Комітет свободи слова звернеться до ГПУ з проханням розглядати питання Жанари Ахмет, зважаючи на імідж України

Комітет свободи слова звернеться до ГПУ з проханням розглядати питання Жанари Ахмет, зважаючи на імідж України

8 Листопада 2017
1210
8 Листопада 2017
18:30

Комітет свободи слова звернеться до ГПУ з проханням розглядати питання Жанари Ахмет, зважаючи на імідж України

1210
На засіданні комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 8 листопада 2017 року розглянули питання законних підстав для тимчасового арешту журналістки Жанари Ахмет з Казахстану. Вікторія Сюмар запропонувала членам Комітету взяти Жанару на поруки.
Комітет свободи слова звернеться до ГПУ з проханням розглядати питання Жанари Ахмет, зважаючи на імідж України
Комітет свободи слова звернеться до ГПУ з проханням розглядати питання Жанари Ахмет, зважаючи на імідж України

Члени Комітету свободи слова заслухали представника Жанари Ахмет, директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка та начальника відділу екстрадиції Департаменту міжнародно-правового співробітництва ГПУ Олега Бедра.

За словами Олександра Павліченка, адвокати Жанари готують апеляцію на рішення про тимчасовий арешт. Він повідомив, що Жанара перебуває в Україні з березня 2017 року, її дитина вчить українську мову в школі, і  жодних підстав, що вона збиралася звідси тікати, немає.

«Я був одним з поручителів, які звернулися до суду з пропозицією змінити запобіжний захід на взяття на поруки, – сказав Олександр Павліченко. – Для цього були мотиви. Сама Ахметова не вчиняла ніяких протиправних дій на території України, у неї є адреса, де вона постійно проживає, є малолітня дитина. Вона звернулася до української влади з заявою про отримання притулку і захисту, і не отримала відповіді. Фактично де-факто вона перебуває в цій процедурі, а те що за деякою інформацією, міграційна служба передала дані до генпрокуратури, це і є незаконними діями, які так само мають бути враховані. Це порушення процедури. Ми надаємо допомогу особам, яким загрожує ризик застосування неналежного поводження в країнах походження, куди їх відправляють. У даному випадку може існувати така загроза. Наша пропозиція: має бути апеляція, працює 4 адвокати, і після отримання повного тексту рішення, бо була виголошена лише резолюційна частина, буде підготовлена і подана апеляція щодо цього рішення. Але Жанара залишається до 1 січня під арештом, що є неправильним, оскільки вона не несе жодної загрози для суспільства, вона не може жодним чином перешкоджати встановленню фактів у справі щодо екстрадиції. Крім того, тут присутня політична складова, яка не дуже грає на користь Україні». Він рекомендував чітко дотримуватися всіх формальних процедур і звернути увагу на те, що Україна є державою, в якій закладений принцип верховенства права.

За словами Павліченка, у Жанари було три паспорти (внутрішній казахстанський, закордонний і закордонний сина), які вона здала у міграційну службу України, і в неї залишалася на руках лише тимчасова посвідка, яку зараз також вилучили. «У неї немає жодного документу, і вона без них не зможе пересуватися», – запевнив директор Української Гельсінської спілки.

Представник ГПУ зазначив, що для забезпечення екстрадиції, особа має бути контрольована, тому до Жанари застосували запобіжний захід – тримання під вартою. «Оскільки особа вже перебуває в міжнародному розшуку, і для правоохоронних органів вона вже ненадійна. Але остаточне рішення виносить суд», – сказав Олег Бедро.

Народний депутат Григорій Шверк зазначив, що справа наразі в суді і впливати на рішення суду не мають права. Він запропонував звернутися до Генпрокуратури і попросити їх змінити позицію при розгляді апеляції. «Це нормальна позиція. У СІЗО до вироку суду має сидіти людина, яка скоїла насильницький злочин, яка становить загрозу для суспільства, або може втекти. Наразі немає жодних підстав тримати людину під арештом», – сказав він.

«Непроста історія про журналістку з країни, яка не є демократичною, даруйте за такі оцінки. Звідки прокуратура Казахстану дізналася її адресу в Україні? Нам би хотілося почути відповідь, але немає представника міграційної служби. Її заарештували для екстрадиції, і вона не мала можливості подати апеляцію, і це має ознаки порушень прав людини, що також не несе для України позитивного репутаційного змісту, як країни яка могла би бути сприятливою для політичних біженців з тоталітарних держав, – сказала голова Комітету Вікторія Сюмар. – Коли ми спілкувалися з керівництвом ГПУ, у мене склалося враження, що там є розуміння цієї ситуації. Ми можемо зробити лист-звернення з проханням до ГПУ, рекомендувати їм розглядати це питання в межах законів України, зважаючи на імідж України. А також ми можемо виявити свою громадянську позицію і як народні депутати взяти цю журналістку на поруки».

Члени Комітету підтримали таку пропозицію одноголосно.

Нагадаємо, 21 жовтня журналістку Жанара Ахмет затримали в Києві через те, що вона начебто перебуває у розшуку по лінії Інтерпол.

25 жовтня Києво-Святошинський суд заарештував журналістку на 18 днів. Пані Ахмет оголосила голодування.

2 листопада Шевченківський районний суд Києва відмовив народній депутатці Світлані Заліщук та Гельсінсьій спілці віддати на поруки журналістку Жанари Ахмет з Казахстану. Депутатка просить Комітет свободи слова та інформаційної політики та Комітет з прав людини розглянути це питання.

2 листопада Шевченківський районний суд міста Києва задовольнив клопотання прокуратури Київської області щодо обрання журналістки з Казахстану Жанари Ахмет екстрадиційного арешту.

 

Фото: "Цензор.Нет"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1210
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду