Команда програми «Схеми» засудила тиск на головного редактора Наталію Седлецьку. ЗАЯВА

Команда програми «Схеми» засудила тиск на головного редактора Наталію Седлецьку. ЗАЯВА

4 Вересня 2018
2801

Команда програми «Схеми» засудила тиск на головного редактора Наталію Седлецьку. ЗАЯВА

2801
Редакція програми антикорупційних розслідувань «Схеми» засудила тиск на засновницю головного редактора програми Наталію Седлецьку, інформацію з телефону якої, а саме дані про дзвінки, смс та місцезнаходження за 17 місяців, отримала Генеральна прокуратура України за ухвалою Печерського суду Києва.
Команда програми «Схеми» засудила тиск на головного редактора Наталію Седлецьку. ЗАЯВА
Команда програми «Схеми» засудила тиск на головного редактора Наталію Седлецьку. ЗАЯВА

Про це йдеться на сайті «Радіо Свобода». «Ми сприймаємо це не тільки як грубе втручання у приватне життя громадянина України. Це – тиск на незалежного журналіста, – йдеться у заяві команди «Схем». – У нас є підстави вважати, що це розслідування ГПУ та таке рішення суду здійснюється з метою психологічного тиску та подальшого перешкоджання професійній діяльності журналістів».

«Звісно, у спілкуванні з джерелами і між собою ми всі використовуємо захищені канали зв’язку, а не відкритий мобільний зв’язок, до якого суд дав доступ прокурорам», – наголосили працівники редакції.

Журналісти зазначають, що у такій ситуації може опинитися кожен журналіст, який викриває корупцію в Україні, і засуджують такі дії з боку правоохоронних органів.

«Ані цей крок, ані подальші не змусять нас зупинити роботу над новими розслідуваннями у «Схемах» відповідно до високих стандартів Радіо Свобода», – йдеться у заяві.

«Радіо Свобода» обурене ухвалою українського суду, який дав ГПУ доступ до інформації з телефону журналістки. Адвокат «Радіо Свобода» Анатолій Попов назвав цей захід надмірним і таким, що «порушує як в цілому права людини на повагу до приватного життя, так і тиск на роботу журналіста в рамках виконання його професійних обов’язків і незаконний доступ до джерел інформації журналіста».

Наталія Седлецька – володар численних журналістських нагород як українських, так і міжнародних. Лауреат нагороди «Світло справедливості» у 2017 році. Стипендіат премії імені Вацлава Гавела на 2013-2014 академічний рік (спільна програма «Радіо Свобода» і МЗС Чехії). Переможець низки конкурсів журналістських розслідувань. Член міжнародної мережі журналістів-розслідувачів Orginized Crime and Corruption Reporting project (OCCRP). Лауреат премії «За поступ у журналістиці» імені Олександра Кривенка.

«Схеми: корупція в деталях» – щотижнева телевізійна програма журналістських розслідувань та аналітики про високопосадову корупцію, яка виходить в ефір з липня 2014 року. Спільний проект «Радіо Свобода» та телеканалу Суспільного мовлення  «UA:Перший».

У кожному випуску «Схем» у прізвищах та деталях ідеться про зловживання чиновниками наданою їм владою, статки держслужбовців та конфлікт персональних інтересів з державними, кумівство, розпил, афери та корупційні схеми.

«Детектор медіа» друкує заяву повністю:

ЗАЯВА

Ми – команда «Схем» – засуджуємо переслідування та тиск на головного редактора нашої програми Natalie Sedletska.
Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі до телефонних розмов, смс та місцезнаходження телефону Наталки Седлецької у справі про ймовірне розголошення державної таємниці і даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником. Не за конкретний день. А за 17 місяців.
Звісно, у спілкуванні з джерелами і між собою ми всі використовуємо захищені канали зв’язку, а не відкритий мобільний зв'язок, до якого суд дав доступ прокурорам.
Але ми сприймаємо це не тільки як грубе втручання у приватне життя громадянина України. Це – тиск на незалежного журналіста.
У нас є підстави вважати, що це розслідування ГПУ та таке рішення суду здійснюється з метою психологічного тиску та подальшого перешкоджання професійній діяльності журналістів.
Генпрокурор Юрій Луценко та його підлеглі неодноразово ставали фігурантами розслідувань програми «Схеми».
І от тепер ГПУ зажадала отримати доступ до приватної, захищеної законом інформації Наталки Седлецької протягом півтора року! За значний період, протягом якого наша редакція під її керівництвом щотижня проводила та публікувала суспільно важливі викриття про корупцію у найвищих ешелонах влади.
Ми висловлюємо підтримку керівнику нашої програми. В такій ситуації може опинитися кожен журналіст, який викриває корупцію.
Ми засуджуємо такі дії з боку правоохоронних органів.
Ані цей крок, ані подальші не змусять нас зупинити роботу над новими розслідуваннями у «Схемах» відповідно до високих стандартів «Радіо Свобода».
Нагадаємо, 27 серпня Печерський районний суд Києва дав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталі Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артемом Ситником.

Нагадаємо, у 2017 році після спілкуванням з журналістами директором НАБУ Артемом Ситником ГПУ відкрила кримінальну справу за фактом можливого розголошення таємниці слідства посадовою особою правоохоронного органу. Тоді пан Ситник стверджував, що під час спілкування з журналістами не надавав їм даних досудового слідства.

У грудні 2017 року Наталію Седлецьку викликали на кількагодинний допит до Генеральної  прокуратури у справі проти керівника НАБУ. На допиті розслідувачка послалась на пряму норму Кримінально-процесуального кодексу, за якою журналістів не можуть допитувати як свідків про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголошення авторства або джерела інформації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2801
Читайте також
05.09.2018 11:12
Наталія Седлецька
1 490
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду