«А що, Kyiv Post вже ок?»

«А що, Kyiv Post вже ок?»

12 Липня 2024
583
12 Липня 2024
22:01

«А що, Kyiv Post вже ок?»

583
«А що, Kyiv Post вже ок?»
«А що, Kyiv Post вже ок?»

Мабуть, треба це прокомунікувати тут, щоб за потреби лише кидати посилання на пост.

В приватних бесідах мене часто питають, а що зараз з Kyiv Post? Він вже ок? І я розповідаю, але публічно ніколи цього не робила. Не бачила причини озиратися на них. Нам своє робити.

Я бачила, як поважні люди не гребували давати інтервʼю Kyiv Post, і просто здивовано підіймала брови.

Але той факт, що туди почали йти працювати пристойні журналісти, які перебувають в контексті і претендують на хорошу репутацію, а інші люди з контекстом і репутацією вітають їх з працевлаштуванням, став для мене водороздільним моментом.

Я подумала, що якщо мовчу, то несу частку відповідальності за легітимізацію видання, яке є зовсім не тим, за що себе видає.

До того ж, я все-таки віддала йому десять років свого життя, і це й моєю роботою користуються люди, які вже два з половиною роки паразитують на цьому бренді.

Тому даю публічну відповідь на питання, на яке багато разів відповідала непублічно — «А що, Kyiv Post вже ок?». Можливо, це вбереже когось від поганого досвіду або прикрої строчки в резюме.

Ні, Kyiv Post — не ок.

Ось прості факти:

Виданням володіє той же власник, який у листопаді 2021 року звільнив всю команду за спротив його втручанню в роботу редакції. Його звати Аднан Ківан, він одеський забудовник.

(Якщо ви пропустили попередні серії, ці люди після звільнення запустили The Kyiv Independent, і це було найкращим рішенням. Kyiv Independent зараз в усіх сенсах більше, ніж був Kyiv Post.)

Виданням керує той же директор, який прийшов на цю посаду одразу (буквально, протягом пари днів) після звільнення всієї команди. Прийшов із задачею зібрати для власника новий, безпроблемний Київ Пост. Його звати Люк Шеньє.

Редакцією Kyiv Post керує той же головний редактор, якого одразу ж взяв на роботу новий директор. Головний редактор, який з готовністю прийшов очолити видання, в якому щойно публічно, у всіх на очах закінчилась редакційна незалежність. До речі, це людина, якого до того двічі брали на роботу в наш, нормальний Kyiv Post — і двічі звільняли. Повернувся з тріумфом, так би мовити. Але то дрібниці. Його звати Богдан Нагайло.

Ці три людини: власник, який звільнив всю редакцію; директор і головний редактор, які прийшли будувати нову, безпроблемну — саме вони керують Kyiv Post і сьогодні. Щоправда, роблять це переважно не з України. Основним місцем проживання директор і головний редактор обрали більш затишні країни Європи.

Важливо також розуміти, звідки гроші. Наскільки я знаю, видання зараз повністю фінансується власником. За мого часу в Kyiv Post керівництво завжди намагалось зрощувати частку зароблених грошей, щоб менше залежати від власника. Після нашого звільнення був одразу зупинений пейвол (колись ми були першими, хто запустив його в Україні), а інші комерційні напрямки — івенти і друкована реклама — зникли самі. Залежність редакції від власника стала абсолютною.

Я не буду давати публічну оцінку тому, на що перетворився Kyiv Post з точки зору якості контенту, і наскільки це далеко від того, що робили ми. В цьому нема потреби — викладених вище фактів достатньо, щоб відповісти на питання “чи Kyiv Post став ок?”.

Ні, не став.

Цей кейс — символічний для журналістики в Україні, та й не лише для неї. Ним дехто намагається показати, що гроші сильніше за все.

Тому коли ви даєте коментар, інтерв’ю, розміщуєте рекламу на сайті чи йдете на роботу в сьогоднішній Kyiv Post — ви співпрацюєте з виданням, де публічно закінчилась свобода слова, і допомагаєте йому легітимізуватись.

Проілюструю пост нашими старими фото з редакції. Це була чудова команда і потужне незалежне видання, з якого вийшло багато сильних журналістів і редакторів. Згадую мої десять років там з вдячністю. Але цього видання більше не існує.

Дисклеймер: Ольга Руденко десять років працювала в KyivPost до продажу компанії новому власнику - Аднану Ківану. Детальніше про нього можна прочитати в матералі Детектора медіа. Ольга і її колеги, після фактичного закриття видання власником та звільнення всієї редакції, створили нове видання The Kyiv Independent. Пізніше роботу KyivPost відновили вже з іншою редакцією. 

Цей пост Ольга Руденко написала після появи інформації про те, що в  Kyiv Post   прийшла працювати економічна журналістка Олена Граждан, яка відома своєю роботою у виданнях The Page та Forbes. Детектор медіа готовий опублікувати думку інших учасників дискусії про репутацію видання. 

Джерело тексту і фото - фейсбук-сторінка Ольги Руденко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
583
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду