«Олеже, Україна з тобою!»

«Олеже, Україна з тобою!»

3 Липня 2018
2329

«Олеже, Україна з тобою!»

2329
Саме так називалася акція, що відбулася 2 липня на Олімпійському стадіоні в Києві. Присвячена українському режисерові Олегу Сенцову, вона пройшла на 50-й день його голодування, коли він перебуває між життям і смертю.
«Олеже, Україна з тобою!»
«Олеже, Україна з тобою!»

О 21:00 на площі перед стадіоном зібралося понад тисячу людей. Це вже значно більше, ніж на минулій акції #Free Sentsov or Die, зорганізованій 25 травня попід посольством РФ на Повітрофлотському. І якщо тоді серед присутніх, може, із двохсот людей чималу кількість становили кінематографісти, то тепер, з огляду на зовнішній вигляд, люди були цілком звичайні - різні за статтю і соціальним положенням, чоловіки з дітьми на горгошах і жінки на підборах, парочки й компанії, модники з бородами і кульчиками у вухах, і лише поодинокі режисери, як-от Віктор Придувалов, Олена Дем'яненко чи Сергій Проскурня, міністр охорони здоров'я Уляна Супрун і відома парамедик на фронті Юлія Паєвська (позивний «Тайра»).

Жодної воєнізованості – в цілому це дуже нагадувало публіку ґатунку Майдану 2013 року. І лише молоді хлопці, вдягнуті не за сезоном «осінь посеред літа», вибивалися з натовпу. Це кримські ультрас, із Сімферополя. Це була їхня ідея зробити те, що почалося десь о 22:00.

Із площі організована колона людей, без ґвалту й метушні, як це могло би бути у випадку агресивно налаштованої публіки, рушила до воріт Олімпійського стадіону зі боку готелю (в якийсь момент випадковий спортсмен важко пробивався крізь натовп, очевидно, до свого тимчасового помешкання). А далі – через ворота і довгий коридор – на стадіон. Ультраси попереду, з фаєрами й вигуками «Слава Україні!», задавали тон, а присутні, охоплені захватом, знайомим із часів Революції гідності, з радістю відповідали за правилами: «Героям слава!».

На стадіоні на двох екранах показували фотографії 64 українських політв'язнів, яких Сенцов закликає звільнити. Два дрони знімали, як людей розсадили на двох секторах, а в одному з них розтягли на всю ширину транспаранти – «Олег Сенцов» і «Україна з тобою».

Хлопець із мегафоном у руці розказав, як людям треба сісти, як відповідати й коли. Всі разом потренувалися. І все це старанно фільмувала неймовірна кількість фотокореспондентів та кінокамер. І цьому можна було би здивуватися, адже такого на жодній акції не було, хоча оператор Ярослав Пілунський із режисером Володимиром Тихим і всією компанією Babylon’13 про це кричить на кожному розі. У чому справа, кому можна цим завдячити? Пілунський, як один із співорганізаторів і цієї акції також, пояснює: «По-перше, ультрасам; по-друге, Міністерству охорони здоров'я – Уляна Супрун багато зробила для поширення інформації. Плюс ми з Володею Тихим ходили по телеканалах і радіостанціях... Бачиш, соцмережі не дають такого ефекту, як великі ЗМІ. А чому звернули увагу вони? Бо те, що ми придумали, – це хуліганство, це на грані, в цьому є елемент провокації».

Власне, означене «хуліганство» почалося по десятій вечора. Коли вже стемніло. І на стадіоні вимкнули всі прожектори, хоч як із цього були незадоволені оператори телеканалів. Тоді хлопці з ультрасів запалили свої фаєри вже на секторах, і підсвічені транспаранти запалали червоним на чорному, мов інсценізація слів зі знаменитої пісні: «Червоне – то любов, а чорне – то журба». Це дійство мало містичний вигляд і знакове значення. Доволі точно за образним рядом воно транслювало меседж, що його хотіли передати творці акції: ми знаємо, ми любимо, ми в журбі, але й у гніві. І це насправді вражало і глибоко вкарбовувалося в пам'ять. Потужний голос тисячі людей множився, ніби це були десятки тисяч, що символізували голос усієї України та її історії, як відгомін Холодноярівської республіки та Української повстанської армії з їхніми самовідданими і жертвенними поглядами «Україна понад усе» і «Смерть ворогам».   

Ідею спільно розробили ультраси і Babylon’13. Ультраси показали, як вони використовують фаєри на стадіоні, а Ярослав і Со придумали, як це зняти так, щоб була чіткість, щоб зображення не пливло. Зняте одразу пускають у роботу й монтують із нього ролик, який обіцяють уже на вихідних поширити, де тільки можна – і через соцмережі, й через ЗМІ. «Поки йде Чемпіонат світу в мордорі, – уточнює Пілунський. - Треба робити все, що можна, і щодня».

Ще Ярослав зробив трафарети – колючий дріт і напис «Свободу кремлівським політв'язням». Щоби нанести це на асфальті перед посольствами РФ. Щоби посольські працівники ходили на роботу, а в них під ногами сама земля проказувала. Щоби пам'ятали або щоби совість і земля їм нагадувала. «Я розумію, що це – крапля в морі, – каже оператор, – але вода камінь точить».

Ультраси обіцяють продовжити акції. А вони хлопці серйозні.

Зберегти

Зберегти

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2329
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду