Колега-журналіст допомагає сім’ї загиблого В’ячеслава Веремія

Колега-журналіст допомагає сім’ї загиблого В’ячеслава Веремія

23 Лютого 2017
2420

Колега-журналіст допомагає сім’ї загиблого В’ячеслава Веремія

2420
У січні 2014 року під час обстрілу на Євромайдані у Києві оператор-стажер каналу ICTV Володимир Зінченко і журналіст газети «Вести» В’ячеслав Веремій отримали поранення схожі поранення ока. У ніч проти 19 лютого 2014 року В’ячеслав Веремій загинув від рук «титушків». Володимир Зінченко виріши допомагати родині загиблого.
Колега-журналіст допомагає сім’ї загиблого В’ячеслава Веремія
Колега-журналіст допомагає сім’ї загиблого В’ячеслава Веремія

Про свого загиблого колегу журналіст розповів в інтерв’ю «Укрінформу».

«Тоді навіть на думку не спадало, що «беркутівці» можуть стріляти по журналістах. 19 січня, після тривалого перебування на Майдані, я повернувся додому, аби трішки відпочити. Та дружина мене розбудила і сказала, що, нібито, на Майдані розпочинаються якісь заворушки. Я взяв камеру і помчав. Вже о дев'ятій годині біля арки Лобановського знімав, як наступають мітингувальники. Для повноти сюжету треба було показати реакцію «беркутівців». Фокусую, наводжу світло, раптом - просто в око потрапила куля. Від болю і несподіванки я сповз на землю, рукою прикривши поранене око. Вже тоді майданівці мене перенесли у безпечніше місце, доставили до лікарні», - розповів Володимир Зінченко.

Того ж дня був поранений і журналіст В`ячеслав Веремій. Світлошумова граната, кинута «беркутівцями», розірвалася під його ногами. В`ячеславу Веремію було поранено ногу, розтрощено окуляри, та один з осколків влучив у ліве око. В Інституті мікрохірургії ока йому було встановлено штучний кришталик.

«Разом із Славком ми лікували «рани». Славкові поставили штучний кришталик. У мене ж травмовано і кришталик, і сітківку ока. Вже зроблено дві операції. Цього року заплановано ще одну. Зір я втратив. Але знайшов друга», - розповідає Володимир Зінченко.

Коли оператор дізнався, що В’ячеслава Веремія убили «тітушки», вирішив, що буде допомагати сім`ї друга.

«Зараз багато людей намагаються очорнити ім`я Славка,то я не можу просто так  стояти осторонь! Перед тим, як казати, що Веремій був антимайданівцем, треба спочатку перечитати усі його публікації. Просто так сталося, що газета «Вести», останнє місце роботи Славка, на той час мала неоднозначну позицію щодо подій на Майдані. Фейкові статі дуже засмучували Веремія, тому він активно спростовував їх у соцмережах. З дозволу дружини загиблого журналіста, я на своїй сторінці виклав скріншоти, які це підтверджують», - зазначив Володимир Зінченко.

Раніше,  Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявила про затягування справи убитого три роки тому журналіста В’ячеслава Веремія.

Нагадаємо, журналіста В'ячеслава Веремія було вбито в Києві в ніч проти 19 лютого 2014 року. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. У центрі Києва на машину напали озброєні невідомі, витягли водія і пасажирів, почали їх бити залізними прутами, потім вистрелили у журналіста. В'ячеслав Веремій помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. Вбивці журналіста досі не встановлені й не покарані.

Колишній спортсмен, уродженець Донбасу Юрій Крисін є одним з підозрюваних у нападі на В'ячеслава Веремія. 16 жовтня 2014 року підозрюваного у побитті та притягнутого до відповідальності за статею «Хуліганство» Юрія Крисіна суд відпустив з-під арешту. 

Пізніше стало відомо, що у  вбивстві журналіста підозрюється Джалал Алієв на прізвисько «Діма Дагестанець».

12 жовтня 2015 року Голосіївський райсуд Києва заарештував на два місяці Юрія Крисіна, але в іншій справі - перестрілці біля метро «Житомирська». Він був затриманий за підозрою у вимаганні данини з підприємців на автостанціях біля станції метро «Житомирська», на Центральному вокзалі і автовокзалі. В ході обшуку в його BMW виявили гранати, які експертиза визнала бойовими. Незважаючи на це, Юрій Крисін знову опинився на волі.

5 травня 2016 року Юрій Крисін, незважаючи на перебування під слідством у справі про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія, в складі організованої злочинної групи скоїв розбійний напад на автозаправку. На відеозаписі з камер спостереження видно, що  після побиття одного з охоронців він вистрелив йому в ногу з травматичного зброї.

16 серпня 2016 року Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб для Юрія Крисіна.

Юрію Крисіну, відомому в кримінальних колах під прізвиськом «Шафа», інкримінували хуліганство, вчинене групою осіб. Суд за клопотанням адвоката підсудного пройшов в закритому режимі.

У листопаді 2016 року Печерський райсуд Києва залишив Юрія Крисіна під вартою.

У грудні 2016 року стало відомо, що у Києві Апеляційний суд втретє звільнив з-під варти Юрія Крисіна.

На фото - В`ячеслав Веремій

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2420
Читайте також
19.02.2016 17:25
Леся Карлова
для «Детектора медіа»
2 348
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду