Комітет ВР з питань свободи слова зробив заяву щодо конференції ОБСЄ в Києві

Комітет ВР з питань свободи слова зробив заяву щодо конференції ОБСЄ в Києві

4 Липня 2018
2289

Комітет ВР з питань свободи слова зробив заяву щодо конференції ОБСЄ в Києві

2289
Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики наголосив на провокативності та некоректності назви конференції, а також назвав провокаціями запрошення на захід російських пропагандистів і використання міжнародної конференції для організації провокацій проти політичного в’язня Кремля Олега Сенцова.
Комітет ВР з питань свободи слова зробив заяву щодо конференції ОБСЄ в Києві
Комітет ВР з питань свободи слова зробив заяву щодо конференції ОБСЄ в Києві

Про це йдеться в заяві Комітету, опублікованій на його сайті.

«Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики звертає увагу на неприпустимість втягнення таких авторитетних міжнародних організацій, як Організація з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ), у гібридну війну, яку Російська Федерація веде проти України, - зазначається в заяві. - Одним із елементів такої війни є сам факт заперечення збройної агресії РФ проти України, і, на жаль, ОБСЄ, проводячи міжнародну конференцію «Посилення свободи і плюралізму засобів масової інформації в Україні під час конфлікту в країні та навколо неї», повторює кліше російської пропаганди».

Комітет наголошує, що «така назва конференції є провокативною та некоректною, оскільки не існує жодного «конфлікту в країні», натомість має місце збройна агресія РФ проти України а також анексія Російської Федерації частини української території всупереч всім міжнародним угодам. І факт такої агресії визнаний як міжнародними організаціями, так і більшістю країн світу».

У заяві також відзначається, що інформаційна війна є інтегральною складовою агресії Російської Федерації, і в таких умовах Україна змушена адекватно та пропорційно реагувати на відповідні загрози, захищаючи власний суверенітет і незалежність.

«Відтак запрошення на конференцію ОБСЄ російських пропагандистів із російських ЗМІ, які неодноразово вдавалися до інформаційних маніпуляцій проти України, можна трактувати як пряму провокацію», - заявили в Комітеті.

«Ми також вважаємо неприпустимим використання міжнародної конференції для організації провокацій проти політичного в’язня Кремля Олега Сенцова, який сьогодні перебуває на межі між життям та смертю внаслідок російських тортур», - підкреслюється в документі.

«Ми завжди стояли і будемо стояти на сторожі захисту прав журналістів та свободи слова в Україні. В той же час ми закликаємо організаторів конференції, в тому числі Представника ОБСЄ Арлема Дезіра, більш фахово розібратися в ситуації щодо гібридних інформаційних впливів, аби не перетворювати ОБСЄ на інструмент російських маніпуляцій», - резюмується в заяві.

Як повідомляв «Детектор медіа», 26 червня в Києві відбулася конференція ОБСЄ «Посилення свободи і плюралізму засобів масової інформації в Україні під час конфлікту в Україні та навколо неї», під час якої фахівці у сфері медіа, представники ЗМІ, громадянського суспільства, міжнародних організацій дискутували щодо свободи ЗМІ та прав журналістів в Україні під час війни. Обговорення перетворилося на досить жорстку дискусію, якій ДМ присвятив низку своїх матеріалів.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2289
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду