detector.media
22.12.2017 14:11
КЖЕ погодилася, що сюжет «ТСН. Тижня» про секретарок впливових політиків є сексистським
КЖЕ погодилася, що сюжет «ТСН. Тижня» про секретарок впливових політиків є сексистським
Комісія з журналістської етики оприлюднила експертний висновок щодо сюжету «ТСН. Тиждень» «День секретарів: помічниці впливових політиків поділились невідомими фактами життя своїх шефів», в якому сюжет визнано сексистським, «адже у ньому представлено стереотипні ролі жінок і чоловіків у політиці»

Про це повідомляється на сайті КЖЕ.

«У випуску «ТСН. Тиждень» за 30 квітня 2017 року мав місце телевізійний сюжет під назвою «День секретарів: помічниці впливових політиків поділились невідомими фактами життя свої шефів». Комісія з журналістської етики, з власної ініціативи та в межах своєї компетенції, прийняла рішення про звернення за експертним висновком з приводу даного сюжету до доцентки кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія», гендерної експертки Української гельсінської спілки з прав людини Тамари Марценюк, на предмет дослідження питань рівності, дискримінації та сексизму у медіа», - йдеться в повідомленні.

На думку експертки, сюжет про секретарок впливових політиків «доцільно вважати сексистським, адже у ньому представлено стереотипні ролі жінок і чоловіків у політиці. Приклади ейджизму (дискримінації за віком) стосуються вказування віку саме жінок, наприклад, «Аня, 27 років», «дуже молода помічниця. Як ви її обирали? 90*60*90?» Журналістка запитує про вік, сімейний стан та інші речі, які не мають стосунку до професійних якостей працівниці».

«Подібні сюжети лише поглиблюють гендерну сегрегацію на ринку праці загалом і в політиці зокрема, де є проблема так званих «рожевих» комірців (тобто стереотипних «ніш» для традиційно жіночої праці, яка пов’язана із красою, обслуговуванням і виконанням емоційної і доглядової праці). У сюжеті не надано загальної статистики щодо секретарів і секретарок політиків, натомість розглянуто певні приклади, причому із використанням таких стереотипних висловів як «довгоногі красуні», «отримали обручки від своїх впливових шефів» тощо», - резюмує Тамара Марценюк.

Фахівчиня дає журналістам кілька порад, як уникнути сексизму у професійній діяльності: перевіряти інформацію за системою «дзеркала», використовувати збалансовану інформацію, по можливості доцільно вживати гендерно паритетну мову: «Якщо у вас фахівчиня чи експертка, то чи не доречніше не називати її фахівцем або експертом?»

Експертка також не рекомендує вживати синоніми стереотипного характеру на зразок «представники сильної або слабкої статі»; слово «жіночки» або «жіноцтво» теж видається не зовсім доцільним (особливо, якщо співставити із «чоловічками» і «чоловіцтвом»).

Як повідомляв «Детектор медіа», Комісія журналістської етики (КЖЕ) зробила заяву щодо діяльності Всеукраїнської громадської організації «Журналісти проти корупції» та рекомендувала вступникам у такі ГО поцікавитись і перевірити, чи є вони зареєстровані в установленому законом порядку та чи мають вони право видавати посвідчення журналіста.

Фото: скріншот відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY