозволити Путіну або будь-кому іншому анексувати територію іншої держави і поміняти громадянство людей, які там живуть? Олег Сенцов каже – я не селянин, я не належу землі. Ви можете поміняти громадянство території, але не моє громадянство. Тепер єдине, що ми можемо зробити – це тиснути на західних лідерів, щоб вони не брали цього. І показати Сенцову, що якщо він загине, то ми будемо продовжувати його битву», - уважає він.

Коли доба страйкування Крістофа Ружжіа добігає кінця, режисера замінює володар премії Cesar Емманюель Фінкель. Для нього Сенцов – перш за все кінематографіст і колега, а не політичний активіст. 

«Я відразу зголосився на це. Не думав про те, що це, можливо, дивно чи марно, що ця 24-годинна голодовка – лише пантоміма в порівнянні з тим, що робить Олег Сенцов. Я вважаю, що немає нічого більш дивного і нестерпного, ніж мовчання. І навіть те, що ми зараз говоримо про Сенцова – це вже непогано. Не думаю, що наша голодовка може якось політично вплинути на ситуацію. Але між режисерами існує солідарність. Я вважаю, що якщо режисера тримають в тюрмі за те, що він знімає і каже – це мене стосується. Якщо Олег Сенцов дізнається про нашу акцію – я вважатиму, що витратив цей час даремно», – каже він.

За словами одного з учасників акції, напередодні співробітники посольства викликали спеціальний загін поліції: нібито через те, що на території диппредставництва знаходиться хтось підозрілий. Однак крім намету режисерів правоохоронці нікого не побачили.

Нагадаємо, Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

8 серпня сестра Сенцова Наталя Каплан повідомила, що стан Олега, судячи з його листа, «катастрофічний». За її словами, режисер написав їй, що «кінець близький».

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

Активісти в Україні й усьому світі продовжують вимагати від Росії і президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції відбуваються в різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

Фото – RFI/Denis Strelkov

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1753
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду