detector.media
23.03.2015 16:54
З «Апострофа» пішли журналісти «Коммерсанта», прийшли з «Капитала», а видання очолив Родіон Комаров
З «Апострофа» пішли журналісти «Коммерсанта», прийшли з «Капитала», а видання очолив Родіон Комаров

З інтернет-видання «Апостроф» пішли більшість колишніх журналістів «Коммерсанта», які запускали «Апостроф». У тому числі наприкінці лютого видання залишила головний редактор Марія Цатурян. Натомість у березні до «Апострофа» прийшла низка журналістів закритої на початку року газети «Капитал», а редакцію очолив Родіон Комаров - колишній головний редактор сайтів «Главред» і «Обозреватель». Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердили колишні журналісти «Апострофа», а також шеф-редактор цього видання Світлана Судак.

 

«Апостроф» - інтернет-видання, що створене та фінансується Міжнародним центром перспективних досліджень. Над запуском проекту працювала частина колективу закритої в березні 2014 року газети «КоммерсантЪ-Украина», головним редактором планувався Андрій Юхименко. Видання розпочало роботу 11 серпня 2014 року на чолі з Валерієм Калнишем - колишнім головредом «Коммерсанта». Протягом місяця після запуску він залишив проект. Відтоді у виданні змінилося ще двоє головредів - Олександр Свириденко і Марія Цатурян.

 

Як стало відомо «Детектор медіа», в лютому з «Апострофа» звільнилися головний редактор Марія Цатурян, керівник суспільно-політичного блоку Галина Корба, керівник ділового блоку Наталя Непряхіна, кореспонденти Михайло Юдкович та Ірина Лопатіна, а також редактор відділу «Суспільство» Юлія Рябчун. Пані Цатурян і пані Непряхіна перейшли в інформаційне агентство «РБК-Україна» на посади спеціальних кореспондентів, пан Юдкович - туди ж на посаду випускового редактора сайту, пані Корба стала кореспондентом видання «Новое время страны», пані Лопатіна, за словами колег, пішла «в нікуди» і зосередилася на волонтерській діяльності.

 

Наталя Непряхіна в коментарі «Детектор медіа» підтвердила своє звільнення. «Я пішла, тому що мені запропонували кращі умови. Крім того, в мене не зійшлися позиції з інвестором щодо розвитку проекту», - пояснила вона. Також вона підтвердила, що вслід за нею до «РБК-Україна» перейшла й Марія Цатурян. Зв'язатися з пані Цатурян «Детектор медіа» не вдалося.

 

Михайло Юдкович повідомив «Детектор медіа», що з 1 березня працює в «РБК-Україна» випусковим редактором. «Мені запропонували цікаві умови. Я довго думав, і плани розвитку "РБК-Україна" мені видалися більш стабільними», - пояснив він.

 

Галина Корба теж пояснила свій перехід із березня в «Новое время страны» тим, що їй «зробили дуже хорошу пропозицію» і журналістці «дуже подобається команда і проект».

 

За даними «Детектор медіа», ще раніше, на початку 2015 року, з «Апострофа» пішов колишній керівник сайту «Коммерсанта» Ігор Миколюк, який в «Апострофі» очолював відділ реклами та просування. А до нього, з листопада 2014 року, з видання звільнився редактор відділу політики Олександр Свириденко, який у серпні-вересні 2014-го був головним редактором «Апострофа» після звільнення з цієї посади Валерія Калниша.

 

Олександр Свириденко пояснив «Детектор медіа» своє звільнення розбіжностями з інвесторами проекту (Міжнародним центром перспективних досліджень). «Наші партнери від початку мали досить відмінне від мого уявлення про медіабізнес, роботу журналістів і розвиток такого проекту, як інформаційний суспільно-політичний ресурс», - сказав він. Замість пана Свириденка з 1 жовтня видання очолила Марія Цатурян, яка нині вже теж залишила проект.

 

Нині зі старої команди журналістів в «Апострофі» залишилися працювати заступник головного редактора Денис Попович, який з березня став першим заступником, кореспонденти Вероніка Гаврилюк, Микита Кузнєцов і Юрій Дощатов (єдиний з журналістів «Апострофа», хто не був частиною команди «Коммерсанта», а прийшов у новий проект з УНІАН), більд-редактор Вікторія Курчинська, фотокореспондент Владислав Содель.

 

Шеф-редактор «Апострофа» Світлана Судак у коментарі «Детектор медіа» сказала, що кадрові зміни не є масовими: «У нас справді відбулися кадрові зміни, які стосуються лише невеликої частини журналістського колективу. Але ЗМІ в інтернеті - це не тільки журналістика. Це і швидкість реакції, і новинарі, які мають відреагувати на події. Безумовно, роль пишучої складової редакції є значною, але говорити, що тільки вона визначає роботу, буде неправильно. Ті, хто працює за кадром, у нас незмінні, забезпечують усю роботу».

 

Однак, судячи з вихідних даних, в «Апострофі» із січня по березень змінилися також усі випускові редактори: пішли Тетяна Матяш, Анна Прийма та Юлія Дзинюк, замість них випусковими стали Ярослав Жаренов, Євген Малієнко, Іван Пінчук, Любов Петрушко. На своїх посадах залишилися редактор-перекладач, рерайтери, менеджер з реклами.

 

Пані Судак пояснює ротацію колективу проблемами зростання. «У процесі роботи з'ясувалася необхідність переорієнтуватися з газетного на інтернет-формат. І те, що зараз відбувається, я оцінюю як проблеми зростання. Хтось із журналістів швидше адаптується до інтернет-формату, дехто - складніше, комусь зробили іншу пропозицію, більш цікаву по зарплаті чи більш точну з тематичного спрямування. Це був комплекс причин, але все дуже індивідуально», - пояснила вона причини звільнення журналістів.

 

На умовах анонімності колишні співробітники «Апострофа» розповіли «Детектор медіа», що причини звільнень полягають у втручанні інвестора в контент. За їхніми словами, керівництво Міжнародного центру перспективних досліджень нав'язувало спікерів для інтерв'ю, які, на думку редакції, не є ньюзмейкерами, вказувало, як краще і про що писати, а матеріали з бізнес-тематики сприймало як замовні та звинувачувало журналістів у джинсі, хоча це не була джинса.

 

Світлана Судак не погоджується з тим, що інвестор втручався в контент. Але на запитання, чи є редакція абсолютно автономною й незалежною в редакційній політиці від МЦПД, вона сказала, що ідея «Апострофа» полягає в синергії журналістів та аналітиків МЦПД: «Потенціал експертів дуже значний, і журналісти, коли беруть коментарі, навіть не підозрюють, які є інші цікаві дослідження або відкриття в цих експертів. Тому ми хотіли об'єднати потенціал ЗМІ та аналітичного центру. На ринку вже є такі приклади - «Главком» з Інститутом світової політики, «Лівий берег» з Інститутом Горшеніна. Цей формат уже виявив свою продуктивність та ефективність».

 

Сама Світлана Судак стала шеф-редактором «Апострофа» в лютому. За її словами, вона на момент створення «Апострофа» була директором департаменту з комунікацій МЦПД і координувала роботу із запуску видання, але згодом виникла необхідність у посаді шеф-редактора. «Коли "Апостроф" почав набирати обертів, стало зрозуміло, що просто координувати його роботу не можна - потрібно зайти в цей проект і вести його, забезпечувати організаційні моменти тощо», - пояснила вона.

 

З початку березня заступником головного редактора «Апострофа» став В'ячеслав Жайворонок, який прийшов з «РБК-Україна». «Він займається новинним блоком. Нам важливий його досвід роботи в ніші інтернет-новин», - пояснила пані Судак.

 

А з 18 березня головним редактором інтернет-видання «Апостроф» був призначений Родіон Комаров, який у минулому працював головним редактором сайтів «Главред» і «Обозреватель». «Нам цікавий його досвід роботи в інтернет-ЗМІ. Тому що газетний формат відрізняється від роботи інтернет-видання», - прокоментувала це призначення пані Судак.

 

Першим заступником головного редактора залишився Денис Попович, який, зі слів шеф-редактора, «працює на своєму місці».

 

Тим часом до «Апострофа» перейшли працювати низка журналістів закритої на початку року газети «Капитал». Світлана Судак це підтвердила, але не змогла уточнити, скільки журналістів і хто саме прийшов. За її словами, частина «капіталівців» працює на умовах фрілансу. За даними джерел «Детектор медіа», з «Капитала» в «Апостроф» прийшли екс-кореспондент відділу політики Денис Рафальський, екс-редактор відділу фінансів Анна Уляницька, екс-кореспондент відділу економіки та фінансів Ростислав Шаправський та екс-заступник редактора відділу спецпроектів Яна Седова. Їхні матеріали з березня регулярно виходять на сайті.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY