Компанії Курченка заборгували «Укрексмібанку» близько 200 млн грн за кредитом під заставу UMH Group

Компанії Курченка заборгували «Укрексмібанку» близько 200 млн грн за кредитом під заставу UMH Group

1 Вересня 2015
3305

Компанії Курченка заборгували «Укрексмібанку» близько 200 млн грн за кредитом під заставу UMH Group

3305
Компанії Курченка заборгували «Укрексмібанку» близько 200 млн грн за кредитом під заставу UMH Group
Компанії Курченка заборгували «Укрексмібанку» близько 200 млн грн за кредитом під заставу UMH Group

Компанії розшукуваного олігарха Сергія Курченка заборгували державному «Укрексімбанку» близько 200 млн грн за кредитом, узятим під заставу медіахолдингу UMH Group. Про це пише видання Hubs, яке проаналізувало матеріали судових справ.

 

Компанії пана Курченка залучали кредит «Укрексімбанку» для купівлі UMH Group. Виплативши майже всю суму, компанія Сергія Курченка «Ветек медіа інвест» заборгувала багатомільйонну суму за обслуговування кредиту. Компанія намагається оскаржити цей борг.

 

Як випливає з матеріалів судових справ, компанія екс-олігарха заборгувала держбанку 190 млн грн і близько $ 80 тис. Близько 50 млн грн із цієї суми - тіло кредиту, інше - комісія і відсотки за управління кредитною лінією.

 

«Ветек медіа інвест» домовився з «Укрксімбанком» про кредит 28 жовтня 2013 року. Банк відкрив «Ветек» кредитну лінію, еквівалентну $ 160 млн під 18,1% річних у гривні та 10,1% - у доларах. Співпраця почалася майже миттєво. Вже 4 листопада 2013 року «Ветек» отримав від банку $ 80 млн і 639,4 млн грн. Наступного дня компанія оголосила, що угода з Борисом Ложкіним про купівлю UMH Group закрита. Ще через два тижні були укладені угоди про поруку за кредитом із близько десятком компаній, що входять в UMH. До листопада 2014-го «Ветек» повністю повернув доларову частину боргу та 587,2 млн грн.

 

За версією банку, залишок кредитного боргу - всього 52 млн гривень, 2,3 млн - борг за відсотками. Ще 115 млн грн - комісія за управління кредитною лінією. До того ж за порушення строків оплати банк нарахував пеню - 32,5 млн грн і близько $ 77,5 тис. Солідарними відповідачами стали поручителі «Ветек» - близько десяти компаній групи, з яких у червні господарські суди постановили стягнути 190 млн грн і близько $ 80 тис.

 

У компаніях Сергія Курченка з такими розрахунками не згодні. На думку «Ветек», реальний борг за управління кредитною лінією - всього 2,7 млн грн. При цьому компанія вже заплатила більш 48,6 млн грн, а отже, на її думку, близько 45 млн грн - фактична переплата.

 

У судових засіданнях, що вже завершилися, суд став на сторону банку. Але розгляди справи з найбільшими поручителями - ТОВ «Видавничий дім УМХ» і «Преса-трейд» - призупинені. 22 червня Київський господарський суд призначив експертизу, яка має встановити справедливий розмір комісій за управління кредитом.

 

Поки судовий експерт Руслан Барабаш виконує оцінку, компанія пана Курченка спробувала домогтися визнання договорів поруки припиненим. Адже на відміну від керівної структури «Ветек медіа інвест», компанії зі структури UMH Group володіють конкретними активами, які банкіри можуть стягнути в рахунок боргу, тобто забрати медіахолдинг у державну власність. Але суд у задоволенні позову компанії пана Курченка відмовив.

 

Як прогнозує Hubs, ще одна гілка судових розглядів з урахуванням майбутніх апеляцій та касацій дозволить відстрочити розрахунок з банком на довгі роки. Приміром, після схожих судових розглядів хімічні заводи Дмитра Фірташа досі платять НАК «Нафтогаз України» за газ, отриманий у 2010-2011 роках.

 

Нагадаємо, у червні 2013 року UMH Group і група СЄПЕК (ВЕТЭК) Сергія Курченка підписали угоду купівлі-продажу 98% акцій UMH group. Свої частки в UMH group і проектах погодилися продати більшість партнерів пана Ложкіна. Сергій Курченко тоді ж пообіцяв інвестувати в UMH $ 100 млн і підтримувати редакційну незалежність. 5 листопада 2013 року достроково було закрито угоду з купівлі 99,9% акцій UMH Group групою компаній Сергія Курченка.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3305
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду