detector.media
19.01.2017 19:01
Журналіст Олексій Бобровніков, який залишив Україну через погрози, перебуває у Німеччині
Журналіст Олексій Бобровніков, який залишив Україну через погрози, перебуває у Німеччині
Колишній журналіст програми «ТСН. Тиждень» каналу «1+1» Олексій Бобровніков, який займався збором інформації про контрабанду в «сірій зоні» АТО і намагався провести власне розслідування вбивства члена мобільної групи з боротьби з контрабандою Андрія Галущенка, наразі перебуває у Німеччині. Раніше він заявив, що виїхав з України через погрози, пов’язані з його журналістським розслідуванням.

Про це пише DW.com.

За даними Олексія Бобровнікова, до організації вбивства Андрія Галущенка причетні українські військові. Нині журналіст перебуває в Німеччині і отримує допомогу Гамбурзького фонду для політично переслідуваних. Нині український журналіст отримав в Німеччині гостьовий статус.

В інтерв’ю DW.com він розповів, які саме погрози отримував.

«Погрози надходили нам і від військовослужбовців 92-ї бригади. Різниця була лише у фразах, вони казали: "Ми викинемо з вікна або ми вистрілимо так, що ніхто не почує клацання затвора". Це все задокументовані, записані, зафільмовані погрози. Їх насправді є ще кілька, загалом до 15. Це були погрози як на лінії розмежування, так і в тилу. Після мого звільнення з каналу "1+1",  один з колишніх моїх керівників розповідав моїм колегам, що звільнив мене з роботи для того, щоб врятувати мені життя», - сказав Олексій Бобровніков.

Водночас він відмовився назвав імена тих, хто повідомляв йому про погрози, тому що багато з них продовжують залишатися інформаторами журналіста.

Олексій Бобровніков також сказав, що не звернувся до українських правоохоронців щодо погроз на його адресу тому, що немає довіри до правоохоронних органів України і до їхніх керівників. 

Він повідомив, що після його публічних заяв про погрози,  поки не отримав жодних офіційних повідомлень від офіційних осіб. 

«Мені лише написав речник МВС Артем Шевченко, з яким ми давно знайомі, і ми домовились з ним поговорити про те, що відбувається», - сказав журналіст. 

Олексій Бобровніков також повідомив, що не збирається просити політичний  притулок у Німеччині.

«У мене зараз немає особливого статусу, я просто за допомоги Фонду тимчасово перебуваю в Німеччині. Планую звідси продовжити своє розслідування і опублікувати нові матеріали щодо вбивства волонтера Андрія Галущенка. А також покращити свої професійні навички, відвідуючи тут тренінги», - сказав журналіст.

Водночас він заявив, що сигналом того, що повернення в Україну є безпечним, для нього буде виявлення і покарання замовників, організаторів і учасників вбивств людей, розслідуванням яких він займається. 

«Всі погрози на свою адресу я пов’язую зі справою Андрія Галущенка. І тому, якщо українська правоохоронна система розслідуватиме цю справу і доведе її до кінця, це означатиме безпеку всіх волонтерів, всіх свідків і всіх журналістів, які займаються цією темою», - сказав Олексій Бобровніков.

Нагадаємо, журналіст Олексій Бобровніков заявив, що виїхав з України через погрози, пов’язані з його журналістським розслідуванням. Журналіст повідомив, що виїхав з України місяць тому. За його словами, до такого рішення його спонукали погрози, які він отримував через свою журналістську діяльність. Олексій Бобровніков працював над циклом журналістських розслідувань, присвячених контрабанді та нелегальній і напівлегальній торгівлі в так званій «сірій зоні» Донбасу та Луганщини. У тому числі розслідував обставини вбивства волонтера Андрія «Ендрю» Галущенка та загибелі кількох інших осіб.

В інтерв’ю «Детектору медіа» він заявив, що низка українських і не тільки ЗМІ відмовились публікуватим матеріали розслідування у справі про вбивство Андрія Галущенка.

«Но интересно, что после моего ухода еще несколько украинских СМИ отказало мне в освещении этой темы. Самым смешным был отказ пражского офиса «Радио Свободы», который мне предложил «обратиться за помощью к правительству Российской Федерации», то есть к противнику. То есть офис «Радио Свободы» как бы порекомендовал мне совершить предательство, обратившись за помощью в стан врага», - заявив Олексій Бобровніков.

Директор української редакції «Радіо Свобода» Мар’яна Драч у відповідь заявила, що звинувачення журналіста – непорозуміння.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY