Російський суд визнав законним призначення психіатричної експертизи Савченко – захист оскаржуватиме це рішення

Російський суд визнав законним призначення психіатричної експертизи Савченко – захист оскаржуватиме це рішення

12 Листопада 2014
2660
12 Листопада 2014
09:41

Російський суд визнав законним призначення психіатричної експертизи Савченко – захист оскаржуватиме це рішення

2660
Російський суд визнав законним призначення психіатричної експертизи Савченко – захист оскаржуватиме це рішення
Російський суд визнав законним призначення психіатричної експертизи Савченко – захист оскаржуватиме це рішення

11 листопада Басманний суд Москви визнав законним призначення стаціонарної експертизи звинуваченої у вбивстві російських журналістів української льотчиці Надії Савченко в Центрі судової психіатрії ім. Сербського. Таке рішення виніс суддя Басманного суду Артур Карпов за результатами розгляду скарги сторони захисту пані Савченко. Він повідомив, що це рішення можна оскаржити у Московському міському суді, повідомляє УНІАН.

 

Перед оголошенням рішення суду пані Савченко українською мовою заявила, що в ході експертизи у неї намагалися з'ясувати деякі подробиці її особистого життя, зокрема, чому вона не вийшла заміж після проходження служби в Іраку. Пані Савченко підкреслила, що за такими ознаками можна судити половину російських військовослужбовців, які служили у Чечні.

 

У ході оголошення судового рішення конвоїри забороняли вести зйомку на мобільні телефони, з незрозумілих причин виштовхали із залу кореспондента російського телеканалу НТВ і вимагали тиші.

 

Захист української льотчиці Надії Савченко має намір оскаржити рішення Басманного суду Москви. Про це заявив її адвокат Марк Фейгін, повідомляє УНІАН. За його словами, апеляція упродовж одного-двух днів буде подана до Московського міського суду.

 

Як сказав пан Фейгін, сенс експертизи полягав у тому, щоб ізолювати Савченко від виборчої кампанії в Україні. Адвокат підкреслив, що час перебування Савченко в Інституті Сербського був даремним, оскільки єдина експертна дія, яка з нею була зроблена, це експертиза під час виписки, і питання її осудності не стояло як актуальне.

 

Марк Фейгін вважає, що ці дії вплинули на результат «Батьківщини» на парламентських виборах в Україні, оскільки Надія Савченко мала намір виступити із заявою у період перебування в СІЗО.

 

Як заявив адвокат, судді, виголосивши рішення суду, допустили дефініцію про те, що існує «Луганська народна республіка», і про «каральний батальйон «Айдар», а це, по суті, є «позаюридичним забезпеченням судового рішення». Адвокат заявив, що результатів експертизи немає, і «вони, можливо пишуться саме тепер». «Беззаконня продовжується», - сказав пан Фейгін.

 

У свою чергу, адвокат Микола Полозов зазначив, що з моменту викрадання і вивезення Надії Савченко на територію РФ все, що з нею відбувається, не має стосунку до закону, права і є порушенням прав людини. «Вона є політв‘язнем», - сказав він.

 

Пан Полозов також повідомив, що захист звернеться до Європейського суду у зв'язку з незаконними діями відносно Надії Савченко, передає «Інтерфакс-Україна».

 

Нагадаємо, що Надія Савченко була викрадена бойовиками на Донбасі, а потім її переправили до Росії. Там льотчицю звинуватили у причетності до вбивства співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка й Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом. Із середини липня вона знаходилася під арештом у СІЗО у Воронежі. Звідти її перевезли до Москви для проведення психіатричної експертизи.

 

26 жовтня на позачергових парламентських виборах Надія Савченко була обрана народним депутатом за списками партії «Батьківщина».

 

27 жовтня Басманний суд Москви за клопотанням слідства подовжив строк тримання Надії Савченко під вартою до 13 лютого 2015 року.

 

28 жовтня Слідчий комітет РФ порушив нову кримінальну справу стосовно Надії Савченко - за незаконний перетин державного кордону.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Reuters

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2660
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду