Донецький активіст і журналіст Артем Фурманюк затриманий за участь у протестах 31 серпня (ФОТО)

Донецький активіст і журналіст Артем Фурманюк затриманий за участь у протестах 31 серпня (ФОТО)

1 Вересня 2015
8345

Донецький активіст і журналіст Артем Фурманюк затриманий за участь у протестах 31 серпня (ФОТО)

8345
Донецький активіст і журналіст Артем Фурманюк затриманий за участь у протестах 31 серпня (ФОТО)
Донецький активіст і журналіст Артем Фурманюк затриманий за участь у протестах 31 серпня (ФОТО)

Донецький активіст і журналіст Артем Фурманюк був затриманий силовиками після акцій протесту під Верховною Радою 31 серпня. Наразі він перебуває в Голосіївському районному відділі міліції, де утримують, у тому числі, прихильників ВО «Свобода», затриманих за підозрою в участі в заворушеннях. Про це повідомляють видання «Обозреватель» і «Новости Донбасса».

 

«Детектор медіа» намагалася зв'язатися з Артемом Фурманюком, але його телефон наразі відключено.

 

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко підтвердив «Детектор медіа», що Артем Фурманюк - один серед 18 затриманих 31 серпня активістів. Однак він не зміг уточнити, чи дійсно пана Фурманюка утримують у Голосіївському райвідділі.

 

За даними «Обозревателя», Артема Фурманюка бачили під Верховною Радою 31 серпня, починаючи з 11:00. Він був серед тих, хто протестував проти «особливого статусу» Донбасу. У нього брали інтерв'ю представники одного з телеканалів.

 

На фотографії Reuters, яку наводять «Новости Донбасса», чоловік з дубинкою схожий на пана Фурманюка.

 

 

Як розповіли «Обозревателю» очевидці, Артема Фурманюка затримали близько 16:00 на Хрещатику. Офіційно в міліції цю інформацію виданню не підтвердили, але у Facebook користувач Марина Паронко виклала відеозапис, на якому видно затриманого силовиками на Хрещатику пана Фурманюка.

 

«Це сталося близько 16:00, у районі кафе "Два гуся", на тротуарі. Спочатку разом з Фурманюком були затримані четверо людей, але неповнолітнього, який був серед них, відбив натовп, - розповів «Обозревателю» очевидець, який просить не називати його імені. - Ми бачили, як Фурманюку заламують руки і надягають наручники. Він кричав: "Мене пакують! ", а ще троє лежали в багажнику - великий джип із номером 1778 - у таких їздять колишні "беркутівці". Затриманих запитували - хто вони, але посвідчень вони не показували. Просто відштовхували. Були озброєні автоматами Калашникова, форма чорна, на шевронах написано, що спецпідрозділ МВС. Перехожі вимагали витягти наймолодшого з багажника, і його, як не дивно, відпустили».

 

Як уточнили друзі пана Фурманюка, разом з ним був затриманий ще один учасник акцій протесту 31 серпня, колишній боєць батальйону «Азов» Михайло Криворучкін, теж вимушений переселенець із Донецька.

 

За даними «Обозревателя», одному з близьких родичів Артема Фурманюка прийшла смс: «Я затриманий, і всіх обдзвонив». Однак родина стверджує, що це неправда - телефон включився лише на хвилину і знову виявився відключеним, на зв'язок журналіст не виходив.

 

Адвокат Артема Фурманюка Тетяна Іванова заявила «Новостям Донбасса», що не могла потрапити до свого підзахисного близько трьох годин. За її словами, під час затримання пана Фурманюка побили, є підозри на перелом ребер, його обстежують медики.

 

«Під час затримання до Артема були застосовані спецзасоби з порушенням чинного законодавства. Його били по заборонених частинах тіла, у тому числі по голові», - повідомила пані Іванова.

 

 



За словами адвоката, Артем Фурманюк затриманий на підставі статті 208 Кримінального процесуального кодексу (затримання уповноваженою службовою особою). Його підозрюють за ч. 3 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) і ст. 293 Кримінального кодексу України (групове порушення громадського порядку).

 

Артем Фурманюк відомий як активний противник «особливого статусу Донбасу». А також - як автор розслідувань про донецьку мафію, корупцію та порушення з боку правоохоронних органів. Він був активістом Євромайдану, з початком АТО йому довелося залишити Донецьк.

 

Нагадаємо, 31 серпня протестувальники під стінами Верховної Ради використали вибухові пакети і бойову гранату, унаслідок чого було поранено кілька десятків міліціонерів, постраждали і журналісти. Поки що було відомо про п'ятьох поранених медійників.

 

Коли в натовп було кинуто вибуховий пристрій, наслідок вибуху травми дістав оператор ТСН («1+1») Дмитро Большаков, який вів зйомку з місця подій і працював із журналісткою Наталією Нагорною. Він отримав осколкове поранення в ногу. Як згодом повідомили «Детектор медіа» на «1+1», у Дмитра Большакова серйозне поранення гомілки вище п'ятки, осколок зачепив кістку.

 

Також було поранено знімальну групу 5-го каналу - журналіста Максима Волобоєва та оператора Миколу Лебедєва. Як повідомили «Детектор медіа» у прес-службі 5-го, одразу обидва працівники каналу дістали неважкі ушкодження. Максим Волобоєв і Микола Лебедєв продовжили роботу біля парламенту, але їм на підмогу редакція надіслала ще одну знімальну групу на чолі з журналісткою Юлією Божко.

 

Більш серйозні осколкові поранення обох ніг унаслідок вибуху шумової гранати отримав оператор інформаційного бюро «Правий» Роман Малко. «Поранений гранатою у обидві ноги», - повідомивна своїй сторінці у Facebook.

 

Каменем був поранений у голову французький журналіст, повідомив у Facebook народний депутат України Олексій Гончаренко«Надавши йому першу допомогу, ми передали його в швидку. 17-а київська лікарня переповнена», - написав нардеп.

 

Імені постраждалого журналіста Олексій Гончаренко не назвав. «Детектор медіа» з'ясувала, що йдеться про Антуана Делоне (Antoine Delaunay) - французького фотографа-фрілансера, який нині висвітлює події в Україні. У своєму Twitter пан Делоне повідомив, що йому в обличчя влучив камінь. 

 

Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи засобів масової інформації (ЗМІ) Дуня Міятович висловила стурбованість з приводу інциденту біля парламенту України в Києві, в якому кілька журналістів отримали поранення.

 

«Детектор медіа»

Фото - Facebook, Reuters, "Новости Донбасса"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8345
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
думка
3170 дн. тому
Бандитам - тюрьми! Помер вже 3-ій боєць ВСУ, що постраждав під ВР! Тому жодну нормальну людину не має цікавити: активіст це чи пасивіст. Бо Фурманюк це - паскудна бандитська наволоч! Нехай будуть прокляті всі його родичі й всі,особливо деякі ЗМІ, хто продовжує загравати з відвертим криміналом та "бєспредєльщиками", які намагаються перетворити життя в країні в життя за своїми збоченими поняттями! Злочинам не має и не може бути випрадань! Так само, як не може бути виправдань "активістів", що грабували й вбивали людей на автозаправках у Києві, що скоїли замовне вбивство (у Європейській, ніби-то, демократичній країні)всього лишень інакомислячого журналіста та письменника Бузини! Вся ця бандитсько-фашистська наволоч, яка як відомо, створена на гроші криміналу, затягує квітучу Україну у табір країн-ізгоїв! Це ні які не патріоти, як брешуть деякі ЗМІ. Це або кримінал, або колишні завзяті керівники ланок ЦК КПРС Радянського Союзу, які насаджували так само з піною з рота свої збочені уяви про комунізм, як це робила свого часу комуністка Фаріон, що вчора знову вдавала з себе українську патріотку під стінами ВР та підбурювала екстремістів!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду