МФЖ, ЄФЖ та КЗЖ заступилися за Томіленка та «Страну.ua»

МФЖ, ЄФЖ та КЗЖ заступилися за Томіленка та «Страну.ua»

15 Серпня 2017
1423

МФЖ, ЄФЖ та КЗЖ заступилися за Томіленка та «Страну.ua»

1423
Міжнародна і Європейська федерації журналістів (МФЖ, ЄФЖ) та міжнародна організація зі штаб-квартирою в США Комітет захисту журналістів (КЗЖ) оприлюднили заяви, у яких виступили на захист голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка від критики народного депутата Дмитра Тимчука, а також на підтримку інтернет-видання «Страна.ua»
МФЖ, ЄФЖ та КЗЖ заступилися за Томіленка та «Страну.ua»
МФЖ, ЄФЖ та КЗЖ заступилися за Томіленка та «Страну.ua»

У своїх заявах МФЖ та ЄФЖ висловили обурення звинуваченнями Сергія Томіленка з боку народного депутата від «Народного фронту», координатора проекту «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука в нібито підтримці НСЖУ «антиукраїнських ЗМІ» (такою була реакція пана Тимчука на захист паном Томіленком інтернет-видання «Страна.ua»).

Водночас КЗЖ у своїй заяві засудив «переслідування журналістів в Україні», до яких зарахував обшуки в «Стране.ua» та критику Дмитром Тимчуком Сергія Томіленка за його коментарі щодо обшуків. Хоча ситуація з обшуками в «Стране.ua», як писав «Детектор медіа», неоднозначно оцінюється українськими журналістськими організаціями та медійними експертами.

«МФЖ засуджує спроби Тимчука здійснювати політичний тиск на НСЖУ та її керівництво, які захищають свободу слова та її членів, як і належить будь-якій добрій спілці», – заявив генеральний секретар МФЖ Ентоні Белланжер.

Координатор програми КЗЖ у Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова вважає, що «українська влада має припинити своє переслідування щодо "Страни", зняти всі звинувачення проти Ігоря Гужви та припинити сприяти ворожнечі у медіа щодо преси»«Політики створюють токсичну атмосферу для ЗМІ, розділяючи українських журналістів на патріотичних та непатріотичних, коли натомість вони повинні заохочувати широкий спектр точок зору для інформування громадськості», – заявила пані Огнянова.

«Детектору медіа» очільник НСЖУ Сергій Томіленко уточнив, що заява МФЖ є реакцією на його звернення: «Я їх поінформував і просив про публічну підтримку, бо ми є членом МФЖ».

Нагадаємо, Сергій Томіленко, після обшуків у редакції «Страна.ua» та домівках журналістів, вступився за видання. Дмитра Тимчука обурила така діяльність очільника НСЖУ і 9 серпня він заявив про свій вихід зі Спілки журналістів, членом якої був 17 років. На думку депутата, «нинішнє керівництво НСЖУ в особі С. Томіленка, беручи на себе відповідальність мовити від імені всіх членів НСЖУ, по суті посилено практикує подвійні стандарти, граючи проти інформаційної безпеки України».

З критикою на адресу очільника НСЖУ також виступили Олег Ляшко з «Радикальної партії» та Ірина Геращенко – перша заступниця голови Верховної Ради, уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях.

10 серпня пан Томіленко опублікував у Facebook пост, у якому закликав депутатів утриматися від повчань журналістів. За словами пана Томіленка, НСЖУ не ділить журналістів на сорти і не закликає до переслідування за погляди, «бо журналістові мати право на власну точку зору – це не порушення закону».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1423
Читайте також
14.08.2017 14:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
4 765
09.08.2017 16:15
Артем Захарченко
Олексій Півторак
«Детектор медіа»
3 679
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду