У Росії звинуватили у вбивстві журналістів каналу «Россия 1» українську льотчицю - МЗС вимагає пояснень (ДОПОВНЕНО)

У Росії звинуватили у вбивстві журналістів каналу «Россия 1» українську льотчицю - МЗС вимагає пояснень (ДОПОВНЕНО)

9 Липня 2014
9719

У Росії звинуватили у вбивстві журналістів каналу «Россия 1» українську льотчицю - МЗС вимагає пояснень (ДОПОВНЕНО)

9719
У Росії звинуватили у вбивстві журналістів каналу «Россия 1» українську льотчицю - МЗС вимагає пояснень (ДОПОВНЕНО)
У Росії звинуватили у вбивстві журналістів каналу «Россия 1» українську льотчицю - МЗС вимагає пояснень (ДОПОВНЕНО)

Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив звинувачення в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина громадянці України, військовій льотчиці Надії Савченко. Про це повідомляє російське інформагенство ИТАР-ТАСС з посиланням на представника СК РФ Володимира Маркіна.

 

«Пред'явлено обвинувачення громадянці України Надії Савченко в пособництві у скоєнні вбивства журналістів ВГТРК. Вона була затримана на території Росії і поміщена під варту», - повідомив пан Маркін.

 

Заява СК РФ про затримання громадянки України на території Росії може бути недостовірною, тому що ще кілька днів тому в інтернеті було розповсюджено відео допиту Надії Савченко сепаратистами так званої «Донецької народної республіки», які захопили жінку на території України. В Міноборони зізналися, що переговори щодо звільнення української льотчиці зірвалися.

 

Водночас «Українська правда» повідомляє, що пан Маркін заявив про нелегальний перехід Надією Савченко російського кордону. «Що стосується затримання Савченко, то як з'ясувалося, вона без документів, під видом біженки перетнула кордон Росії», - сказав він.

 

«При перевірці документів в одному з населених пунктів вона була затримана для встановлення особи. Після чого з'ясувалося, що Савченко проходить як підозрювана по кримінальній справі про вбивство російських журналістів. Дуже важливо зазначити, що це затримання проведене у суворій відповідності з російським законодавством. Обвинувачення Савченко пред'являлося в присутності адвоката й перекладача, а про сам факт затримання одразу ж було сповіщене посольство України в РФ», - зазначив пан Маркін.

 

«Наразі вона утримується в одному зі слідчих ізоляторів. І в рамках кримінальної справи слідчі будуть з'ясовувати, з якою метою вона прибула в Росію», - повідомив представник СК РФ.

 

За клопотанням слідства судом Надії Савченко обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Суд вирішив, що вона повинна перебувати за гратами до 30 серпня включно.

 

Вчора, 8 липня, МЗС України висловило рішучий та категоричний протест у зв'язку з незаконним вивезенням на територію Росії Надії Савченко - військовослужбовця Збройних Сил України, яка раніше була захоплена представниками терористичних збройних формувань, що діють на сході України.

 

«Це є ще одним підтвердженням того, що терористи планують і реалізовують свої злочини на території України у тісній зв'язці зі спецслужбами Російської Федерації. Відкрито викрадаючи громадян України на території нашої держави, російська влада не лише порушує всі можливі норми міжнародного права, а й вже переступає елементарні норми пристойності і моралі. Такі дії не залишаться без адекватної відповіді з боку України і міжнародної спільноти», - йдеться у заяві МВС.

 

Україна вимагає від російської сторони невідкладного надання  українським офіційним представникам повної та вичерпної інформації про обставини незаконного вивезення Надії Савченко до Росії, об'єктивного розслідування цього факту і покарання винних, негайного допуску до громадянки України українського консула для надання правової допомоги.

 

«Очікуємо від російської сторони вжиття заходів з метою безумовного звільнення Надії Савченко з-під варти та її повернення найближчим часом на Батьківщину. Закликаємо  міжнародне співтовариство засудити протиправні дії Росії, спрямовані на систематичне порушення прав та свобод громадян України, посилити тиск на російську владу, яка сьогодні, відчуваючи вседозволеність, перетворюється на реальну загрозу цивілізованому світу», - заявляє Міністерство закордонних справ України. 

 

В сюжеті «ТСН» на каналі «1+1» вчора, 8 липня, повідомлялось, що українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала в зону АТО для боротьби з терористами, перебуває зараз у слідчому ізоляторі в місті Воронежі (РФ). Льотчиця, яка стала відомою після оприлюднення відео її допиту терористами, пропала близько тижня тому - про її місцезнаходження не було ніякої інформації.

 

Російський адвокат українки запевнив, що Надія Савченко почувається добре і умови її утримання задовільні.

 

ИТАР-ТАСС повідомляє, що Надія Савченко була героїнею кількох шоу та документальних програм про Збройні Сили України.

 

Нагадаємо, 17 червня під містом Луганськом  отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Прес-служба самопроголошеної «Луганської народної республіки» заявляє, що разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 17 червня Президент України Петро Порошенко заявив, що наполягає на ретельному розслідуванні обставин загибелі російського кореспондента ВДТРК Ігоря Корнелюка. Про хід розслідування буде проінформовано ОБСЄ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9719
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду