КЖЕ погодилася, що сюжет «ТСН. Тижня» про секретарок впливових політиків є сексистським

КЖЕ погодилася, що сюжет «ТСН. Тижня» про секретарок впливових політиків є сексистським

22 Грудня 2017
3268

КЖЕ погодилася, що сюжет «ТСН. Тижня» про секретарок впливових політиків є сексистським

3268
Комісія з журналістської етики оприлюднила експертний висновок щодо сюжету «ТСН. Тиждень» «День секретарів: помічниці впливових політиків поділились невідомими фактами життя своїх шефів», в якому сюжет визнано сексистським, «адже у ньому представлено стереотипні ролі жінок і чоловіків у політиці»
КЖЕ погодилася, що сюжет «ТСН. Тижня» про секретарок впливових політиків є сексистським
КЖЕ погодилася, що сюжет «ТСН. Тижня» про секретарок впливових політиків є сексистським

Про це повідомляється на сайті КЖЕ.

«У випуску «ТСН. Тиждень» за 30 квітня 2017 року мав місце телевізійний сюжет під назвою «День секретарів: помічниці впливових політиків поділились невідомими фактами життя свої шефів». Комісія з журналістської етики, з власної ініціативи та в межах своєї компетенції, прийняла рішення про звернення за експертним висновком з приводу даного сюжету до доцентки кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія», гендерної експертки Української гельсінської спілки з прав людини Тамари Марценюк, на предмет дослідження питань рівності, дискримінації та сексизму у медіа», - йдеться в повідомленні.

На думку експертки, сюжет про секретарок впливових політиків «доцільно вважати сексистським, адже у ньому представлено стереотипні ролі жінок і чоловіків у політиці. Приклади ейджизму (дискримінації за віком) стосуються вказування віку саме жінок, наприклад, «Аня, 27 років», «дуже молода помічниця. Як ви її обирали? 90*60*90?» Журналістка запитує про вік, сімейний стан та інші речі, які не мають стосунку до професійних якостей працівниці».

«Подібні сюжети лише поглиблюють гендерну сегрегацію на ринку праці загалом і в політиці зокрема, де є проблема так званих «рожевих» комірців (тобто стереотипних «ніш» для традиційно жіночої праці, яка пов’язана із красою, обслуговуванням і виконанням емоційної і доглядової праці). У сюжеті не надано загальної статистики щодо секретарів і секретарок політиків, натомість розглянуто певні приклади, причому із використанням таких стереотипних висловів як «довгоногі красуні», «отримали обручки від своїх впливових шефів» тощо», - резюмує Тамара Марценюк.

Фахівчиня дає журналістам кілька порад, як уникнути сексизму у професійній діяльності: перевіряти інформацію за системою «дзеркала», використовувати збалансовану інформацію, по можливості доцільно вживати гендерно паритетну мову: «Якщо у вас фахівчиня чи експертка, то чи не доречніше не називати її фахівцем або експертом?»

Експертка також не рекомендує вживати синоніми стереотипного характеру на зразок «представники сильної або слабкої статі»; слово «жіночки» або «жіноцтво» теж видається не зовсім доцільним (особливо, якщо співставити із «чоловічками» і «чоловіцтвом»).

Як повідомляв «Детектор медіа», Комісія журналістської етики (КЖЕ) зробила заяву щодо діяльності Всеукраїнської громадської організації «Журналісти проти корупції» та рекомендувала вступникам у такі ГО поцікавитись і перевірити, чи є вони зареєстровані в установленому законом порядку та чи мають вони право видавати посвідчення журналіста.

Фото: скріншот відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3268
Читайте також
22.07.2017 11:00
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
8 130
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду