Нацрада на прохання уряду ініціює збільшення розмірів штрафів для мовників і провайдерів (ДОКУМЕНТ)

Нацрада на прохання уряду ініціює збільшення розмірів штрафів для мовників і провайдерів (ДОКУМЕНТ)

10 Липня 2015
2401

Нацрада на прохання уряду ініціює збільшення розмірів штрафів для мовників і провайдерів (ДОКУМЕНТ)

2401
Попередні розміри штрафів ще не набули чинності, але Нацрада вже розробила зміни до документу
Нацрада на прохання уряду ініціює збільшення розмірів штрафів для мовників і провайдерів (ДОКУМЕНТ)
Нацрада на прохання уряду ініціює збільшення розмірів штрафів для мовників і провайдерів (ДОКУМЕНТ)

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розробила проект нової редакції штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення. На засіданні 9 липня Нацрада вирішила винести новий документ на громадське обговорення, яке триватиме місяць із дня оприлюднення.

 

У новій редакції розмірів штрафів Нацрада пропонує диференціювати штрафи для мовників і провайдерів - залежно від різних норм законодавства, які вони порушують. Також пропонується збільшити розміри штрафів з 5-15% від розміру ліцензійного збору до 10-25% від розміру ліцензійного збору, залежно від категорії порушення.

 

Нову редакцію штрафів ініційовано на прохання Кабінету Міністрів, який вважає, що штрафні санкції мають бути більшими, ніж ті, що вже затвердила Нацрада і погодив уряд. «Ми вже приймали цей документ, він був розглянутий, - нагадав заступник голови Нацради Григорій Шверк. - На засіданні уряду ми почули думку Кабміну, що рівень штрафних санкцій, які ми запропонували, не дуже відповідає складній ситуації в країні. Кабмін затвердив нам ті розміри штрафів, що ми запропонували, тимчасово на два місяці і запропонував нам ще раз розглянути документ, щоб штрафи відповідали важкій ситуації в країні. Ми ще раз розглянули, і наше юридичне управління пропонує трохи збільшити розміри штрафів».

 

Наводимо текст документу, що винесено на громадське обговорення:

 

Розміри штрафів,

які можуть накладатися на телерадіоорганізації

та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства

про телебачення і радіомовлення

 

Розрахунок розмірів штрафів здійснюється відповідно до нарахованого розміру ліцензійного збору ліцензіату за видачу ліцензії, не враховуючи умов (зменшення/збільшення), що діє на момент прийняття Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення рішення про накладення штрафу і складає:

 

для телерадіоорганізацій:

 

25 відсотків - за вчинення порушень, передбачених абзацами другим - п'ятим частини другої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (далі - Закон);

 

15 відсотків - за вчинення порушень, передбачених абзацами восьмим - тринадцятим частини другої статті 6 Закону;

 

10 відсотків - за порушення інших норм цього Закону або умов ліцензії;

 

для провайдерів програмної послуги:

 

25 відсотків - за вчинення порушень, передбачених частиною другою статті 42 Закону;

 

15 відсотків - за вчинення порушень, передбачених частинами сьомою - дев'ятою статті 39 Закону;

 

10 відсотків - за порушення інших норм цього Закону або умов ліцензії;

 

У разі якщо ліцензіат має декілька ліцензій на мовлення з різними способами розповсюдження телерадіопрограм, з однаковою програмною концепцією мовлення, розмір штрафу встановлюється з найбільшого нарахованого розміру ліцензійного збору.

 

У разі якщо один ліцензіат має декілька ліцензій з однаковими способами розповсюдження телерадіопрограм, з однаковою програмною концепцією мовлення на різні території мовлення, розмір штрафу встановлюється шляхом складання сум штрафів, що будуть нараховані за відповідні порушення.

 

Нагадаємо, 11 червня Нацрада затвердила розміри штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення, та передала їх на погодження в Кабінет Міністрів України. Той проект розмірів штрафів було винесено на громадське обговорення ще 12 лютого.

 

30 червня Кабінет Міністрів України на своєму засіданні прийняв розпорядження про затвердження розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення. Проте уряд вважає, що розміри штрафів мають бути більшими, а тому вирішив погодити їх на строк лише до двох місяців і запропонував Нацраді ще раз опрацювати питання та подати уряду проект змін до розпорядження.

 

10 липня стало відомо, що Кабмін оприлюднив розпорядження № 700-р «Деякі питання відповідальності телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги за порушення вимог законодавства про телебачення і радіомовлення», датоване 30 червня 2015 року, , яким погодив розміри штрафів Нацради. «Це розпорядження набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і діє протягом двох місяців», - також зазначено в документі.

 

Щоб розпорядження про штрафи набуло чинності, його ще має зареєструвати Міністерство юстиції. Заступник голови Нацради Григорій Шверк очікує, що документ набуде чинності протягом двох тижнів, оскільки з Мін'юстом його узгоджено.

 

Нагадаємо, штрафи є однією із санкцій за порушення законодавства з боку ліцензіатів, що передбачена законом «Про телебачення і радіомовлення». Відповідно до ч. 10 ст. 72 закону розміри штрафів встановлюються Національною радою за погодженням з Кабінетом Міністрів України. Але досі розміри штрафів не були затверджені. За останні кілька років Нацрада неодноразово розробляла проекти розмірів штрафів, але Кабмін їх так і не погоджував, у тому числі - через блокування з блоку індустрії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2401
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду