Сенцова в Росії не раз провокували на підписання документів щодо отримання громадянства РФ - адвокат Дінзе

Сенцова в Росії не раз провокували на підписання документів щодо отримання громадянства РФ - адвокат Дінзе

5 Липня 2018
1139

Сенцова в Росії не раз провокували на підписання документів щодо отримання громадянства РФ - адвокат Дінзе

1139
Російська влада кілька разів намагалася добитися від українського режисера Олега Сенцова, незаконно ув’язненого в колонії в Лабитнангі, щоб він підписав документи на отримання ним громадянства Російської Федерації, - проте безуспішно.
Сенцова в Росії не раз провокували на підписання документів щодо отримання громадянства РФ - адвокат Дінзе
Сенцова в Росії не раз провокували на підписання документів щодо отримання громадянства РФ - адвокат Дінзе

Про це написав на своїй сторінці в Facebook адвокат Олега Сенцова Дмитро Дінзе.  

«Стосовно Сенцова Олега було кілька провокацій щодо спроби підписати документи на отримання російського громадянства і, відповідно, отримання паспорта. Оскільки Олег завжди читає документи, то ці акції провалилися. Спроби підписати документи на російське громадянство були в колоніях, через які Олег їхав по етапу, а також в Якутії», - написав пан Дінзе.

Водночас Сенцов «технічно, фізично та юридично не міг відмовитися від російського громадянства, запровадженого російським федеральним конституційним законом щодо анексії Криму, оскільки ФСБ відмовлялася надавати дозвіл на завірення доручень і заяв», наголосив адвокат.

У результаті терміни, в які Олег Сенцов міг відмовитися від російського громадянства, були пропущені.

Адвокат також наголосив, що у справі Сенцова фігурує паспорт громадянина України.

Як повідомляв «Детектор медіа», омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила журналістам під час візиту до Києва, що Олег Сенцов нібито «підписувався за паспорт громадянина Росії». Спочатку на питання журналістів про те, чому Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова досі не потрапила до Сенцова, російська омбудсмен відповіла, що причина — різне громадянство, у Денісової українське, а у Сенцова нібито російське.

Після того, як журналісти зазначили, що напередодні було оприлюднено офіційну довідку Мін’юсту РФ з підтвердженням українського громадянства Сенцова, Москалькова заявила, що Сенцов має два громадянства.

«Я не можу відповісти за органи влади, чи потрапить Денісова до Сенцова. Будемо виходити з того, що це людина з двома громадянствами. У нього є паспорт громадянина Росії, і він за нього підписувався. І копія цього паспорта в мене є», — заявила Москалькова.

Водночас сестра Сенцова Наталія Каплан неодноразово казала, що Олег ніколи не відмовлявся від українського громадянства та жодного разу не ставив підпис під російським.

24 червня адвокат засудженого в РФ Олега Сенцова Дмитро Дінзе оприлюднив довідку Управління Федеральної служби виконання покарань по Ямало-Ненецькому округу Міністерства юстиції Російської Федерації, в якій зазначено, що Сенцов є громадянином України.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Росія наполягає, що Сенцов є її громадянином, сам засуджений наголошує, що після анексії Криму не отримував російського громадянства.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки» та ін.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1139
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду