Медійні організації закликають державні і комунальні друковані ЗМІ визначитись із участю в роздержавленні

Медійні організації закликають державні і комунальні друковані ЗМІ визначитись із участю в роздержавленні

2 Березня 2016
3681

Медійні організації закликають державні і комунальні друковані ЗМІ визначитись із участю в роздержавленні

3681
Медійні громадські організації та Медіагрупа Реанімаційного пакету реформ (РПР-Медіа) закликають трудові колективи державних і комунальних друкованих ЗМІ визначитися зі способом реформування своїх видань.
Медійні організації закликають державні і комунальні друковані ЗМІ визначитись із участю в роздержавленні
Медійні організації закликають державні і комунальні друковані ЗМІ визначитись із участю в роздержавленні

Про це йдеться у заяві ГО «Детектор медіа», ГО «Інститут розвитку регіональної преси», ГО «Інститут Медіа Права», ГО «Інститут Масової інформації», РПР-Медіа.

Медійні організації зазначають, що у державних і комунальних друкованих ЗМІ залишився місяць, аби провести загальні збори колективів, визначитись із участю у реформуванні й направити свої пропозиції до засновників видань.

«У разі, якщо до 31 березня 2016 року трудові колективи не нададуть засновникам свої пропозиції щодо способу реформування, останні матимуть право ухвалити рішення на свій розсуд , внаслідок чого реформування ЗМІ відбудеться без  участі журналістів, а редакції будуть приватизовані на загальних засадах або ж закриті», - застерігають підписанти заяви.

Медійні громадські організації закликають трудові колективи державних і комунальних друкованих ЗМІ якнайшвидше провести збори і прийняти рішення щодо способу реформування редакцій. 

Далі «Детектор медіа» публікує повний текст заяви:

«Реформування преси: у журналістів залишився лише місяць

Громадські організації та група РПР-Медіа закликають трудові колективи державних і комунальних друкованих ЗМІ визначитися зі способом  реформування своїх видань.

З 1 січня 2016 року стартував процес реформування друкованих ЗМІ, засновниками яких є органи державної влади та місцевого самоврядування. Реформування покликане звільнити пресу від адміністративної цензури та  покращити конкуренцію на ринку друкованих ЗМІ. 

За законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ», процес перетворення триватиме три роки.  Проте, рішення щодо способу реформування друкованих ЗМІ мають бути прийняті впродовж наступних кількох місяців. Зокрема, відповідно до ч. 2 ст.4 Закону протягом трьох місяців з дня набрання чинності Законом трудовий колектив редакції на загальних зборах, на яких присутні не менш як три чверті загальної кількості штатних працівників, приймає рішення щодо своєї участі у реформуванні друкованого засобу масової інформації та редакції і подає засновникам (співзасновникам) пропозицію стосовно способу реформування.

Це означає, що   провести загальні збори та визначитись із участю у реформуванні і способом, після чого направити пропозиції до засновників трудові колективи редакцій  мають до 31 березня 2016 року.

У разі, якщо до 31 березня 2016 року трудові колективи не нададуть засновникам свої пропозиції щодо способу реформування, останні матимуть право ухвалити рішення на свій розсуд , внаслідок чого реформування ЗМІ відбудеться без  участі журналістів, а редакції будуть приватизовані на загальних засадах або ж закриті.

Ми закликаємо трудові колективи державних і комунальних друкованих ЗМІ якнайшвидше провести збори і прийняти рішення щодо способу реформування редакцій. 

ГО "Детектор медіа"

ГО "Інститут розвитку регіональної преси"

ГО "Інститут Медіа Права"

ГО "Інститут Масової інформації"

Медіа група Реанімаційного пакету реформ».

Нагадаємо, закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (законопроект № 1123був ухвалений парламентом 24 листопада 2015 року.  21 грудня Президент України Петро Порошенко повернув його зі своїми пропозиціями для повторного розгляду. 24 грудня Верховна Рада повторно проголосувала за закон з урахуванням пропозицій Президента. 26 грудня Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

Мінюст зареєстрував розроблений Держкомтелерадіо Порядок формування переліку комунальних і державних друкованих засобів масової інформації та редакцій, що підлягають реформуванню на першому етапі. До 1 липня відомство повинно сформувати перелік таких ЗМІ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3681
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду