Нацрада затвердила нові розміри штрафів для мовників і провайдерів (ДОКУМЕНТ)

Нацрада затвердила нові розміри штрафів для мовників і провайдерів (ДОКУМЕНТ)

8 Жовтня 2015
1982

Нацрада затвердила нові розміри штрафів для мовників і провайдерів (ДОКУМЕНТ)

1982
Нацрада затвердила нові розміри штрафів для мовників і провайдерів (ДОКУМЕНТ)
Нацрада затвердила нові розміри штрафів для мовників і провайдерів (ДОКУМЕНТ)

8 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила розміри штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення.

 

У цьому документі штрафи становлять 5%, 10% і 25% розміру ліцензійного збору, залежно від категорії порушення, тоді як дотепер діяли штрафи в розмірі 5%, 10% і 15%. Проект Нацради передбачав збільшити розміри штрафів з 5-10-15% до 10-15-25%. Але Нацрада пішла назустріч індустрії, врахувавши її зауваження, та збільшує тільки верхню шкалу штрафів з 15% до 25% розміру ліцензійного збору.

 

Нові розміри штрафів Нацрада відправляє на погодження до Кабінету Міністрів України та на  державну реєстрацію до Міністерства юстиції.

 

Разом із цим Нацрада визнала таким, що втратило чинність своє рішення від 11 червня № 743 про затвердження розмірів штрафів, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 13 липня.

 

Наводимо нові розміри штрафів, затверджені Нацрадою 8 жовтня:

 

«Розміри штрафів,

які можуть накладатися на телерадіоорганізації

та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства

про телебачення і радіомовлення

 

Розрахунок розмірів штрафів здійснюється відповідно до нарахованого розміру ліцензійного збору ліцензіату за видачу ліцензії, не враховуючи умов (зменшення/збільшення), що діє на момент прийняття Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення рішення про накладення штрафу і складає:

 

для телерадіоорганізацій:

 

25 відсотків - за вчинення порушень, передбачених абзацами другим - п'ятим частини другої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (далі - Закон);

 

10 відсотків - за вчинення порушень, передбачених абзацами восьмим - тринадцятим частини другої статті 6 Закону;

 

5 відсотків - за порушення інших норм цього Закону або умов ліцензії;

 

для провайдерів програмної послуги:

 

25 відсотків - за вчинення порушень, передбачених частиною другою статті 42 Закону;

 

10 відсотків - за вчинення порушень, передбачених частинами сьомою - дев'ятою статті 39 Закону;

 

5 відсотків - за порушення інших норм цього Закону або умов ліцензії.

 

У разі якщо ліцензіат має декілька ліцензій на мовлення з різними способами розповсюдження телерадіопрограм, з однаковою програмною концепцією мовлення, розмір штрафу встановлюється з найбільшого нарахованого розміру ліцензійного збору.

 

У разі якщо один ліцензіат має декілька ліцензій з однаковими способами розповсюдження телерадіопрограм, з однаковою програмною концепцією мовлення на різні території мовлення, розмір штрафу встановлюється шляхом складання сум штрафів, що будуть нараховані за відповідні порушення».

 

Нагадаємо, 11 червня Нацрадою були затверджені попередні розміри штрафів, які становлять 5%, 10% і 15% розміру ліцензійного збору, залежно від категорії порушення. За оцінкою Нацради, для загальнонаціональних мовників максимальний розмір штрафу сягать 2 млн грн. 30 червня розміри штрафів, як це передбачено законом, погодив Кабінет Міністрів України, але тільки строком на два місяці, оскільки уряд вважав, що штрафи мають бути більшими. 13 липня документ Нацради офіційно зареєструвало Міністерство юстиції, і 17 липня після оприлюднення в «Офіційному вісники» штрафи набули чинності.

 

Ця санкція нарешті почала застосовуватися Нацрадою, а до 2015 року розміри штрафів не були затверджені. За останні кілька років Нацрада неодноразово розробляла проекти розмірів штрафів, але Кабмін їх так і не погоджував, у тому числі - через блокування з блоку індустрії

 

Тим часом 9 липня Нацрада винесла на громадське обговорення новий проект розмірів штрафів, у якому штрафи становили 10%, 15% і 25% розміру ліцензійного збору, залежно від категорії порушення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1982
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду