Протести в Києві: травмовано щонайменше п’ятьох журналістів (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Протести в Києві: травмовано щонайменше п’ятьох журналістів (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

31 Серпня 2015
5137

Протести в Києві: травмовано щонайменше п’ятьох журналістів (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

5137
31 серпня травми різного ступеня тяжкості отримали Дмитро Большаков, Максим Волобоєв, Микола Лебедєв, Роман Малко й Антуан Делоне. Арсен Аваков повідомив про двох поранених французьких медійників
Протести в Києві: травмовано щонайменше п’ятьох журналістів (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Протести в Києві: травмовано щонайменше п’ятьох журналістів (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

31 серпня протестувальники під стінами Верховної Ради використали вибухові пакети і бойову гранату, унаслідок чого було поранено кілька десятків міліціонерів. Травми різного ступеня тяжкості отримали й журналісти. У декого з них влучили осколки, у декого - каміння. Наразі відомо про п'ятьох поранених медійників.

 

Коли в натовп було кинуто вибуховий пристрій, наслідок вибуху травми дістав оператор ТСН («1+1») Дмитро Большаков, який вів зйомку з місця подій і працював із журналісткою Наталією Нагорною. Він отримав осколкове поранення в ногу.

 

Як згодом повідомили «Детектор медіа» на «1+1», у Дмитра Большакова серйозне поранення гомілки вище п'ятки, осколок зачепив кістку. Станом на 18:00 оператор перебуває у госпіталі та очікує на операцію.

 

Також було поранено знімальну групу 5-го каналу - журналіста Максима Волобоєва та оператора Миколу Лебедєва. Як повідомили «Детектор медіа» у прес-службі 5-го, одразу обидва працівники каналу дістали неважкі ушкодження. Від чого саме (чи це була граната) - наразі невідомо, це встановлюватиме експертиза.

 

Максим Волобоєв і Микола Лебедєв продовжили роботу біля парламенту, але їм на підмогу редакція надіслала ще одну знімальну групу на чолі з журналісткою Юлією Божко.

 

Більш серйозні осколкові поранення обох ніг унаслідок вибуху шумової гранати отримав оператор інформаційного бюро «Правий» Роман Малко. «Поранений гранатою у обидві ноги», - повідомив на своїй сторінці у Facebook.

 

 

Поранення Романа Малка

 

Інформбюро «Правий» повідомляє, що Роман Малко виявився затиснутим між міліцією та стінами парламенту. «Згодом коло нього розірвалася шумова граната. В результаті вибуху оператор ІБ "Правий" отримав осколкові поранення обох ніг. Його доставили до військового шпиталю по вул. Госпітальній, 18 для надання першої медичної допомоги», - йдеться у повідомленні.

 

О 19:20 Роман Малко повідомив «Детектор медіа», що щойно відійшов від наркозу після проведеної операції. В нього були осколки в обох ногах.

 

Каменем був поранений у голову французький журналіст, повідомив у Facebook народний депутат України Олексій Гончаренко. «Надавши йому першу допомогу, ми передали його в швидку. 17-а київська лікарня переповнена», - написав нардеп.

 

Імені постраждалого журналіста Олексій Гончаренко не назвав. «Детектор медіа» з'ясувала, що йдеться про Антуана Делоне (Antoine Delaunay) - французького фотографа-фрілансера, який нині висвітлює події в Україні. У своєму Twitter пан Делоне повідомив, що йому в обличчя влучив камінь. «Спізнився на київський протест і отримав каменем в обличчя через 10 хвилин. Люди зробили більше фотографій мене, ніж я - кадрів з протестів», - написав він.

 

Травмований Антуан Делоне

 

Колега Антуана Делоне Поль Ґоґо у Twitter підтвердив, що йдеться про Антуана Делоне на фотографіях пораненого, поширених у соцмережах і ЗМІ. Він також написав: «Бруківка летіла над нами, коли мій колега був поранений».

 

З фотографій та відео з місця подій видно, що журналісти працювали на місці протестів під Радою без захисного спорядження - без касок і бронежилетів, без одягу з ідентифікацією «Преса». Поранення, отримані працівниками ЗМІ, спонукали редакції подумати про безпеку своїх працівників. Зокрема, керівництво телеканалу «1+1» у зв'язку з напруженою ситуацією в місті прийняло рішення про посилення безпеки знімальних груп ТСН: журналісти та оператори 31 серпня почали працювати в бронежилетах. На 5-му каналі посилених заходів безпеки не вживали, оскільки градус протистояння в Києві згодом дещо згас.

 

Згодом на брифінгу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що під час сутичок біля будівлі Верховної Ради отримали поранення два французькі журналісти. «Поранення отримали два французькі журналісти одного з телеканалів. Зараз перебувають у лікарні», - зазначив він. Імен поранених журналістів і назв ЗМІ, які вони представляють, пан Аваков не назвав.

 

Пізніше на своїй сторінці у Facebook Арсен Аваков написав про одного пораненого французького представника ЗМІ. «Постраждали журналісти 5-го каналу, каналу "1+1", французький кореспондент», - написав він, перелічуючи тих, хто отримав травми під час сутичок 31 серпня.

 

«Детектор медіа» стежитиме за ситуацією далі...

 

Як повідомили в прес-службі Нацгвардії, було поранено близько 50 військовослужбовців Національної гвардії України, які проходять службу у військових частинах Київського гарнізону, четверо з них у важкому стані.

 

ТСН повідомляє, що правоохоронці затримали зловмисника, який кинув бойову гранату у бік силовиків під будівлею Верховної Ради у Києві.

 

У зв’язку з подіями біля Верховної Ради 31 серпня до єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за попередньою правовою кваліфікацією – ст. 348 (вбивство або замах на вбивство співробітника правоохоронного органу при виконанні ним службових обов’язків), ч. 3 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ст. 293 (групове порушення громадського порядку) та ч. 2 ст. 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України. Про це повідомила прес-служба прокуратури міста Києва.

 

У кримінальному провадженні створено групу процесуальних керівників. Проводяться першочергові слідчі дії.

 

Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи засобів масової інформації (ЗМІ) Дуня Міятович висловила стурбованість з приводу інциденту біля парламенту України в Києві, в якому кілька журналістів отримали поранення.

 

В ОБСЄ відзначили, що журналісти з телеканалів «1+1», 5-го каналу, а також журналісти з інших ЗМІ були поранені, коли протестувальники атакували співробітників правоохоронних органів перед будівлею Верховної Ради.

 

«Я стурбована інцидентом і закликаю владу до якнайшвидшого розслідування справи, а також усіх попередніх випадків нападів на журналістів», - сказала Дуня Міятович.

 

Представник ОБСЄ зазначила, що влада вже зробили низку арештів, пов'язаних з інцидентом біля парламенту.

 

Крім того, 31 серпня мітингувальники під стінами Верховної Ради відібрали мікрофон у журналістки NewsOne Анастасії Дайнод під час її прямого включення, вважаючи, що вона представляє проросійський канал. Інцидент видно на відеозаписі включення (приблизно на 6:30 хвилині відеозапису).

 

 

Мітингувальники спершу почали розпитувати журналістку, який канал вона представляє, чому в нього така назва, після цього один з них вирвав мікрофон з рук Анастасії Дайнод. Він запитав у людей довкола: «Це ж проросійська хрінь, LifeNews, правда?».

 

Анастасія Дайнод намагалася переконати мітингувальників, що NewsOne - це український канал, показувала своє посвідчення. Частина людей закликали чоловіка віддати їй мікрофон, але він спершу почав кудись телефонувати з мобільного, щоб дізнатися про канал NewsOne. Зрештою, якийсь чоловік вирвав силою мікрофон з його рук і повернув журналістці.

 

Журналістка звернулася до поліцейських із запитаннями, якими будуть їхні дії щодо людей, які перешкоджали знімальній групі. Поліцейські почали розбиратися. Тоді учасники громадської акції почали кричати, що не хочуть, щоб їх знімали і брали в них інтерв'ю. Чоловік, який відбирав у журналістки мікрофон, закликав поліцейських забрати знімальну групу до Служби безпеки України та розібратися, що це за канал. Представниця патрульної поліції почала розпитувати журналістку, чи це український канал - Анастасія Дайнод розповіла їй про київську адресу каналу, про український домен сайту.

 

Коли поліцейські зі знімальною групою залишали місце подій, їх продовжував переслідувати чоловік, який вирвав мікрофон. Він представився Максом і переконував, що не знає такого українського телеканалу, як NewsOne.

 

Відеозапис включення завершується тим, що поліцейські перевіряють документи журналістки NewsOne і встановлюють її особу.

 

За підсумками 31 серпня донецький активіст і журналіст, активний противник «особливого статусу Донбасу» Артем Фурманюк був затриманий силовиками після акцій протесту під Верховною Радою. «Детектор медіа» намагалася зв'язатися з Артемом Фурманюком, але його телефон наразі відключено.

 

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко підтвердив «Детектор медіа», що Артем Фурманюк - один серед 18 затриманих 31 серпня активістів. Однак він не зміг уточнити, чи дійсно пана Фурманюка утримують у Голосіївському райвідділі районному відділі міліції, де перебувають, у тому числі, прихильники ВО «Свобода», затримані за підозрою в участі в заворушеннях.

 

За даними «Обозревателя», Артема Фурманюка бачили під Верховною Радою 31 серпня, починаючи з 11:00. Він був серед тих, хто протестував проти «особливого статусу» Донбасу. У нього брали інтерв'ю представники одного з телеканалів.

 

На фотографії Reuters, яку наводять «Новости Донбасса», чоловік з дубинкою схожий на пана Фурманюка.

 

 

Як розповіли «Обозревателю» очевидці, Артема Фурманюка затримали близько 16:00 на Хрещатику. Офіційно в міліції цю інформацію виданню не підтвердили, але у Facebook користувач Марина Паронко виклала відеозапис, на якому видно затриманого силовиками на Хрещатику пана Фурманюка.

 

«Це сталося близько 16:00, у районі кафе "Два гуся", на тротуарі. Спочатку разом з Фурманюком були затримані четверо людей, але неповнолітнього, який був серед них, відбив натовп, - розповів «Обозревателю» очевидець, який просить не називати його імені. - Ми бачили, як Фурманюку заламують руки і надягають наручники. Він кричав: "Мене пакують! ", а ще троє лежали в багажнику - великий джип із номером 1778 - у таких їздять колишні "беркутівці". Затриманих запитували - хто вони, але посвідчень вони не показували. Просто відштовхували. Були озброєні автоматами Калашникова, форма чорна, на шевронах написано, що спецпідрозділ МВС. Перехожі вимагали витягти наймолодшого з багажника, і його, як не дивно, відпустили».

 

Як уточнили друзі пана Фурманюка, разом з ним був затриманий ще один учасник акцій протесту 31 серпня, колишній боєць батальйону «Азов» Михайло Криворучкін, теж вимушений переселенець із Донецька.

 

За даними «Обозревателя», одному з близьких родичів Артема Фурманюка прийшла смс: «Я затриманий, і всіх обдзвонив». Однак родина стверджує, що це неправда - телефон включився лише на хвилину і знову виявився відключеним, на зв'язок журналіст не виходив.

 

Адвокат Артема Фурманюка Тетяна Іванова заявила «Новостям Донбасса», що не могла потрапити до свого підзахисного близько трьох годин. За її словами, під час затримання пана Фурманюка побили, є підозри на перелом ребер, його обстежують медики.

 

«Під час затримання до Артема були застосовані спецзасоби з порушенням чинного законодавства. Його били по заборонених частинах тіла, у тому числі по голові», - повідомила пані Іванова.

 

 



За словами адвоката, Артем Фурманюк затриманий на підставі статті 208 Кримінального процесуального кодексу (затримання уповноваженою службовою особою). Його підозрюють за ч. 3 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) і ст. 293 Кримінального кодексу України (групове порушення громадського порядку).

 

Фото - Facebook Олексія Гончаренка і Романа Малка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5137
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
отож
3160 дн. тому
игры в "фашизм с человеческим лицом", что характерно, и заигрывание с бандитами, всегда заканчиваются одинаково. а неожиданная тишина на донбассе и происходящее в киеве, похоже, действительно - взаимосвязанные события. очень не хотелось бы, но боюсь, что скоро раскроется очень нехорошая правда о том: почему на донбассе реально война и что за "бойовики" (происхождение которых часто не называется в новостях) терроризируют весь регион и чинят беспредел и обстрелы.
однако
3160 дн. тому
Есть одно очень любопытное наблюдение. С 30 числа и по сегодняшний день в зоне АТО наблюдается резкое сокращение количества обстрелов ВСУ и городов. В секторе "М", как передают СМИ, вообще спокойно. Так вот в связи с событиями под ВР, где уж очень очень отличились (не впервой) представители так называемых батальонов, возникает очень уж нехороше подозрение: не те ли "террористы", которые гатят по ВСУ и городам, убивая мирных граждан и разрушая инфраструктуру, творя беспредел и террор в проблемной части Донеччины и Луганщины, избивали вчера журналистов и закидывали служащих ВСУ боевыми гранатами под ВР? Что-то очень похоже, что украинские СМИ заврались ,похлеще российских коллег, и теперь пожинают плоды этого. Ведь бесчинства того же "ТОРНАДО" в АТО, это вам не распятый мальчик. Ведь те же торнадовцы распяли в школьном спортзале, замучили и изнасиловали ни одного, а сотни людей, включая подростков...А в Мукачево, говорят, что события с другими "батальонцами" за почти 2000км от зоны АТО, произошли не из-за контрабанды, а также из-за беспредела , похлеще нашумевшей Врадиевки. При этом, как говорят, была изнасилована одна из дочерей местного князька....Так что походу с ситуацией в АТО и в стране благодаря лживым нашим СМИ становится всё понятно. Как и понятен ежедневно нарастающий бандитизм во всех городах страны и в Киеве. Просто у бедных людей в зоне АТО уже нечего красть и банды с шевронами "патриотических" батальонов постепенно перемещаются в мирные города, творя беспредел и навязывая всем свою жизнь по уголовным понятиям!
Andrey Zadorojnij
3160 дн. тому
вот-вот! когда гопота безнаказанно избивала милицию, выполнявшую свой долг, а силовиков за попытки обороняться еще и изганяли с позором из органов под радостное улюлюканье быдла из ТСН, то некоторые наивно думали, что их это не коснется....не коснется ни кинотеатр "Жовтень", ни ситуация с маршем равенства, ни перед концертами Лорак....теперь пожинайте плоды своего ликования. ни какого сочувствия нет ни к пострадавшим от ТСН, ни с 5 канала. Что посеяли, то и пожали! Получайте, ешьте!
мнение
3160 дн. тому
расскажите-ка лучше: какой "темник" будет разыгрывать сегодня в 19:30 Наталка Мусийчук? Лить честными ублюдочными глазенками крокодильи слезы? или уже другой сценарий заготовили? про "хероив" и всё такое?..Ничего, наверное, что среди пострадавших Нацгвардейцев - более 20 человек, прошедших АТо реальных героев, включая погибшего... А еще буквально год назад эта стерва с радостью вещала , когда точно также, но не под ВР, а под Палацем Украина те же бандиты избивали милиционеров, охранявших здание перед концертом Лорак, бросали в лицо, исполняющим свой долг уже при министре Авакове, петарды, стреляли из травматики и слезоточивым газом....Помнится радость на лице ублюдочных ведущих ТСН, сообщавших, что милиционеров, скрутивших бандитов, ранивших тяжело к тому же их коллег при исполнении, теперь за задержание гопоты с позором уволили из "органов" , хотя в любой другой стране при таком развитии событий гопота от правосеков и свободы уже лежала бы трупами, а милиционеры (полицейские) были бы предстпавлены к повышению и наградам за борьбу с бандитами... но тупенькая мусийчук, которой текст написали, в своем вранье так и не поняла, что завтра безнаказанные бандиты прийдут и за её коллегами и быть может за ней! Давайте, как на доме убитого за инакомыслие Бузины, к офису "плюсов" пришляпаем памятную доску с изображением героев, бросившими сегодня в силовиков гранату. ведь этих же героев будут судить за зря, а они ж тоже такие молодые и невинные, как и банда Виты Завирюхи, грабившая автозаправки и убивавшая людей. Наталья Мусийчук будет с таким переживанием рассказывать в тсн , как несчастной молодежи теперь дескать ломают судьбы..ну правда, такая мелочь..ну убили пару человек, еще пару милиционеров, кого-то оставили калеками...но зато ж на сумочке у Завирюхи ленточка жопно-блакитна....давайте поплачем.... я-наталя мусийчук(с)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду