Із 600 комунальних газет реформовані та у процесі реформування третина – експерти

Із 600 комунальних газет реформовані та у процесі реформування третина – експерти

7 Липня 2017
2220

Із 600 комунальних газет реформовані та у процесі реформування третина – експерти

2220
На думку виконавчої директорки ГО «Детектор медіа» Діани Дуцик, у місцевих ЗМІ є два види загальних проблем – економічні та якість контенту.
Із 600 комунальних газет реформовані та у процесі реформування третина – експерти
Із 600 комунальних газет реформовані та у процесі реформування третина – експерти

Із понад 600 місцевих комунальних газет за півтора року роздержавлені третина.

Про це повідомив начальник юридичного відділу Української асоціації медіабізнесу Олександр Дяченко під час брифінгу в Українському кризовому медіацентрі.

«За півтора року із більш як 600 місцевих комунальних газет у процесі реформування або реформовані – всього третина. Інші – ніяк не можуть розпочати цей процес», – зазначив Дяченко. Він наголосив, що для багатьох регіональних ЗМІ реформування означатиме припинення їхньої діяльності.

Виконавчий директор «Фонду розвитку ЗМІ» Євген Заславський підкреслив, що регіони у сфері розвитку місцевих ЗМІ дуже різні: «Є регіони, де дуже багато ЗМІ, але справжньому журналісту, незалежному, працювати немає де – Одеса, Дніпро. Є регіони, де дуже вузький ринок, дуже мало грошей, але є класні редакції – Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне».

Виконавча директорка громадської організації «Детектор медіа» Діана Дуцик зазначила, що проблеми у регіонах зосереджені переважно у двох сферах – це економічні проблеми та якість контенту.

«Я все частіше чую від регіональних журналістів: «Ми не можемо займатись важливими темами, бо у нас немає мотивації». А під мотивацією мається на увазі матеріальний стимул», – підкреслила Діана Дуцик. Також, на її думку, прямим наслідком залежності місцевих ЗМІ від олігархів та політичних сил є необ’єктивне висвітлення подій.

Виконавча директорка Інституту розвитку регіональної преси Ольга Труфанова наголосила, що в процесі роздержавлення регіональним ЗМІ, які хочуть реформуватись, не вистачає коштів, а зацікавленість донорів невелика.

В.о. головного редактора газети «Запорізька правда», член правління Запорізької обласної організації Національного союзу журналістів України Наталія Зворигіна розповіла, що через брак коштів незалежним регіональним ЗМІ важко конкурувати з газетами, які фінансуються місцевими олігархами.

Керівниця проекту «Ні корупції» Інституту масової інформації Ольга Шалайська зазначила: «Ми провели внутрішнє опитування серед нашої клієнтської бази: номер один, що хочуть довідатись люди, – це як писати гранти. Це означає, що люди хочуть заробляти гроші».

«Гроші насправді вже пішли у регіони, але журналісти за цими грошима не пішли, навіть журналісти-розслідувачі. Ми не знаємо, що відбувається з цими грошима і немає кому це проконтролювати – немає громадських організацій, журналістів-розслідувачів тощо», – зазначила експертка з децентралізації Українського кризового медіацентру Ярина Журба.

Керівниця Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини Ірина Новожилова зазначила, що «три роки ми моніторимо дотримання професійних стандартів і бачимо, що за нашою 5-бальною шкалою, загальний бал […] майже ніколи не дотягує до 4 балів». «За нашими спостереженнями, редактори звикли отримувати гроші, а не заробляти їх. А зараз стоїть питання, як зробити газету ефективною і шукати нові формати роботи», – додала вона.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2220
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду