У Київській обласній організації НСЖУ пояснили, чому дали блогеру Коцабі грамоту

У Київській обласній організації НСЖУ пояснили, чому дали блогеру Коцабі грамоту

14 Червня 2017
3854

У Київській обласній організації НСЖУ пояснили, чому дали блогеру Коцабі грамоту

3854
Члени Київської обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) нагородили грамотою «За особливі заслуги» івано-франківського блогера Руслана Коцабу, обвинуваченого у спробах зриву мобілізації. В осередку повідомили, що не давали Коцабі нагород, а лише вирішили підтримати
У Київській обласній організації НСЖУ пояснили, чому дали блогеру Коцабі грамоту
У Київській обласній організації НСЖУ пояснили, чому дали блогеру Коцабі грамоту

Про отримання грамоти повідомив сам Руслан Коцаба, заявивши, що його нагородили від імені НСЖУ.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко на своїй сторінці у Facebook зазначив, що від загальноукраїнської Спілки пан Коцаба не отримував ніяких офіційних нагород.

«Уточнення. Рішення про відзначення Руслана Коцаби прийняла Київська регіональна організація Спілки журналістів. Таким чином столична організація підтримала колегу перед засіданням суду, який мав розглядати питання оскарження вироку блогеру та робив реальним його нове ув'язнення. Жодних офіційних нагород саме НСЖУ франківський журналіст Коцаба не отримував», – написав пан Томіленко.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до голови Київської обласної організації НСЖУ Михайла Сороки. Він повідомив, що не знав про наміри окремих членів організації підтримати пана Коцабу.

«Я не був до цього прив’язаний, тому що я там не був. Ніхто там не вручав грамоти від Київської організації», – сказав він та порекомендував звернутися до секретарки Київської обласної організації НСЖУ Алли Малієнко.

«Детектору медіа» пані Малієнко пояснила, що ніяких нагород організація не надавала Коцабі.

«Це не є нагорода. В День журналіста, коли ми святкували (були присутні наші члени правління), звернулися колеги, щоб підтримати Руслана Коцабу. Наш член спілки Василь Семенович Анісімов приніс свою нагороду (почесний знак), яку йому вручали 3 чи 4 роки тому, і вирішив йому передати у нашому приміщенні. Взяли з собою грамоту не нашого зразка. Наша київська організація має свій зразок. І ми, колеги, порозписувалися на тій грамоті. От і все, – пояснила пані Малієнко. – Грамоту виписали йому на підтримку. Що тут такого? Ми підтримали колегу. Грамота за мужність і стійкість. Він майже два роки просидів у тюрмі. Я і ми всі вважаємо, що він ні за що просидів».

Вона також зазначила, що підтримка Коцаби – ініціатива колег і «необов’язково, щоб про це мав знати голова Спілки».

«Це не ініціатива правління, хоча вони там були присутні, це ініціатива колег, заслужених журналістів», – зазначила пані Малієнко.

На питання, чи знає вона де працював пан Коцаба, пані Малієнко відповіла: «Я особисто телефонувала на 112-й канал. 112-й канал його підтримує. ОБСЄ його підтримує». 

Як зазначає видання Zaxid.net, історія про міжнародну підтримку Коцаби вигадана – її розповів сам блогер виданню «Страна.ua», пояснюючи своє звільнення.

«За моєю інформацією, глава ПАРЄ Федеріка Могеріні (насправді вона не є главою ПАРЄ, вона є верховною представницею ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки – ред.) особисто сказала Порошенку, або ви відпускаєте Коцабу, або сюди більше не приїжджаєте, тому що в Євросоюзі за звернення у YouTube не садять. Після цього моя справа зрушилася з мертвої точки», – заявив Руслан Коцаба.

Нагадаємо, у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби за відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

12 травня Івано-Франківський міський суд визнав місцевого блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання блогеру розрахують з дати затримання – тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набрання вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку - один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

В липні 2016 року Апеляційний суд повністю виправдав івано-франківського блогера Руслана Коцабу, якого раніше міський суд Івано-Франківська визнав винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі.

У жовтні 2016 року стало відомо, що івано-франківський блогер Руслан Коцаба працюватиме журналістом на 17-му каналі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3854
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду