У Росії висунули заочне обвинувачення українському офіцеру в убивстві оператора «Первого канала»

У Росії висунули заочне обвинувачення українському офіцеру в убивстві оператора «Первого канала»

27 Лютого 2018
1047

У Росії висунули заочне обвинувачення українському офіцеру в убивстві оператора «Первого канала»

1047
27 лютого Слідчий комітет РФ пред'явив заочне обвинувачення підполковнику української армії Миколі Маломену в організації вбивства оператора «Першого каналу» Анатолія Кляна у 2014 році на Донбасі
У Росії висунули заочне обвинувачення українському офіцеру в убивстві оператора «Первого канала»
У Росії висунули заочне обвинувачення українському офіцеру в убивстві оператора «Первого канала»

Про це пише «Українська правда» з посиланням на Слідчий комітет РФ.

«Управлінням з розслідування злочинів, пов'язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни, Головного слідчого управління Слідчого комітету Російської Федерації пред'явлено звинувачення в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 33, п.п. "Б", "е", "ж", "л2 ч. 2 ст. 105 КК РФ (організація вбивства особи у зв'язку із здійсненням ним службової діяльності, скоєного загальнонебезпечним способом, групою осіб за попередньою змовою, з мотивів політичної ненависті) командиру дивізіону Донецького зенітно-ракетного полку повітряного командування "Центр" Збройних сил України (В/Ч А -1428) підполковнику Миколі Маломену», – йдеться в обвинуваченні СК.

У СК стверджують, що командир військової частини А-1428 Маломен 29 червня 2014 року двічі віддав своїм підлеглим наказ про прицільну стрілянину по автобусу з громадськими, який тоді під’їхав до КПП військової частини, розташованої між містом Авдіївка та селом Спартак Ясіноватовского району Донецької області. В результаті обстрілу, як стверджують у СК, загинув оператор «Первого канала» Анатолій Клян.

Як писав «Детектор медіа», про загибель російського оператора у ніч на 30 червня повідомив «Первый канал». За інформацією каналу, оператор перебував поряд з однією з українських військових частин, куди приїхав робити репортаж разом з кореспондентом і звукооператором. Поїздку організувала прес-служба ОРДО.

Згодом у Донецьку був арештований представник ОРДО Володимир Макович за підозру у причетності до загибелі оператора Кляна. 

На початку липня 2014 року офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін звинуватив у загибелі оператора російського «Первого канала» Анатолія Кляна на той момент губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського. Пізніше Слідчий комітет РФ виступив із заявою, що підозрює командира дивізіону донецького зенітного ракетного полку у вбивстві оператора  Кляна.

За версією журналіста російського видання Forbes Орхана Джемаля, який був свідком обстрілу, під час якого загинув оператор, терористи ОРДО запросили російських журналістів на провокацію із захопленням української військової частини.

З початку бойових дій на Сході України загинуло семеро цивільних журналістів. У 2014 році під мінометний обстріл потрапив і загинув італійський журналіст Андреа Рокеллі,  який співпрацював із Newsweek та Le Monde. Загинули під час мінометного обстрілу співробітники російських телеканалів Андрій Миронов, Ігор Корнелюк, Антон Волошин. Від вогнепального поранення загинув російський оператор Анатолій Клян, внаслідок обстрілу автомобіля – російський фотожурналіст Андрій Стенін. Всі російські журналісти працювали в зоні АТО на території України без акредитації. 28 лютого 2015 року загинув український журналіст, фотокореспондент газети «Сегодня» Сергій Ніколаєв, отримавши поранення від осколків міни.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1047
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду