Міліція відкрила провадження щодо порушення трудових прав працівників ТВі (ДОПОВНЕНО)

Міліція відкрила провадження щодо порушення трудових прав працівників ТВі (ДОПОВНЕНО)

6 Травня 2015
4228

Міліція відкрила провадження щодо порушення трудових прав працівників ТВі (ДОПОВНЕНО)

4228
Міліція відкрила провадження щодо порушення трудових прав працівників ТВі (ДОПОВНЕНО)
Міліція відкрила провадження щодо порушення трудових прав працівників ТВі (ДОПОВНЕНО)

Голосіївське районне управління внутрішніх справ ГУ МВС у місті Києві почало службове розслідування бездіяльності міліції щодо поданої Незалежною медіа-профспілкою України заяви про порушення трудових прав працівників телеканалу ТВі. Про це повідомив представник столичної міліції Олександр Вакуленко на засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики 6 травня.

 

Водночас, за його словами, за заявою НМПУ відкрито кримінальне провадження за статтями 356 (самоправство) і 175 (невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат) Кримінального кодексу України, восьми особам уже вручені повістки. Він не виключає, що згодом провадження може бути відкрито і за статтею 172 ККУ (грубе порушення законодавства про працю).

 

Представник ГУ МВС пообіцяв через місяць доповісти про хід розслідування справи про порушення трудових прав працівників ТВі. Також пообіцяв розповісти про власників каналу ТВі.

 

Нагадаємо, що 22 квітня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив звернутися до прокуратури Києва та МВС щодо порушення прав співробітників телеканалу ТВі, яким уже майже три місяці не виплачують заробітну плату, а канал на місяць припиняв мовлення. Із заявою про порушення трудових прав до правоохоронних органів зверталася Незалежна медіа-профспілка України, але не отримала ніякої реакції правоохоронців, тому підключився Комітет.

 

Також Комітет на своєму сайті оприлюднив Рекомендації щодо дотримання законодавства України при укладанні та розірванні договорів між працівником засобу масової інформації (журналістами) та засобами масової інформації.

 

Олександр Вакуленко підтвердив, що з моменту звернення Комітету до МВС, розслідування щодо порушення прав журналістів ТВі активізувалося.

 

За його словами, 9 квітня слідчим Голосіївського райуправління за вказаним фактом було відкрито кримінальне провадження за статтею 356 ККУ. Слідчі опитали низку працівників каналу, які зверталися із заявами, слідчим було надано низку доручень на встановлення певних обставин і витребовування певних документів.

 

«Після того, як до МВС звернувся Комітет, ми виявили, що не було належної реакції представників райуправління, як того вимагає процесуальний кодекс на заяву. Це стало предметом службового розслідування щодо своєчасності призначення слідчих дій. Про результати цього службового розслідування ми проінформуємо Комітет», - розповів представник міліції.

 

«На сьогодні матеріали цього провадження вивчено в Головному слідчому управлінні, нами підготовлені детальні вказівки щодо проведення розслідування цього провадження. Вже на сьогодні восьми особам вручені повістки, із 7 по 12 травня заплановані слідчі дії», - додав він.

 

Міліція просить потерпілих працівників ТВі звертатися із заявами. «Наскільки я розумію, постраждали не лише ті вісім осіб, які зазначені в матеріалах справи. Тому, якщо є додаткова інформація щодо осіб, права яких були порушені, то прошу повідомити», - сказав пан Вакуленко.

 

«Через місяць я повідомлю про результати розслідування, про перевірку службою з охорони праці при Міністерстві соціальної політики, також про результати вилучення фінансово-господарських документів, договорів про прийняття на роботу, наказів, документів і про власників каналу тощо», - пообіцяв він.

 

Член Комітету, народний депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Павленко висловив сумнів, що справа буде розслідувана. «У мене є величезні сумніви в професійності керівництва Голосіївського райуправління МВС. Бо це не єдина справа, яка затягується цим управлінням. Моє особисте спілкування з керівництвом РУВС показало, що посадові особи цього управління не знають КПК, не вміють ним користуватися і фактично допускають халатну бездіяльність, яка призводить до порушення прав людини», - сказав він. Депутат попросив долучити до службової перевірки і розслідування справи про пограбування режисера Тараса Томенка.

 

Перший заступник голови Комітету Ольга Червакова поцікавилася, чому провадження у справі працівників ТВі було кваліфіковане за ст. 356 ККУ (самоправство), а не за ст. 172 (грубе порушення законодавства про працю).

 

Олександр Вакуленко повідомив, що 9 квітня було відкрито провадження за ст. 356, а в подальшому 28 квітня дії були додатково кваліфіковані слідчим за ч. 1 ст. 175 ККУ (невиплата заробітної плати). «Це дає нам підстави проводити дії, спрямовані на отримання доступу до фінансово-господарської інформації тощо. Як тільки буде встановлено факт порушення прав працівників ТВі, їм буде присвоєно статус потерпілих. І в рамках розслідування, якщо підтвердиться факт про неправомірні звільнення і порушення трудових прав, тоді дії будуть перекваліфіковані за ст. 172. На сьогодні кваліфікація, яка є, дає нам право проводити комплекс слідчих дій», - пояснив представник міліції.

 

Голова Комітету, народний депутат від «Народного фронту» Вікторія Сюмар ознайомила присутніх із довідкою прокуратури міста Києва, відповідно до якої провадження відкрито й за ст. 172. «Відомості, що містилися в заяві журналістів, були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтями 356, 175 (ч. 1) і 172 ККУ від 29.04. Вони також проводять перевірку за заявою НМПУ про бездіяльність Голосіївського райуправління МВС», - сказала вона.

 

 

Як писала «Детектор медіа», з 23 березня телеканал ТВі припинив мовлення. Директор каналу ТВі Ольга Манько повідомила «Детектор медіа», що «у зв'язку зі складною економічною ситуацією в країні, а також з тим, що канал є дотаційним, його діяльність призупинено до кращих часів». При цьому канал заборгував працівникам зарплату за три місяці.

 

20 березня працівники ТВі блокували канал з вимогою виплатити борги по зарплаті. Детальніше про проблеми на ТВі читайте в інтерв'ю представників колективу.

 

30 березня на зустрічі з представниками Незалежної медіа-профспілки України директор ТОВ «Інфо24», на яке оформлена ліцензія на супутникове мовлення каналу ТВі, Максим Урбанський заявив, що борги по зарплаті будуть виплачені співробітникам телеканалу «після відновлення платоспроможності підприємства», але конкретних термінів не назвав.

 

Максим Урбанський в офіційному зверненні, яке надійшло на адресу «Детектор медіа», повідомив, що канал ТВі протягом найближчих днів відновить мовлення, але без інформаційних програм. Він також підкреслив, що керівництво не відмовляється від заборгованості перед працівниками і докладає зусиль для її погашення.

 

Під час наступної зустрічі з представниками НМПУ Максим Урбанський пообіцяв підписати колективну угоду з працівниками, але не уточнив коли.

 

У Нацраді з питань телебачення і радіомовлення Максим Урбанський повідомив, що в групі компаній, об'єднаних брендом ТВі, проходить внутрішній аудит, який уже виявив фінансові порушення. Керівник каналу пообіцяв до 1 травня відновити мовлення.

 

Із 27 квітня ТВі відновив мовлення. В інтерв'ю «Дусі» Максим Урбанський пообіцяв врегульовувати фінансові суперечності з колективом індивідуально в кожному випадку, та звинуватив у багатьох проблемах каналу попереднього керівника Ольгу Манько. Пані Манько ці звинувачення відкинула.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4228
Читайте також
10.09.2018 13:17
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
9 272
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду