З «Апострофа» пішли журналісти «Коммерсанта», прийшли з «Капитала», а видання очолив Родіон Комаров

З «Апострофа» пішли журналісти «Коммерсанта», прийшли з «Капитала», а видання очолив Родіон Комаров

23 Березня 2015
14010
23 Березня 2015
16:54

З «Апострофа» пішли журналісти «Коммерсанта», прийшли з «Капитала», а видання очолив Родіон Комаров

14010
З «Апострофа» пішли журналісти «Коммерсанта», прийшли з «Капитала», а видання очолив Родіон Комаров
З «Апострофа» пішли журналісти «Коммерсанта», прийшли з «Капитала», а видання очолив Родіон Комаров

З інтернет-видання «Апостроф» пішли більшість колишніх журналістів «Коммерсанта», які запускали «Апостроф». У тому числі наприкінці лютого видання залишила головний редактор Марія Цатурян. Натомість у березні до «Апострофа» прийшла низка журналістів закритої на початку року газети «Капитал», а редакцію очолив Родіон Комаров - колишній головний редактор сайтів «Главред» і «Обозреватель». Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердили колишні журналісти «Апострофа», а також шеф-редактор цього видання Світлана Судак.

 

«Апостроф» - інтернет-видання, що створене та фінансується Міжнародним центром перспективних досліджень. Над запуском проекту працювала частина колективу закритої в березні 2014 року газети «КоммерсантЪ-Украина», головним редактором планувався Андрій Юхименко. Видання розпочало роботу 11 серпня 2014 року на чолі з Валерієм Калнишем - колишнім головредом «Коммерсанта». Протягом місяця після запуску він залишив проект. Відтоді у виданні змінилося ще двоє головредів - Олександр Свириденко і Марія Цатурян.

 

Як стало відомо «Детектор медіа», в лютому з «Апострофа» звільнилися головний редактор Марія Цатурян, керівник суспільно-політичного блоку Галина Корба, керівник ділового блоку Наталя Непряхіна, кореспонденти Михайло Юдкович та Ірина Лопатіна, а також редактор відділу «Суспільство» Юлія Рябчун. Пані Цатурян і пані Непряхіна перейшли в інформаційне агентство «РБК-Україна» на посади спеціальних кореспондентів, пан Юдкович - туди ж на посаду випускового редактора сайту, пані Корба стала кореспондентом видання «Новое время страны», пані Лопатіна, за словами колег, пішла «в нікуди» і зосередилася на волонтерській діяльності.

 

Наталя Непряхіна в коментарі «Детектор медіа» підтвердила своє звільнення. «Я пішла, тому що мені запропонували кращі умови. Крім того, в мене не зійшлися позиції з інвестором щодо розвитку проекту», - пояснила вона. Також вона підтвердила, що вслід за нею до «РБК-Україна» перейшла й Марія Цатурян. Зв'язатися з пані Цатурян «Детектор медіа» не вдалося.

 

Михайло Юдкович повідомив «Детектор медіа», що з 1 березня працює в «РБК-Україна» випусковим редактором. «Мені запропонували цікаві умови. Я довго думав, і плани розвитку "РБК-Україна" мені видалися більш стабільними», - пояснив він.

 

Галина Корба теж пояснила свій перехід із березня в «Новое время страны» тим, що їй «зробили дуже хорошу пропозицію» і журналістці «дуже подобається команда і проект».

 

За даними «Детектор медіа», ще раніше, на початку 2015 року, з «Апострофа» пішов колишній керівник сайту «Коммерсанта» Ігор Миколюк, який в «Апострофі» очолював відділ реклами та просування. А до нього, з листопада 2014 року, з видання звільнився редактор відділу політики Олександр Свириденко, який у серпні-вересні 2014-го був головним редактором «Апострофа» після звільнення з цієї посади Валерія Калниша.

 

Олександр Свириденко пояснив «Детектор медіа» своє звільнення розбіжностями з інвесторами проекту (Міжнародним центром перспективних досліджень). «Наші партнери від початку мали досить відмінне від мого уявлення про медіабізнес, роботу журналістів і розвиток такого проекту, як інформаційний суспільно-політичний ресурс», - сказав він. Замість пана Свириденка з 1 жовтня видання очолила Марія Цатурян, яка нині вже теж залишила проект.

 

Нині зі старої команди журналістів в «Апострофі» залишилися працювати заступник головного редактора Денис Попович, який з березня став першим заступником, кореспонденти Вероніка Гаврилюк, Микита Кузнєцов і Юрій Дощатов (єдиний з журналістів «Апострофа», хто не був частиною команди «Коммерсанта», а прийшов у новий проект з УНІАН), більд-редактор Вікторія Курчинська, фотокореспондент Владислав Содель.

 

Шеф-редактор «Апострофа» Світлана Судак у коментарі «Детектор медіа» сказала, що кадрові зміни не є масовими: «У нас справді відбулися кадрові зміни, які стосуються лише невеликої частини журналістського колективу. Але ЗМІ в інтернеті - це не тільки журналістика. Це і швидкість реакції, і новинарі, які мають відреагувати на події. Безумовно, роль пишучої складової редакції є значною, але говорити, що тільки вона визначає роботу, буде неправильно. Ті, хто працює за кадром, у нас незмінні, забезпечують усю роботу».

 

Однак, судячи з вихідних даних, в «Апострофі» із січня по березень змінилися також усі випускові редактори: пішли Тетяна Матяш, Анна Прийма та Юлія Дзинюк, замість них випусковими стали Ярослав Жаренов, Євген Малієнко, Іван Пінчук, Любов Петрушко. На своїх посадах залишилися редактор-перекладач, рерайтери, менеджер з реклами.

 

Пані Судак пояснює ротацію колективу проблемами зростання. «У процесі роботи з'ясувалася необхідність переорієнтуватися з газетного на інтернет-формат. І те, що зараз відбувається, я оцінюю як проблеми зростання. Хтось із журналістів швидше адаптується до інтернет-формату, дехто - складніше, комусь зробили іншу пропозицію, більш цікаву по зарплаті чи більш точну з тематичного спрямування. Це був комплекс причин, але все дуже індивідуально», - пояснила вона причини звільнення журналістів.

 

На умовах анонімності колишні співробітники «Апострофа» розповіли «Детектор медіа», що причини звільнень полягають у втручанні інвестора в контент. За їхніми словами, керівництво Міжнародного центру перспективних досліджень нав'язувало спікерів для інтерв'ю, які, на думку редакції, не є ньюзмейкерами, вказувало, як краще і про що писати, а матеріали з бізнес-тематики сприймало як замовні та звинувачувало журналістів у джинсі, хоча це не була джинса.

 

Світлана Судак не погоджується з тим, що інвестор втручався в контент. Але на запитання, чи є редакція абсолютно автономною й незалежною в редакційній політиці від МЦПД, вона сказала, що ідея «Апострофа» полягає в синергії журналістів та аналітиків МЦПД: «Потенціал експертів дуже значний, і журналісти, коли беруть коментарі, навіть не підозрюють, які є інші цікаві дослідження або відкриття в цих експертів. Тому ми хотіли об'єднати потенціал ЗМІ та аналітичного центру. На ринку вже є такі приклади - «Главком» з Інститутом світової політики, «Лівий берег» з Інститутом Горшеніна. Цей формат уже виявив свою продуктивність та ефективність».

 

Сама Світлана Судак стала шеф-редактором «Апострофа» в лютому. За її словами, вона на момент створення «Апострофа» була директором департаменту з комунікацій МЦПД і координувала роботу із запуску видання, але згодом виникла необхідність у посаді шеф-редактора. «Коли "Апостроф" почав набирати обертів, стало зрозуміло, що просто координувати його роботу не можна - потрібно зайти в цей проект і вести його, забезпечувати організаційні моменти тощо», - пояснила вона.

 

З початку березня заступником головного редактора «Апострофа» став В'ячеслав Жайворонок, який прийшов з «РБК-Україна». «Він займається новинним блоком. Нам важливий його досвід роботи в ніші інтернет-новин», - пояснила пані Судак.

 

А з 18 березня головним редактором інтернет-видання «Апостроф» був призначений Родіон Комаров, який у минулому працював головним редактором сайтів «Главред» і «Обозреватель». «Нам цікавий його досвід роботи в інтернет-ЗМІ. Тому що газетний формат відрізняється від роботи інтернет-видання», - прокоментувала це призначення пані Судак.

 

Першим заступником головного редактора залишився Денис Попович, який, зі слів шеф-редактора, «працює на своєму місці».

 

Тим часом до «Апострофа» перейшли працювати низка журналістів закритої на початку року газети «Капитал». Світлана Судак це підтвердила, але не змогла уточнити, скільки журналістів і хто саме прийшов. За її словами, частина «капіталівців» працює на умовах фрілансу. За даними джерел «Детектор медіа», з «Капитала» в «Апостроф» прийшли екс-кореспондент відділу політики Денис Рафальський, екс-редактор відділу фінансів Анна Уляницька, екс-кореспондент відділу економіки та фінансів Ростислав Шаправський та екс-заступник редактора відділу спецпроектів Яна Седова. Їхні матеріали з березня регулярно виходять на сайті.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14010
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрий
1765 дн. тому
Комаров бездарный редактор которые общается с гуглом)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду